null Ryhmäteatteri osui napakymppiin

Internet tulee toimistoon, ja kaikkien ihmeeksi Akaki pärjää paremmin kuin hyvin. Martti Suosalo (vas.) ja Tuomas Rinta-Panttila. Kuva: Tanja Ahola

Internet tulee toimistoon, ja kaikkien ihmeeksi Akaki pärjää paremmin kuin hyvin. Martti Suosalo (vas.) ja Tuomas Rinta-Panttila. Kuva: Tanja Ahola

Ryhmäteatteri osui napakymppiin

Martti Suosalo on yksinkertaisesti hurmaava, muuntautumiskykyinen ja uskomattoman taitava.

Ryhmäteatterin uudessa Päällystakissa hän sukeltaa onnettoman pankkivirkailija Akakin elämäntarinaan ja tunteisiin, sikäli kuin ne pinnan alta pääsevät pusertumaan esiin.

Nikolai Gogolin novelli on Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen käsikirjoituksessa ja Leskisen ohjauksessa kääntynyt riemukkaaksi kertomukseksi Suomen talouden historiasta ja työelämän huononemisesta. Sivallukset osuvat tarkasti ja tunnistettavasti, ja niitä tulee vauhdilla, välillä railakkaan musiikin säestämänä.

Päällystakki tuo nopeassa tempossa näyttämölle herkulliset hahmonsa. Taisto Oksanen, Sanna-Kaisa Palo, Minna Suuronen, Tuomas Rinta-Panttila ja Armi Toivanen vaihtavat notkeasti roolista ja peruukista toiseen. Ja rooleja riittää Paavo Nurmesta pääministeriin, pulusta henkilöstöhallintoviestintäjohtajaan ja Armi Kuuselasta Vaikeuteen Saada Orgasmi. Viimeisin on yksi Akakin lääkkeiden sivuvaikutuksista. Rinta-Panttila ja Suosalo venyvät välillä loistavaan tanssiinkin.

Virtuaalitalous tulee ja huuhtoo entisen pois. Pankissa otetaan ”internet haltuun”, kaupataan olematonta ja kieputaan muutosjohtamisen ja kansainvälisten yrityskauppojen imussa.

Akaki-parka on lujilla koko pyörityksessä, sillä hänelle sopii yksinkertainen kuponkileikkurin työ, jossa ei tarvitse puhua. Yksinkertaisinkin lause tuottaa miehelle niin suurta tuskaa, että katsoja tuntee ahdistuksen myös omassa rinnassaan. Akaki on mahdollisimman epäonninen hahmo viime vuosikymmenien työmarkkinoille, joilla pitäisi pärjätäkseen olla riittävästi itsevarma ja tyrkky osaamista ja ulkonäköä unohtamatta. Silloin urakäyrä suuntaisi nousuun – tai sitten ei. Nykyisin ei taida olla turvassa kukaan.

Huippuhetkiä Akakin elämässä ovat uuden Armani-takin loisteessa pidetty tulevaisuuspuhe ja unessa orastava rakkaus.

Päällystakki liikuttaa tunteita ja älyä tavalla, jota harvoin kokee. Alkuosan naurua hersyvä osuus tyyntyy loppupuolella ja saa viimeisenä palan kurkkuun: Näitä akakeja, itsestään ääntä pitämättömiä ja palasiksi jauhautuvia, on jo paljon ja lisää tulee. Tunnistammeko heissä ihmisen, kaltaisemme?


Päällystakki. Käsikirjoitus Nikolai Gogolin novellin pohjalta Vesa Keski-Vähälä ja Esa Leskinen. Ohjaus Esa Leskinen. Ensi-ilta Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämöllä 6.2.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.