null Ruoka-avusta voi tulla EU:n sosiaaliturvaa

Ruoka-avusta voi tulla EU:n sosiaaliturvaa

Ruoka-avusta saattaa tulla EU:n sosiaaliturvaa

Hallitus saattaa joutua ottamaan kantaa siihen, onko seurakuntien ja järjestöjen jakama EU:n ruoka-apu osa virallista sosiaaliturvaa. Vaihtoehtona olisi EU:n ruoka-avusta kieltäytyminen vuodesta 2014 lähtien.

Valintatilanne tulee eteen lähikuukausina, jos Euroopan komission ehdotus vähävaraisia tukevan EU-rahaston perustamisesta hyväksytään europarlamentissa ja EU:n ministerineuvostossa.

Tällä hetkellä Suomen saaman EU:n ruoka-avun vastaanottamisesta vastaa Maaseutuvirasto. Jos Euroopan sosiaalirahasto perustetaan, tehtävä siirtyisi todennäköisesti sosiaali- ja terveysministeriölle tai työ- ja elinkeinoministeriölle.

Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari pitää tilannetta mielenkiintoisena.

”Hallitus joutuu muodostamaan poliittisen kannan ruoka-avun asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Perustuslain mukaan valtio turvaa kansalaisille riittävän hyvinvoinnin syyperustaisen ja viimesijaisen sosiaaliturvan avulla”, Saari toteaa.

"Tähän saakka ruoka-apu on ollut maatalouspolitiikkaa. Uudella kaudella se kytkeytyy tiukemmin sosiaaliseen ulottuvuuteen."

Tähän saakka Suomi on ollut ainoa Pohjoismaa, joka on ottanut vastaan EU:n ruoka-apua. Komission ehdotuksen mukaan uusi sosiaalirahasto jakaisi vähävaraisille elintarvikkeiden lisäksi vaatteita ja perushyödykkeitä kuten kenkiä ja shampoota.

Kirkkopalvelujen EU:n ruoka-avun koordinaattori Ulla Pesola kertoo, että EU:n ruoka-avun jakaminen seurakuntien ja järjestöjen kautta jatkuu vuonna 2013 nykyisen kaltaisena.

Tämän viikon perjantaina julkistetaan Sosiaalialan osaamiskeskuksen (Socca) toteuttama tutkimus Kuka käy leipäjonossa? Tutkimuksessa selvitetään, keitä pääkaupunkiseudun ruoka-apua saavat ihmiset ovat ja minkälainen vaikutus avulla on heidän toimeentuloonsa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.