null Sadinmaa-dokumentti taltioi skandaalinkäryisen papin ja muuttuvan Suomen

Kai Sadinmaasta kertova dokumenttielokuva avaa näkökulmia muun muassa kirkkoon, politiikkaan ja turvapaikanhakijoihinkin.

Kai Sadinmaasta kertova dokumenttielokuva avaa näkökulmia muun muassa kirkkoon, politiikkaan ja turvapaikanhakijoihinkin.

Hyvä elämä

Sadinmaa-dokumentti taltioi skandaalinkäryisen papin ja muuttuvan Suomen

Mika Hotakainen seurasi pappi Kai Sadinmaata vuoden. Sinä aikana tapahtui paljon sellaista, johon kukaan ei osannut varautua.

Keväällä 2015 pappi Kai Sadinmaa oli asettunut Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaaksi, ja hän piti tulenpalavia vaalipuheita.

– Todellinen Jeesus oli kesytön, maskuliininen, Juudan leijona, mies täynnä uhmaa ja vimmaa.

Puhuiko hän Jeesuksesta vai sittenkin itsestään?

Sadinmaa oli jo sitä ennen herättänyt kohua muun muassa kirjallaan 10 käskyä kirkolle, jossa hän laukoi ohjeitaan.

Dokumenttiohjaaja Mika Hotakainen oli kuvausryhmineen paikalla, kun helsinkiläinen Sadinmaa aloitteli vaalikampanjaansa. Hän seurasi Sadinmaata vuoden ajan eikä arvannut etukäteen, millainen juuri siitä vuodesta tulisi. Vaalien tulos määräsi maan suunnan, syksyllä turvapaikanhakijat ryntäsivät Suomenkin rajoille ja kirkossa kiisteltiin tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista.

– Kain kautta avautui näkökulma kirkkoon, politiikkaan ja turvapaikanhakijoihinkin, Hotakainen kertoo.

Mika Hotakaisen aiempiin ohjaustöihin kuuluu muun muassa supersuosion saavuttanut Miesten vuoro -dokumentti. Kuva: Milla von Konow

Yllättäviä käänteitä toistensa perään

Sadinmaa osui monesti tapahtumien keskipisteeseen – enemmän tai vähemmän tarkoituksella. Entisenä torniolaisena hän lähti käymään kotikaupungissaan juuri silloin, kun siellä alkoi kuulua "rajat kiinni" -vaatimuksia. Dokumentissa nähdään kohtaus, jossa Sadinmaa väittelee paikallisten ukkojen kanssa baarin pöydässä.

Sadinmaa seuraa dokumentissa myös kirkolliskokouksen istuntoja. Dokumentissa kuullaan potpuri niiden vanhoillisimpia puheenvuoroja, joista yhden mukaan rakkaus ei edes kuulu avioliittoon.

Alun perin oli tarkoitus tehdä dokumentti Kai Sadinmaan ja ohjaaja Heikki Kujanpään suunnittelemasta Via Crucis -näytelmästä. Se ei toteutunutkaan, mutta Hotakainen päätti jäädä hollille, kun Sadinmaa alkoi puuhata vaaliehdokkuuttaan.

– Ja niin tästä tulikin elokuva siitä, miten Suomi muuttui sen vuoden aikana. Kun tekee seurantadokumenttia, pitää olla hereillä, Hotakainen sanoo.
 

Yhteiskunnallista ja henkilökohtaista

Vuoden aikana Sadinmaa päätyi pari kertaa uutisiinkin. Vaalien alla hän aiheutti pienimuotoisen skandaalin Kallion kirkossa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, kun hän teippasi Mannerheimin päiväkäskyn päälle oman päivitetyn käskynsä, joissa Suomen äidit uhraavat lapsensa isänmaan sijaan pääoman puolesta. Paikallaolijat närkästyivät, ja suurin osa poistui.

Kuvausryhmälle yleisön reaktio tuli puskista, ja Hotakainen korostaa, että provokaatiota ei keksitty dokumentin takia.

Mitä sanoo kohde itse valmiista dokumentista?

– Hyvä leffa, tunnistan itseni siitä. Ja sekin on ok, että siinä on myös henkilökohtaista puolta, vaikka sitä ei ole välttämättä kiva katsoa.

Dokumentti seuraa Sadinmaan perhe-elämää Kalliossa, ja siitä käy ilmi, että perheen talous on tiukoilla, kun hän ei saa papin virkaa mistään.

Parhaillaan Sadinmaa kirjoittaa ensi vuodeksi esseististä kirjaa, jonka teemoja ovat muun muassa Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja reformaation merkkivuosi. Yksi kirjan keskeisistä kysymyksistä tulee olemaan, mitä on olla protestantti.

Vasemmistoliitto sai jäädä, mutta vasemmalla Sadinmaa sanoo edelleen olevansa, kuten hänen mielestään myös Jeesus oli.

– Vasemmistolaisuuteni on jatkuvaa kyseenalaistamista ja status quon haastamista, hän tiivistää.

Ristin tie -dokumentti ma 26.9. klo 21.30 TV1.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.