null Rukous hengittää vaivatta

Rukous hengittää vaivatta

Kieli, jolla ihminen sanoittaa uskonnollisia tuntemuksiaan, on äärimmäisen intiimi. Jos se tökkii, hyvätkään aikomukset eivät mene perille, sillä kielen maalaama maailma ei houkuttele eikä avaudu.

Uusi Rukousten kirja arkeen ja juhlaan on teos, joka tuntui sulattavan sisimmän ensi lehdiltään lähtien. Kirjan ovat toimittaneet Pirjo Kantala, Pekka Y. Hiltunen , Jaana Räntilä ja Olli Valtonen – kirkollisia vaikuttajia kaikki.

Kirja tarjoilee rukouksia vuoden kierron mukaan, pohtii rukouksen olemusta, Jumalan todellisuutta ja ihmisen kaipausta itsensä ja elämänsä ymmärtämiseen. Se puhuu meditaatiosta ja opastaa siihen, antaa esimerkkejä mietiskelyharjoituksista ja kertoo, millaisia ovat toiminnalliset rukoukset.

Varsinkaan mietiskelyopetusta meillä ei ole tarjolla yhtään liikaa. Vaikka mietiskelymenetelmiä esitellään, kirja antaa ymmärtää, että tärkeintä on asettua menetelmästä riippumatta Jumalan eteen ja malttaa pysyä siinä. Yksikään tällainen hetki ei ole ”tyhjä”, sillä Pyhä on läsnä.

Kirjan toimittajilla on täytynyt olla hyvin samansuuntainen ajatus tämän ajan kaipaamasta rukouksesta, niin saumattomasti he liittävät yhteen moderneja huokauksia sekä tekstejä kristikunnan vanhemmilta opettajilta. Kun valintaperuste on selvä – ehkä tiedostamaton – hengittävät tekstit syntyajastaan riippumatta samaan avaraan rytmiin.

Millainen sitten Rukousten kirjan maailma on? Avara, intiimi, arkinen, fyysinen ja vapaa. Se kunnioittaa syvästi ihmisen salaisuutta ja hänen omaa kokemustaan elämästä. Se puhuu yksinkertaisin sanoin ja kietoo rukouksissaan ihmisen jumalallisen läsnäolon ihmeelliseen suojaan. Se siunaa ja katsoo lempeästi ihmistä, joka ihmettelee olemassaoloaan ja joskus myös kurottaa Suuren Tuntemattoman puoleen. Maailma on hyvä ja kokonainen sekä täynnä merkkejä Jumalasta, jos vain on taitoa nähdä.

Yksi kirjan helmiajatuksia on tämä: ”On lohdullista, että vain olemassa oleva ja todellinen voi olla poissa.” Jos sinussa siis on kaipaus ja ikävä Jumalaan, se on jo paljon.

Rukouksen parhaillaan vietettävään paastonaikaan sanoittaa Pirjo Kantala:

”Jumala, tarvitsen hiljentämistä elämääni. Haluan jättää kaiken kiireen, ahmitut aamiaiset ja lounaat, juoksun ohikiitävään bussiin, levottomat yöt. Haluan pysähtyä. Hengittää ja olla hiljaa. Kunnes sinä, Jumala, hengität minussa.” Ajatus Jumalasta, joka hengittää ihmisessä, on silkkaa mystiikkaa. Meillä on siihen lupa ja oikeus.

”Rukous ei ole jotain, mitä teemme, vaan jotakin, mitä olemme. Rukous ei vaadi paljon yrittämistä, ei ponnistelua, ei tahdonvoimaa. Rukous on lepoa.” Näihin Rukousten kirjan sanoihin tekee mieli luottaa.

Vaikka valinta vuoden 2013 kristilliseksi kirjaksi tehdään vasta syksyllä, tässä olisi hyvä ehdokas.

Marja Kuparinen
Rukousten kirja arkeen ja juhlaan. Toimittaneet
Pirjo Kantala, Pekka Y. Hiltunen, Jaana Räntilä ja
Olli Valtonen. Kirjapaja 2012. 317 s., 30,10 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.