Sähköherkkyys on hömpötystä, Anelma Järvenpää-Summanen!
Anelma Järvenpää-Summanen on koonnut sähköherkkien selviytymistarinoita.
Et tiennyt sähköherkkyydestä mitään, ennen kuin se osui omalle kohdallesi.
– Totta. Olin tehnyt töitä tietokoneella 15 vuotta, kun hankin vuonna 2005 uuden tietokonelaitteiston, johon kuuluivat wlan-yhteydet ja langaton hiiri. Herkistymisprosessi oli hurja. Sitä oli itsekin vaikea ymmärtää.
Sähköherkkyys on hienohipiäisten hömpötystä.
– Tosiasia on, että kaikki eivät kestä kasvavaa langatonta säteilyä. Olisi tärkeää että opettajat, lääkärit ja vanhemmat tietäisivät siitä. Jos lapset alkavat kipuilla ja oireilla kännyköistä ja tietokoneista, heitä pitäisi osata auttaa löytämään selviytymiskeinoja.
Uudenlaisen teknologian vaikutuksista terveyteen ei tiedetä vielä paljoakaan.
– Tietoa ei ole vielä kovinkaan paljon. Mutta minä ja muut herkistyneet koemme uudenlaisen teknologian vaikutukset kehossamme. Kyse on erilaisista sähkökentistä ja taajuuksista. Olisi tärkeä saada lisää tutkimustietoa, sillä se velvoittaisi teknologiateollisuutta kehittämään entistä turvallisempia ja herkillekin soveltuvia laitteita.
Insinöörit on helpompi vakuuttaa sähköherkkyydestä kuin lääkärit.
– Ei se ihan niin mene. Olen ehkä onnekkaampi kuin moni muu sähköherkkä, sillä minua ovat uskoneet sekä insinöörit että lääkärit. Teknillisen korkeakoulun laboratorioinsinööri auttoi minua hankkimaan vähänsäteilevän tietokoneen. Sähköherkkyyteni on todettu myös sairaalassa, jossa itse en nukutuksen ja kipulääkityksen takia ymmärtänyt tilastani mitään. Sitä paitsi allergologian professori Tari Haahtela Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta on Kun säteily satuttaa -kirjamme suosittelija.
Vältät tietokonetta ja käytät lankapuhelinta.
– Käytän päivittäin lyhyesti tietokonetta, mutta lopetan heti, kun sähkökivut alkavat. Minulle tärkeä yhteydenpitoväline on lankapuhelin, sillä kännykkää voin käyttää vain hätätapauksissa.
Ekaluokkalaisen pitäisi soittaa lankapuhelimella.
– Myös säteilyturvakeskus suosittelee lapsille varovaisuusperiaatetta. Se tarkoittaa, että kannattaa lähettää tekstiviestejä ja soittaa vain lyhyitä puheluita. Kännykkää on hyvä pitää muutamien senttien päässä kehosta. Omille lapsenlapsilleni olen hankkinut lankapuhelimen, mutta kyllä hekin ovat kouluun mennessään kännykät saaneet. Taatusti turvallista lankaverkkoa on etenkin maaseudulta valitettavasti karsittu rajusti.
Anelma Järvenpää-Summanen ja Hanna Nurminen: Kun säteily satuttaa. Edita 2012.
Jaa tämä artikkeli: