null Ryönälahtea lintutornista

Ryönälahtea lintutornista

Kuoppaisen kärrytien päässä, tulvametsien saartamalla syrjäkulmalla on suojaisa lehtokunnas. Räkätit häätävät varista ja kiurunkannus kukkii violettina. Arat metsäkauriitkin majailevat täällä. Ollaan Fastholman niemellä Vanhankaupunginlahden itälaidalla. Monet löysivät paikan vasta kun sinne tehtiin lintutorni – ja siihen mekin nyt kipuamme.

Edessä välkehtii Ryönälahti. Sen takana olevan Mölylän metsäisen niemen otti 1900-luvun alussa kesäparatiisikseen Sörnäisten soutava ja telttaileva työväki – kaikilla muilla seudun rannoilla oli kuulemma maihinnousukielto.

Ylivuotinen lakoontunut ruovikko odottaa uutta kortta. Lahtea partioi kyhmyjoutsen ja valpas joukkue tukkasotkia, tiira rätisee. Ornitologit ovat seuranneet Vanhankaupunginlahden monipäistä muutto- ja pesimälinnustoa yli 170 vuoden ajan. Nykyisin päivittäishavainnot listataan nettiinkin (http://www.tiira.fi/viikki.html).

Laajan kosteikon säilyminen pääkaupungissa on pienoinen ihme. Matalana vesialue olisi voitu täyttää esimerkiksi lentokentäksi – Hermannin vesilentoasema lahdella aikoinaan toimikin. Rauhoitus saatiin 1959.

Lintutorneja Vanhankaupunginlahdella on kuusi. Hauska kesäprojekti on käydä vaikka niistä jokaisessa. Myös tunnelmallinen piilokoju löytyy, Pornaistenniemestä.

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi.

Marko Leppänen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.