null Saarna kaloille

Erilainen messu. Pappi ja kirjailija Jaakko Heinimäki eläytyy portugalilaisen valistuksen ajan kirkonmiehen rooliin Les Lumières -festivaalilla Vanhassakirkossa. Kuva on Vanhankaupunginkosken suvannolta.

Erilainen messu. Pappi ja kirjailija Jaakko Heinimäki eläytyy portugalilaisen valistuksen ajan kirkonmiehen rooliin Les Lumières -festivaalilla Vanhassakirkossa. Kuva on Vanhankaupunginkosken suvannolta.

Saarna kaloille

Kun ihmiset eivät kuuntele, niin valistuksen ajan festivaaleilla evankelioidaan veden väkeä.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen

Heinäkuun lopussa Jaakko heittää kylmän kiven veteen, mutta kesäkuussa hän saarnaa veden asukkaille. Pappi ja kirjailija Jaakko Heinimäki lukee ensi perjantaina Vanhassakirkossa otteita 1600-luvulla eläneen portugalilaisen jesuiittaisän António Vieiran tekstistä Saarna kaloille.

Valistusajan kulttuurifestivaaliin Les Lumières kuuluvassa tilaisuudessa saarnateksti vuorottelee Vieiran aikalaisen Duarte Lobon säveltämän Veni Domine -messun kanssa.

– Festivaalin henkeen kuuluvat pienet aikamatkat. Esiinnyn tilaisuudessa suomalaisena kirkonmiehenä, joka on saanut portugalilaiselta kollegaltaan kirjeessä katkelmia Vieiran tekstistä, Heinimäki kertoo.

Saarna kaloille on Suomessa melko tuntematon, mutta Portugalin kirjallisuudessa sillä on merkittävä asema. Tekstin taustalla on keskiaikainen legenda Pyhästä Antonius Padovalaisesta, joka sai Riminin asukkailta vihamielisen vastaanoton. Niinpä Antonius meni meren rantaan ja alkoi saarnata kaloille, jotka sankoin joukoin nousivat pintaan kuuntelemaan häntä. Lopulta myös Riminin asukkaat katuivat ja kääntyivät.

Heinimäen mukaan Saarna kaloille on yhtä aikaa teologinen ja kaunokirjallinen teos, joka kertoo Jumalan armon näyttäytymisestä kaikkialla. Teksti puhuu ahneutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, mikä puhuttelee myös nykypäivänä.

– Vieira pohtii sitä, kuinka Jeesuksen seuraajat ovat maan suola, joka antaa makua, säilyttää ja puhdistaa. Saarna herättää pohtimaan, olenko kuuliainen omalle tehtävälleni maailmassa, Heinimäki sanoo.

Entäpä millaisen saarnan Pyhä Antonius pitäisi Itämeren silakoille?

– Luultavasti hän puhuttelisi kaloja yhä veljikseen ja olisi huolissaan niiden elinympäristön tilasta.

Veni Domine -messu kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Teoksen esittävät kansainvälisesti tunnetun portugalilaisen barokkiorkesterin Divino Sospiron kontinuoryhmä sekä kuusihenkinen The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtye (EVCH). Konsertti on Divino Sospiron ensivierailu Suomessa.

Duarte Lobo (1565–1646) oli yksi aikansa suurimmista portugalilaisista säveltäjistä, mutta nykypäivänä hänen teoksiaan kuulee harvoin. Veni Dominen lisäksi hän sävelsi useita muita messuja.

– Veni Domine on voimakas ja merkityksellinen teos, joka edustaa parasta portugalilaista polyfonisen laulumusiikin perinnettä. Se viestittää toivon ja lunastuksen sanomaa, joka on yhä ajankohtainen, Divino Sospiron johtaja Massimo Mazzeo luonnehtii.

Renessanssimusiikkiin keskittyneessä EVCH-yhtyeessä bassoa laulavan Valter Maasalon mukaan Lobon messu on tekstiltään ja musiikiltaan melko perinteinen ja harvinaisuudessaan kiinnostava.

– Renessanssin ajalta on säilynyt paljon hienoa, nykyään usein tuntematonta musiikkia. Kuusiäänisessä Veni Dominessa jokaisella laulajalla on hyvin itsenäinen rooli, mutta kokonaisuudesta muodostuu yhtenäinen kudos, Maasalo kuvaa.

Les Lumières -festivaalin teemana on tänä vuonna Lissabon ja viides imperiumi. Kahdettatoista kertaa järjestettävä festivaali tarjoaa musiikkia, kirjallisuutta, tiedettä ja tanssia 1600- ja 1700-lukujen Portugalista. Suomalaisia valistusajan yhteyksiä Portugaliin rakensi muun muassa Suomenlinnassa vaikuttanut amiraali Carl Tersmeden.

– Festivaalin tarkoituksena on nostaa Suomen eurooppalaista vuorovaikutusta ja pitkiä kulttuurihistoriallisia juuriamme laajan yleisön tietoisuuteen. Valistuksen aika on kulttuurin aarreaitta täynnä kiinnostavaa ammennettavaa, festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Marja Rumpunen kertoo.

Festivaalin teemoissa näkyvät usein myös ajankohtaiset aiheet. Viime vuosina Portugali on yhdistetty huolestuttaviin talousuutisiin, mutta tapahtuma tuo esille maan, jolla on loistava historia ja kulttuuri.

– Vanhankirkon tilaisuuden kautta haluan tuoda festivaaliin myös pohdiskelevaa hengellistä sisältöä. Toivottavasti vastaavaa yhteistyötä tapahtuman ja seurakuntien välillä syntyy jatkossakin.

Saarna kaloille – Sermão de Santo Antonio Aos Peixes perjantaina 13.6. kello 19 Vanhassakirkossa, Lönnrotinkatu 6. Liput Lippupisteestä ja ovelta 25/15 e. Lisätietoa www.lumieres.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.