null Sadat hautakivet kaatuvat hautausmailla

Hautamuistomerkki pystyyn. Hietaniemen hautausmaalla muun muassa Pertti Johansson ja Eino Ylönen olivat mukana pystyttämässä puiden juurten kallistamia hautakiviä. Tapaninpäivän myrsky kaatoi Hietaniemessä 25 puuta, joista viisi kumosi mukanaan myös hautamuistomerkin. Kuva: Esko Jämsä

Hautamuistomerkki pystyyn. Hietaniemen hautausmaalla muun muassa Pertti Johansson ja Eino Ylönen olivat mukana pystyttämässä puiden juurten kallistamia hautakiviä. Tapaninpäivän myrsky kaatoi Hietaniemessä 25 puuta, joista viisi kumosi mukanaan myös hautamuistomerkin. Kuva: Esko Jämsä

Sadat hautakivet kaatuvat hautausmailla

Vakavilta loukkaantumisilta on Helsingissä toistaiseksi vältytty.

Helsingin hautausmailla sadat hautamuistomerkit kaatuvat omia aikojaan. Hautausmaiden työntekijät laskevat lisäksi satoja kallistuneita kiviä hallitusti alas, kun niiden huomataan aiheuttavan vaaraa omaisille tai hautausmaiden työntekijöille. Pelkästään Malmin hautausmaalla näitä tapauksia on vuosittain kahdesta sadasta kolmeen sataan. Ilkivallantekijöitä ei hautausmailla juuri käy, sillä ilkivaltaa ei tapahdu joka vuosi.

Hautakiviä menee nurin erityisesti keväisin, jolloin routa sulaa. Myös puiden hiljalleen vahvistuvat juuret kampeavat kiviä nurin. Osa kaatumisista johtuu siitä, että kivi on perustettu maahan huolimattomasti tai maan ollessa vielä roudassa tai maan ollessa hyvin märkää keväisin ja syksyisin.

Lähtökohta on, että hautakivi on pystytettävä sulan maan aikana eikä maa saa olla liian märkä. Poikkeuksen tekevät vain uusien hautakorttelien alueet, joissa on hautausmaan toimesta asennetut palkit kivien kiinnittämistä varten. Noin10–20 prosenttia kaikista Helsingin hautapaikoista on varustettu palkein.

Routaherkillä alueilla multa ja savi on poistettava hautamuistomerkin pohjakiven alta. Kiven alle tulee laittaa vähintään 20 senttiä sepeliä. Hautamuistomerkki on myös sidottava pohjakiveen ruostumattomasta teräksestä tehdyille tapeilla.

 

Lokakuussa 8-vuotias tyttö kuoli Länsi-Götanmaalla Ruotsissa, kun hautakivi kaatui hänen päälleen. Jouluaattona 2-vuotias poika loukkaantui Jyväskylässä, kun hän jäi puolittain hautakiven alle. Poliisin mukaan hautakiven jalustaan kiinnittävä rautatappi oli pahoin ruostunut.

– Vuosittain tapahtuu Helsingissä läheltä piti -tilanteita, joissa kivi uhkaa kaatua esimerkiksi hautaa hoitavan henkilökunnan päälle. Onnettomuuksia ei tapahdu vuosittain, mutta hautausmailla muistetaan useita tapauksia, joissa kivi on tullut käden tai jalan päälle murtaen luita, Helsingin seurakuntien hautaustoimen päällikkö Risto Lehto kertoo.

Hautamuistomerkin hoito ja vastuu sen turvallisuudesta kuuluu omaisille. Vaarallisesti kallistuneen kiven tunnistaminen saattaa olla omaiselle vaikeaa. Hautausmaiden henkilökunta havainnoi hautakivien kuntoa ja laittaa haudalle ilmoituksen, jossa omaisia pyydetään ottamaan yhteyttä hautausmaan toimistoon. Kehotteiden pohjalta noin reilu kolmannes omaisista ottaa yhteyttä hautausmaan toimistoon.

Seurakunnat pystyttävät omaan laskuunsa ne kivet, jotka ovat kaatuneet luonnollisista syistä. Huolimattomasti asennettujen kivien kohdalla omaisia pyydetään ottamaan yhteyttä kiven tuoneeseen kiviliikkeeseen.

– Kivien hoitamisesta koituu seurakunnilta vuosittain noin yhden henkilötyövuoden kustannukset. Tämän lisäksi tulee se työaika, jota työntekijät käyttävät hautakivien turvallisuuden havainnointiin muun työn ohessa. Tämä on meille iso asia, Risto Lehto arvioi.

 

Hautamuistomerkkien asentamisesta huolehtivat kiviliikkeet. Risto Lehdon mukaan pääsääntöisesti kiviliikkeet hoitavat työnsä ammattiylpeyttä tuntien.

– On satunnaisia kivien tuojia, jotka eivät tiedä työskentelyn periaatteita, Lehto sanoo.

Hautausmaiden ja Kiviteollisuusliiton kanssa on käyty keskusteluja siitä, että voitaisiin järjestää keskinäistä koulutusta ja tiedotusta.

– Tämä hyödyttäisi kaikkia osapuolia. Kiviliikkeet osaavat hyvin pystyttämisen ja meillä on tietoa maaperästä ja perustamisesta. Lopputuloksena saadaan myös tyytyväisempiä omaisia, Lehto sanoo.

Hautaustoimen päällikkö Risto Lehto kannustaa omaisia olemaan jo varhaisessa vaiheessa yhteydessä hautausmaiden työntekijöihin, kun esimerkiksi hautamuistomerkkiä suunnitellaan.

– Muistomerkin voi aivan hyvin tuoda paikalle vasta vuoden päästä hautaamisesta. Silloin on reilusti aikaa miettiä omia mieltymyksiään ja keskustella niistä myös hautausmaan työntekijöiden kanssa, Lehto sanoo.

Helsingissä on hautausmaat Hietaniemessä, Honkanummella, Kulosaaressa, Malmilla ja Maunulassa.

Tommi Sarlin

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.