Saako rahalla laatua? Testasimme, miten erilaisista raaka-aineista valmistetut kynttilät palavat
Testattavat kynttilät vasemmalta oikealle: Havin parafiinikynttilä, Juhavan steariinikynttilä, We Love the Planetin soijakynttilä, Pesosen mehiläistarhojen mehiläisvahakynttilä ja Ikean kynttilä, jonka raaka-aineeksi ilmoitetaan parafiini/kasvivaha.

Kun polttaa erilaisia kynttilöitä neljä tuntia, huomaa pienet erot. Se, mikä kenellekin parhaiten sopii, riippuu siitä, mitä kynttilässä arvostaa.

Havi, valkoinen pöytäkynttilä, parafiinia. Prisma Malmi, hinta 2,59 e.

Havin valkoista pöytäkynttilää voisi luonnehtia klassikkomalliksi. Kynttilä on pakattu muovikääreeseen, jossa on asianmukaiset varoituskuvat, mutta ei tietoa valmistusmateriaalista. Se tieto piti kaivaa netistä. Valmistuspaikka, Havin kynttilätehdas Riihimäellä, mainitaan. Tuotteella on avainlippumerkki, joka kertoo siitä, että tuote on valmistettu Suomessa.

Kynttilä on parafiinia, joten se ei tuoksu miltään. Kädessä se tuntuu painavalta. Kynttilä palaa keskivertoliekillä tasaisesti ja tuntuu kuluvan todella hitaasti. Paloajaksi luvataan 70 tuntia.

Juhava, kuusikulmainen pöytäkynttilä, steariinia. Kristillinen kirjakauppa Sacrum, hinta 9,80 e.

Voisiko tätä kutsua kynttilöiden "ammattilaismalliksi", sillä Juhava-kynttilöitä käytetään myös kirkoissa? Pelkästään steariinista valmistettu kynttilä tuoksuu niin sanotusti kynttilältä, vahamaiselta.

Sacrum-myymälässä kynttilää myydään ilman kääreitä tai muoveja. Mukaan saa lappusen, jossa on tuotetietoa ja turvallisuusohjeita. Siitä käy ilmi muun muassa se, että kynttilät valmistetaan käsityönä. Paloaikaa ei kerrota.

Sytyttäessä on vaikeuksia, ensiyrityksellä kynttilä sammuu saman tien. Onkohan lanka jotenkin huonossa asennossa? Kynttilä palaa melko isolla liekillä ja valaisee hyvin. Kenties suuren liekin ja hieman paksumman langan ansiosta tämä kynttilä kuluu neljässä tunnissa hieman enemmän kuin Ikean tai Havin parafiinikynttilät.

Soijavahakynttilä, tuoksu cool coco, valmistaja We Love the Planet. Ruohonjuuri Kamppi, hinta 19,90 e.

Soijakynttilöitä ilman tuoksua oli vaikea löytää, siispä oli ostettava tuoksukynttilä. Kynttilä tuoksuu voimakkaasti kookokselta jo ennen kuin se palaa, mikä huolestuttaa aluksi. Palaessa tuoksu ei ole kuitenkaan niin hallitseva. Ruohonjuuren nettisivuilla neuvotaan, että tällaista tuoksukynttilää kannattaa polttaa 2–3 tuntia kerrallaan, paloaika on 40–45 tuntia. Kynttilä on valmistettu Hollannissa, soijavaha on Yhdysvalloista. Hinta tuntuu aika kovalta.

Soijakynttilää myydään pahvipakkauksessa, jossa vinkataan, että tämä kynttilä myös kelluu. Itse kynttilämassa on aidossa kookospähkinässä, joka neuvotaan hyödyntämään uudelleen. Mukana on myös pieni samaa materiaalia oleva rinkula, joka pitäisi laittaa pähkinän alle. Aluksi se unohtuu ja kynttilä palaa vajaan tunnin hieman vinksallaan.

Koska soijakynttilä on kookospähkinän sisällä, liekki ei näy ja valaise kuten muissa kynttilöissä. Tämä sopii paremmin tuoksun ja tunnelman luomiseen kuin valaisuun. Kynttilä kuluu neljässä tunnissa yllättävän vähän. Kookospähkinän paloturvallisuus mietityttää, mutta kuori pysyy yllättävän viileänä poltettaessa.

Pesosen mehiläistarhat, mehiläisvahakynttilä. Ruohonjuuri Kamppi, hinta 13,25 e.

"Vahakynttilä on luonnonystävän valinta", sanotaan kynttilän ympärillä olevassa pahvissa. Tämä on raaka-ainetta myöten kotimainen valinta. Kynttilässä on pinnassa hunajakennokuviointi ja tuoksukin on miedosti hunajainen. Ympärillä on pahvikääre, jossa on hieman tietoa tuotteesta ja pari turvallisuusohjetta.

Testattavista kynttilöistä mehiläisvahakynttilä palaa ehdottomasti isoimmalla liekillä. Kynttilä savuttaa hitusen hetkittäin. Ison liekin ja pehmeän raaka-aineen vuoksi kynttilä kuluu palaessa nopeammin kuin muut kynttilät. Palaminen on toispuoleista: kynttilä valuttaa hieman toiselta sivulta jo parin tunnin polttamisen jälkeen, mutta onneksi valuminen loppuu myös nopeasti. Pakkauksen mukaan paloaika on 30 tuntia.

Ikea vinter 2017, numeroitu pöytäkynttilä, valkoinen, parafiini/kasvivaha. Ikea, hinta 5,99 euroa/4 kpl.

"Numeroinnin ansiosta kynttilät sopivat erinomaisesti adventtikynttilöiksi", sanotaan Ikean nettisivuilla. Muoviin ja pahviin pakattu neljän pöytäkynttilän setti ei ole ainakaan hinnalla pilattu. Paloajan sanotaan olevan 45 tuntia.

Kynttilä ei tuoksu millekään. Lanka on melko ohut ja kynttilä palaa varsin pienellä liekillä. Kuluu varsin vähän neljässä tunnissa.

Timelapse-video neljä tuntia palaneista testikynttilöistä:

Toista video