null Ruokapiiri ja kisakatsomo löysivät kodin kirkosta

Tuukka Taskinen (takana), Minna Hannula, Maikki Viljanen-Pihkala sekä Lasse Kahila Liljan, 3, ja Helmin,1, kanssa tulivat hakemaan luomuruokatilaustaan Hakavuoren kirkolta.

Tuukka Taskinen (takana), Minna Hannula, Maikki Viljanen-Pihkala sekä Lasse Kahila Liljan, 3, ja Helmin,1, kanssa tulivat hakemaan luomuruokatilaustaan Hakavuoren kirkolta.

Ajankohtaista

Ruokapiiri ja kisakatsomo löysivät kodin kirkosta

Yhteisöllisyyttä rakentavat tapahtumat sopivat hyvin kirkon tiloihin.

Ruokapiiri, lautapelipäivä, kisakatsomo, kaikille avoin olohuone. Kirkoilla riittää nykyään kokoontumisia, jotka ovat syntyneet alueella asuvien ihmisten aloitteesta – sellaisten kuin Anni Suominen. Hän puuhasi viime syksynä kotikaupunginosaansa Haagaan vaatteidenvaihtotapahtumaa, jonne kuka tahansa saisi tuoda vanhoja vaatteitaan ja viedä mukanaan mitä haluaisi. Siis niin kuin kirpputori, paitsi että raha ei vaihtaisi omistajaa.

Sopiva paikka mietitytti.

– Seurakunta pystyi tarjoamaan liikuntasalin ilmaiseksi käyttöön. Se lupasi myös varastoida kierrätykseen meneviä, ylimääräisiksi jääneitä vaatteita viikonlopun yli, Suominen kertoo.

Monta sähköpostia myöhemmin vaatteidenvaihtotapahtuma järjestettiin Hakavuoren kirkolla tammikuun lopussa. Kävijöitä oli lähes sata.

– Kävijämäärä olisi voinut olla pienempi, jos tapahtuman nimessä olisi ollut seurakunta esillä, mutta nyt paikka ei varmaankaan vaikuttanut, Suominen arvioi.

Perinteisesti kirkko on tarjonnut jäsenilleen ilmaisen tilan toimitusten yhteydessä vietettäviin juhliin. Haagan seurakunnan kirkkoherra Marja Heltelän mielestä seurakunnalla on hyvä peruste antaa tilaa moniin muihinkin tapahtumiin.

– Tilathan on seurakuntalaisia varten rakennettu, he omistavat ne, hän muistuttaa.

Haagassa seurakuntalaisten järjestämänä kokoontuu muun muassa ruokapiiri kuukausittain, ja joulun alla äidit keittivät kirkon keittiössä puuroa lapsiperheille ja vanhuksille.

– Jos tapahtuma rakentaa yhteisöä ja sopii kristillisiin arvoihin, kuten heikomman auttamiseen tai kerskakulutuksen vähentämiseen, tervetuloa kirkolle, Heltelä linjaa.

Pakilan seurakunnassa on meneillään vapaaehtoistoiminnan projekti, jossa seurakuntalaisia rohkaistaan osallistumaan siihen, mitä kirkolla tapahtuu. Hyvän Paimenen kirkolla toteutettiin viime olympialaisten aikaan kisakatsomo, jonka idea tuli seurakuntalaiselta. Tänä vuonna samalla idealla perustetaan Euroviisukatsomo.

– Paljon puhutaan siitä, että kirkkoa on vaikea lähestyä. Tällaiset tapahtumat tekevät kirkosta taas yhteisen, uskoo projektin toisena vetäjänä toimiva lapsityön ohjaaja Tanja Berg.

Kirkkoherrasta ja seurakuntaneuvostosta riippuu, millaisiin tapahtumiin seurakunta antaa tilaa ilman maksua. Haagassa mietittävää on tullut lähinnä yhdenvertaisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Jos yksi terapeutti saa käyttää kirkkoa kokoontumisiinsa, lupa pitäisi antaa toisillekin.

– Jos tilaa halutaan suljetulle ryhmälle ja vain siksi, että muu tila tulisi kalliiksi, se ei ole oikea peruste seurakunnan tilojen käyttämiseen, Marja Heltelä sanoo.

Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen toteaa, että eniten reunaehtoja seurakuntatilojen käytölle asettavat toimitusten aikataulut. Niitä on etenkin viikonloppuisin. Hänestä seurakunnan yksi tärkeä tehtävä on kuitenkin tarjota alueen ihmisille mahdollisuuksia toimia. Puotilan kappelilla toimii viikoittainen olohuone, joka on täysin seurakuntalaisten käsissä.

– Kun ihmiset itse järjestävät, toiminta lähtee varmasti heidän tarpeestaan. Ainoa linja on, että toiminta ei voi olla kristinuskon vastaista, Pakarinen pohtii.

Hakavuoren kirkolla useamman vuoden pyörineen ruokapiirin jakeluissa ei näy seurakunnan työntekijöitä. Piirin vastuuhenkilöt pääsevät sisään omin avaimin.

– Menemme totta kai käymään, jos kutsutaan, mutta emme halua antaa kyttäämisen vaikutelmaa, Marja Heltelä sanoo.

Mitä enemmän seurakunnat tarjoavat tiloja erilaisiin tapahtumiin, sitä enemmän niitä kysytään, uskoo Jukka Pakarinen. Se on hänestä hyvä asia.

– Meillä ei vielä ole oikein totuttu ei-työntekijävetoisuuteen, mutta tulevaisuutta se on varmasti, Marja Heltelä sanoo.

Tanja Bergille kisakatsomon suunnittelu paljasti, miten antoisaa vapaaehtoistoiminta ja tasavertainen yhteistyö seurakuntalaisten kanssa voivat olla.

– Teimme työtä rinnakkain, eikä kumpikaan ollut kummempi toista, hän kuvaa.

Haagan vaatteidenvaihtotapahtuma kirvoitti järjestäjäporukassaan jo ideoita lastenvaatteidenvaihtotapahtumasta ja tanssitunneista kirkolle.

– Positiivista on, että seurakunta toivotti kaikki alueensa ihmiset tervetulleiksi eikä vaatinut kirkkoon kuulumista, Anni Suominen kiittää.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.