null Ruuhkaa perheneuvonnassa

Keskustellen eteenpäin. Vuorovaikutus mahdollistaa oman ongelman käsittelyn. Perheneuvonnan keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Siksi tämäkään valokuva ei ole aidosta tilanteesta. Kuva: Jukka Granström

Keskustellen eteenpäin. Vuorovaikutus mahdollistaa oman ongelman käsittelyn. Perheneuvonnan keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Siksi tämäkään valokuva ei ole aidosta tilanteesta. Kuva: Jukka Granström

Ruuhkaa perheneuvonnassa

Uusi psykoterapeuttinen keskusteluryhmä aloittaa helmikuussa.

Avuntarvitsijoita joudutaan käännyttämään päivittäin pois Helsingin seurakuntien perheneuvonnasta. Vain noin neljännes avunhakijoista voidaan ottaa vastaan. Etusijalla ovat perheet, joissa on väkivaltaa tai eron uhka. Vuosittain perheneuvonnassa käydään yli 6 000 neuvottelua. Joskus yhteistyö vaatii pitkänkin ajan.

– Periaatteena on, että asiaa käsitellään niin kauan kuin se sitä vaatii, sanoo johtava perheneuvoja Harry Arvo.

Perheneuvonnan ruuhkautumiseen havahtunut Kirkko ja kaupungin lukija Annamari Jukko ehdottaa, että perheneuvontaan hankittaisiin tiedot niistä seurakunnan työntekijöistä, jotka olisivat soveliaita ja valmiita auttamaan avioliiton kriiseissä.

– Perheneuvonnan työntekijä voisi antaa apua tarvitsevalle henkilölle puhelinnumeron, johon voisi ottaa yhteyttä.

Annamari Jukon mukaan aviopareja on autettu jo ennen perheneuvonnan keksimistä. Parit ovat voineet keskustella luottamuksellisesti papin tai diakoniatyöntekijän kanssa.

– Näillä henkilöillä ei ole samaa ammattitaitoa kuin pitkän koulutuksen ja kokemuksen saaneilla perheneuvojilla. Monesta kriisistä voidaan kuitenkin päästä eteenpäin, jos avioparit voivat käsitellä asioita ulkopuolisen henkilön kanssa, Jukko sanoo.

 

Aina ei tarvita ammattiapua. Moni aviopari pääsee eteenpäin luottamuksellisen keskustelun turvin. Perheneuvonnalla on seurakunnissa kymmenkunta yhteistyökumppania, joille asiakkaita voidaan lähettää. Malmin toimipisteessä asiakkaita ottaa vastaan kolme osa-aikaista perheneuvonnan työntekijää. Yleislääkkeeksi seurakuntien työntekijöiden kouluttamisesta ei kuitenkaan ole.

– Usein vaikeudet ovat niin syvällä, että tarvitaan psykoterapeuttista osaamista. On tärkeää, että oikeat ihmiset auttavat oikeita ihmisiä, Arvo sanoo.

Harry Arvon kokemuksen mukaan elämänkriisit saattavat laukaista ahdistusta, jolla ei tunnu olevan selitystä.

– Syyt löytyvät usein varhaislapsuuden kokemuksista. Toisella taas saattaa olla sillä tavoin tasapainoinen lapsuus, että suuretkaan kriisit eivät juuri horjuta, Arvo sanoo.

Usein ihmisiä ohjataan perheneuvonnasta hakemaan apua sieltä, missä on erikoistuttu juuri kyseisiin ongelmiin. Silloin tarjotaan yhteystietoja esimerkiksi A-klinikalle tai Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen. Asiakkaaksi pyrkiviä ohjataan myös Väestöliittoon ja Valkonauhaliittoon.

 

Helmikuussa alkaa psykoterapeutti Eeva Elorinteen analyyttinen ryhmä, joka osaltaan lisää perheneuvonnan palveluja. Haku-aika ryhmäterapiaan on meneillään. Ryhmä kokoontuu kesäkuulle saakka.

Ryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka etsivät uudenlaista suhdetta itseensä ja toisiin.

– Jos itsellä on tunne siitä, että tarvitsee uutta päänavausta ja luovaa suhtautumista itseen, asioihin ja toisiin ihmisiin, on se riittävä syy hakeutua ryhmään. Hakijat haastatellaan, Elorinne sanoo.

Ryhmä toimii keskustellen. Siinä ei niinkään analysoida, vaan pyritään sanomaan asioita ääneen.

– Ryhmässä tehdään matkaa vaikenemisesta kohti eläytyvää vastavuoroisuutta.

Usein puheessa toistuu vaiettu häpeä, joka juontuu laiminlyönnin, hylkäämisen, hyväksikäytön, väkivallan tai torjumisen kokemuksista.

– Ryhmässä koettu vuorovaikutus voi avata uutta näköalaa omaan elämään. Aito kohtaaminen parantaa niitä jälkiä, jotka aristavat, Elorinne sanoo.

Tommi Sarlin

Lisätietoja: Perheneuvonta, arkisin klo 9–12, p. (09) 2340 2555.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.