Ruokaperinteitä kunnioittaen

Ruokaperinteitä kunnioittaen

”Isoisoäitini Ellenin ohjeen mukaan silakkafileet kuului paneerata ruisjauhoilla. Olen noudattanut hänen oppiaan, ja tuntuu aivan kuin saisin hänet hetkeksi takaisin valmistaessani niitä herkkuja, joita hän laittoi.”

Verna Kaunisto-Feodorowin Reseptien aarteet on monipuolinen katsaus ruuanlaittoon ennen ja nyt. Perinneruokaosastoa kirjassa edustavat muun muassa ohrapuuro heinälaatikossa (no, uunissakin onnistuu), karjalanpiirakat ja vatruskat sekä stroganoff ja maksalaatikko. Kasvisruokailija ilahtuu esimerkiksi punajuuri-bulgurlaatikon, Seijan punasipulihillon tai uuniomenamurupaistoksen ohjeesta. Taivaallisen sitruunajuoman sanotaan olevan peräti kauneuden salaisuus, nuoruuden lähde ja dagenefter-ihme.

”Kolmen Michelin-tähden ranskalaiskokki ja Bocuse d’Or-finalisti Yannick Alléno painottaa ruokasukupuun merkitystä keittotaidon perustana”, Kaunisto-Feodorow kertoo. Hänen herttaisessa keittokirjassaan ovatkin läsnä menneet sukupolvet monine resepteineen, tarinoineen ja historiallisine valokuvineen.

Pälvi Ahoinpelto
Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle. Verna Kaunisto-Feodorow.
Kuvat Lasse Lecklin. Gummerus 2014.

Jaa tämä artikkeli: