null Sähköauto syntyy verkostotyönä

Jyrki Mattila on mukana kehittämässä sähköautoa vapaaehtoisena. Porin SuomiAreenalla Mattila tutustui Fortum ja Mitsubishi esittelemään Mitsubishin iMiEV-sähköautoon. Kuva: Jan Virtanen

Jyrki Mattila on mukana kehittämässä sähköautoa vapaaehtoisena. Porin SuomiAreenalla Mattila tutustui Fortum ja Mitsubishi esittelemään Mitsubishin iMiEV-sähköautoon. Kuva: Jan Virtanen

Sähköauto syntyy verkostotyönä

Jos sähköautoa kehittävän yhteisön visio toteutuu, bensakäyttöisen auton voi viedä muutaman vuoden kuluttua autokorjaamolle muuntohoitoon.

Pari vuotta sitten autonvalmistajien hitauteen kyllästynyt joukko sähköautoharrastajia ja eri alojen ammattilaisia piti kokousta Helsingin Katajanokalla. Kokoustajia ei yhdistänyt vain yleinen kiinnostus sähköautoihin, he myös halusivat ajaa sellaisilla. Niitä ei kuitenkaan ollut autokaupoissa myynnissä, joten he päättivät rakentaa sellaisen itse.

– Mukaan tuli heti kymmeniä ihmisiä: toimittajia, yrittäjiä, sähköautoharrastajia, tietoliikenneihmisiä, kertoo kokouksessa mukana ollut Jyrki Mattila, joka nykyisin työskentelee sähköiseen liikkumiseen ja siihen liittyviin teknologiaratkaisuihin keskittyvän shift2e:n luovana johtajana.

– Pistimme pystyyn Sähköauto Nyt! -yhteisön viemään hanketta eteenpäin.

Mattila kuvaa yhteisöä vapaaksi ameebaksi. Kuka tahansa, joka tekee asian eli sähköautoilun edistämiseksi jotakin, on saman tien yhteisön jäsen. Vapaaehtoisverkoston tapaan jokainen tekee sitä, mitä osaa ja haluaa juuri niin kauan kuin haluaa.

– Vaikka sääntöjä ei olekaan, yhteinen tavoite sitouttaa niin, että hanke etenee suhteellisen koordinoidusti, Mattila vakuuttaa.

Tavoitteena on luoda eCorolla 

Yhteisön tavoitteena on kehittää ratkaisu, jolla bensakäyttöinen Toyota Corolla muunnetaan sähkö-Corollaksi. Corollaan päädyttiin, koska se on yksi suosituimmista henkilöautoista Suomessa. eCorollan valmistuttua otetaan kohteeksi seuraava suosittu automalli, esimerkiksi VW Golf.

Jyrki Mattila ei halua ennakoida tarkkaa eCorollan lanseerausajankohtaa:
– Kokemus on osoittanut, ettei päivämääriä kannata kauheasti viljellä, kun toimitaan vapaaehtoisvoimin. Mutta mielelläni näkisin, että eCorolla olisi esillä marraskuun Electric Motor Showssa Helsingin Messukeskuksessa.

– Uskoisin myös, että parin kolmen vuoden kuluttua toiminnassa on isohko korjaamoverkosto, jonka liikevaihdosta merkittävä osa tulee sähköautojen muuntamisesta.

Pitkän tähtäyksen tavoitteena on laatia kevyt sertifiointijärjestelmä Sähköautot Nyt! -logoineen. Jotta sertifikaatin saisi, korjaamon asentajien pitäisi olla asianmukaisesti koulutettuja. Mattilan mielestä järjestelmää tarvitaan, että toiminta olisi kuluttajien kannalta uskottavaa. Mikä tahansa nyrkkipaja ei logoa saa.

Yhteisö toimii avoimen lähdekoodin periaatteella. Hankkeeseen liittyvät tiedot ovat netissä kaikkien saatavilla, mukaan lukien tekniset tiedot ja kehitysvaiheet.

Kommentti: Yhteisö kirittää yrityksiä

Fortum ja Mitsubishi kertoivat kesäkuussa laajentavansa Fortumin Suomessa ja Ruotsissa jo aiemmin aloittamaa markkinointiyhteistyötä, jonka tavoitteena on sähköautoilun edistäminen.

Sähköautot Nyt! -yhteisössä isojen toimijoiden kehitystyötä seurataan tyytyväisenä. Yhteisö ei kilpaile suurten autonvalmistajien tai energiayhtiöiden kanssa, vaan näkee oman roolinsa niitä täydentävänä.

Fortum on myös lahjoittanut merkittävän summan Sähköauto Nyt! -yhteisön eCorolla-hankkeeseen. Kyse ei liene pelkästä imagon kiillottamisesta, sillä sähköautot ovat sähkönkäyttöalustoja. Niiden yleistyminen lisää Fortuminkin tuottaman sähkön kysyntää.

– Ajatuksena on, että kuka tahansa, jolla on riittävät edellytykset sähköauton muuntamiseen, saa halutessaan koko tietopaketin käyttöönsä. Me rohkaisemme taloudellisia toimijoita tekemään bisnestä siitä, mitä me olemme kehittäneet kuluttajina ja asiasta kiinnostuneina kansalaisina, Jyrki Mattila lupaa.

Sähköauto vie hiljaa ja puhtaasti

Jyrki Mattila sai sähköautotartunnan lainattuaan ystävänsä hankkimaa autoa muutama vuosi sitten.
– Se oli sillä selvä. Pidän hiljaisesta kyydistä. Sitä ei oikeastaan pysty kuvailemaan, se pitää itse kokea.

Tunnekokemuksen ja päästöttömyyden lisäksi sähköautoa puoltavat taloudelliset syyt.
– Sähköauton käyttämästä energiasta 80 prosenttia menee auton liikuttamiseen. Polttomoottorilla suhde on toisinpäin. 20 prosenttia siirtyy tien pintaan ja 80 taivaan tuuliin, Mattila selvittää.

– Se näkyy kukkarossa. Korkean hyötysuhteen ansiosta sähköautolla ajaminen maksaa noin kaksi euroa sadalla kilometrillä, bensakäyttöisellä 12 euroa.

 Sähköauto vaikuttaa siis kaikin puolin ylivertaiselta ratkaisulta. Miksei niitä jo vyöry markkinoille ja ajele teiden täydeltä?
– Perinteisesti öljy- ja autoteollisuus ovat olleet tiiviisti toisiinsa linkittyneitä. Ehkä siinä on suurin syy, Mattila arvioi.

 – Mutta nythän monet energiayhtiöt ovat alkaneet satsata muihin energialähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan, joten öljyn ja autoilun kytkös heikkenee vähitellen. Nyt on jo nähtävissä, että isot autonvalmistajat alkavat vakuuttua sähköautojen tuomista uusista liiketoimintamahdollisuuksista, joten sähköautoja voi pian ostaa jo valmiinakin. Oman vanhan auton muuntaminen sähköiseksi säilyy silti kilpailukykyisenä vaihtoehtona, Mattila visioi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.