null Saaran joulu soi

Tuleva esiintymispaikka. Saara Aalto ja kitaristi Antti Kokkola löysivät joulunalustunnelmaa pakkasen huurruttamalla Narinkkatorilla. Kuva: Jani Laukkanen

Tuleva esiintymispaikka. Saara Aalto ja kitaristi Antti Kokkola löysivät joulunalustunnelmaa pakkasen huurruttamalla Narinkkatorilla. Kuva: Jani Laukkanen

Saaran joulu soi

Kauneimmat joululaulut täyttävät lauantaina Narinkkatorin, jonne Saara Aalto ja kumppanit kutsuvat joulun odottajia.

Sovitulle kohtauspaikalle Narinkkatorille, Kampin kappelin rakennustyömaan kupeeseen, pelmahtaa positiivisuutta pursuava nuori nainen. Ensi katsomalta olemus tuo mieleen keijukaisen tai pilven reunalta alas maahan lennähtäneen enkelin.

Neito on laulaja-lauluntekijä Saara Aalto, joka saapuu Narinkkatorille ensi lauantaina jouluorkesterin kera. Aalto on kolmatta kertaa järjestettävän Kauneimmat joululaulut -tapahtuman esilaulajana Sami Pitkämön kanssa. Torilla nähdään myös Pikku Kakkosesta tuttu Siina Hirvonen, joka laulattaa tapahtuman alussa lapsia Taikaradio-bändinsä säestyksellä.

Kutsu Helsingin seurakuntayhtymän joululaulutapahtumaan on Aallolle mieluisa. Musiikki on hänelle elämän tärkeimpiä asioita ja sen merkitys on suuri myös joulutunnelman luojana.

– Kun vanhenee, joulu saa uusia merkityksiä. Joululaulut ovat minulle kuitenkin ihanin osa joulua, Aalto sanoo.

Nuori artisti sisällyttää oman joulunsa musiikkiin niin vanhaa kuin uuttakin.

– Meillä oli kotona lapsuudessa yksi joululevy, jolla lapset laulavat. Sitä on kuunneltu jo 15 vuotta ja kuunnellaan edelleen, hän naurahtaa.

Levyltä on päätynyt Saaran ohjelmistoon tuttuja sävelmiä, mutta on hän löytänyt uudempiakin luottokappaleita. Yksi tällainen on Mel Tormén säveltämä Hiljaa leijuu maahan hiutaleet.

– Ei ole joulua ilman sitä, Aalto toteaa.

 

Laulajan lempilaulut päätyivät myös juuri julkaistulle joululevylle Angels - Enkeleitä. Levyn kappaleiden valinnassa painoivat sanoitukset.

– Halusin niiden käsittelevän sitä, mitä joulunaika voisi merkitä meille ihmisille ja miten voisimme välittää toisillemme rakkauden sanomaa.

Äänitettä tehtiin hartaasti ja huolella. Suuren vastuun lopputuloksesta kantoi Saara Aallon levyn tuottanut puoliso, Teemu Roivainen. Hän on myös säveltänyt uudelle levylle kappaleen, jonka Aalto laulaa Tomi Metsäkedon kanssa duettona.

– Levystä tuli tekijöidensä näköinen viimeistä piirtoa myöten. Se on kuin oma lapsi.

– Olemme aina olleet hyvä työpari. Meillä on samanlaiset näkemykset – emme ole saaneet kahdeksan yhteisen vuoden aikana yhtään riitaa aikaiseksi.

Aalto on tehnyt matkaa muusikoksi viisivuotiaasta, jolloin hän sävelsi ensimmäiset kappaleensa. Televisiodebyytti tapahtui Heidi Kyrön ja Just-bändin kanssa Euroviisukarsinnoissa 16-vuotiaana.

Talent-Suomi -kisa, Euroviisut, High School- ja Wicked -musikaalit sekä opetustyö ovat pitäneet Oulusta kotoisin olevan Aallon Helsingin seudulla. Viime vuoden Euroviisukarsinnoista tuli toinen sija ja samaan aikaan valmistui ensimmäinen levy, Blessed with love.

 

Kotiseudulle Ouluun laulaja ehtii työkiireiltään harvoin, mutta joulu on se aika vuodesta, jolloin mennään perheen luo.

– Kotona koristelemme aattoa edeltävänä päivänä joulukuusen. Se on meidän lasten tehtävä. Jouluaattona isovanhemmat tulevat meille syömään. Se onkin ainut kerta vuodessa, kun me kaikki, mukaan lukien sekä isän että äidin vanhemmat, olemme samassa paikassa yhtä aikaa.

Ennen kuin Saara Aalto suuntaa kohti pohjoista, on vielä keikkoja ja esiintymisiä, jotka osaltaan johdattavat kohti joulutunnelmaa.

– Olen menossa koko ajan, joten en ehdi juuri muuten fiilistellä kuin musiikin parissa. Toki poltan paljon kynttilöitä ja onhan minulla joulutähti ikkunassa ympäri vuoden. Mutta koska ikkunassa on hopeiset sälekaihtimet, tähti ei samanvärisenä erotu ennen kuin siihen sytytetään valot.

Outi Ikonen

Kauneimmat joululaulut -tapahtuma la 10.12. Narinkkatorilla. Klo 12 Siina & Taikaradio laulattaa Lasten Kauneimpia joululauluja. Klo 14 joululauluja aikuisempaan makuun Saara Aallon ja Sami Pitkämön johdolla sekä jouluevankeliumi Stadin slangiksi Olli Seppälän vendaamana. Juontajana Jouluradion musiikkipäällikkö, tv- ja radiotoimittaja Mika Saarelainen. Vapaa pääsy. Suomen Lähetysseuran joulukeräys kehitysmaiden perheiden hyväksi.  

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.