null Saapas-työ siirtyi myös verkkoon

Valmiina jeesaamaan. Saapas-vapaaehtoinen Jukka Ryöti ja erityisnuorisotyönohjaajat Sanna Laitinen (vasemmalla) ja Henna-Mari Kettusaari (oikealla) keskustelevat nuorten kanssa sekä kaduilla että verkossa. Kuva: Jani Laukkanen

Valmiina jeesaamaan. Saapas-vapaaehtoinen Jukka Ryöti ja erityisnuorisotyönohjaajat Sanna Laitinen (vasemmalla) ja Henna-Mari Kettusaari (oikealla) keskustelevat nuorten kanssa sekä kaduilla että verkossa. Kuva: Jani Laukkanen

Saapas-työ siirtyi myös verkkoon

Helsinkiläiset Saapas-vapaaehtoiset ovat alkaneet auttaa nuoria katujen lisäksi verkon chat-palstalla.

Moni tunnistaa palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoiset, jotka kiertelevät kaupungin kaduilla tai festivaaleilla juttelemassa nuorten kanssa ja tukevat heitä tarvittaessa. Seurakuntien organisoima valtakunnallinen Saapas-työ täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja Helsingissä vastaavanlaista työtä oli tehty jo 60-luvulla.

Nyt Saappaan vapaaehtoiset ovat alkaneet tarjota keskusteluapuaan myös verkossa. He päivystävät  Suomi24:n chat-palstalla 16+, jossa liikkuu paljon nuoria.

– Näin kohtaamme heitä, joita ei tapaa kaduilla. Osa nuorista viettää aikaansa verkossa, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja Sanna Laitinen Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellusta.

Nettisaappaan valtakunnallinen pilotointi alkoi keväällä 2011.

– Nettisaapas on etsivän työn sovellus sosiaaliseen mediaan. Menemme sinne, missä nuoret ovat, linjaa erityisnuorisotyön sihteeri Arja Lehikoski Nuorten Keskuksesta, joka koordinoi Saapas-työtä maanlaajuisesti.

 

Helsingissä vapaaehtoisia nettipäivystäjiä koulutettiin viime syksynä Snellussa. Mukaan otettiin ennestään Saappaan katutyössä toimineita.

Koulutuksessa perehdyttiin netissä käytettyihin lyhenteisiin sekä pohdittiin, miten verkossa kannattaa vastata. Verkkokeskustelu on usein nopeatempoista, ja joskus siitä puuttuvat suodattimet, jotka ovat mukana kasvokkain käydyissä keskusteluissa.

Nuoret voivat halutessaan jutella saapaslaisten kanssa yleiskeskustelun lisäksi kahden kesken. Privaattikeskusteluissa nuoret ovat avautuneet vakavistakin asioista, kuten masennuksesta tai itsetuhoisuudesta.

Saapas-vapaaehtoinen Kirsi Hulkko sai keskustelupyyntöjä heti ensimmäisellä nettipäivystyskerralla. Kontaktia ottivat lähinnä tytöt, kun katutyössä hän taas oli käynyt debattia enemmän poikien kanssa.

Jukka Ryötin ensimmäinen kerta nettipäivystäjänä kului pääosin keskusteluja lueskellessa, ja työntekijät hoitivat sillä kerralla yhteydenpidon nuoriin. Ryöti arvelee, että uudesta toimintamuodosta on iloa erityisesti niille nuorille, jotka haluavat mieltä painavaan kysymykseen luotettavan vastauksen.

– Netissä on monenlaista tietoa tarjolla. Aina nuoret eivät tiedä, onko tieto oikeaa vai väärää, Ryöti miettii.

 

Erityisiä haasteita päivystäjille on tuottanut, miten heidän pitäisi suhtautua chat-keskusteluissa esiintyviin seksipuheisiin. Osa seksiehdotteluista on samanikäisten toisilleen lähettämiä viestejä. Harmillisimpia ovat tapaukset, joissa nuoria lähestyvät iältään vanhemmat.

Jotkut hakevat julkisesti seksiseuraa tai pyytävät kahdenkeskiseen keskusteluun brutaalein sanankääntein.

Keinot puuttua tilanteeseen ovat rajalliset. Nettipäivystäjä voi ilmoittaa yleiskeskustelussa, että käytös on sopimatonta, tai laittaa viestiä Suomi24:n ylläpitäjille. Ehdottelijalta saatetaan myös kysyä, miksi hän kirjoittelee moisia.

Päivystäjät ovat itsekin saaneet kutsuja seksiaiheisiin yksityiskeskusteluihin. Ehdottelut ovat kuitenkin päättyneet, kun he ovat vinkanneet katsomaan Saapas-tunnuksella varustettua profiiliaan.

Hulkko ei juuri hätkähtänyt, kun hänelle tehtiin ehdotteluja heti ensimmäisellä päivystyskerralla. Hän oli törmännyt vastaavaan käytökseen nettipalstoilla aiemminkin.

– Katson ehdotukset lähinnä provosoinniksi. Jos minulle tulee suora kysymys, sanon, että sori en lähde tuolle linjalle, kertoo Hulkko.

NettiSaappaan vapaaehtoiset päivystävät eri puolilla Suomea vuorotellen. Helsingin Saappaalla on verkkopäivystyksiä kerran kuukaudessa

Noora Melaanvuo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.