Sairaalakin soi festivaaliviikolla
Musiikista iloa. Milargo-yhtye sulostutti laulullaan ja soitollaan Laakson sairaalan iltapäivää. Anna Grundström (vas.), Leena Paukkunen, Petra Schauman, Sanna Jacksen ja Tiina Markkanen esittivät lyhennetyn version Ruusujen ruusu -ohjelmastaan. Kuva: Jani Laukkanen

Musiikista iloa. Milargo-yhtye sulostutti laulullaan ja soitollaan Laakson sairaalan iltapäivää. Anna Grundström (vas.), Leena Paukkunen, Petra Schauman, Sanna Jacksen ja Tiina Markkanen esittivät lyhennetyn version Ruusujen ruusu -ohjelmastaan. Kuva: Jani Laukkanen

Sairaalakin soi festivaaliviikolla

Kirkko soikoon -festivaalin taiteilijat esiintyivät sairaaloissa korvauksetta.

Kirkko soikoon -festivaali soi viime viikolla muuallakin kuin kirkossa. Tämän vuoden uutuutena olivat sairaaloihin ja vanhustenkeskuksiin jalkautuneet ilmaiskonsertit.

– Tämä on monelle potilaalle tai asukkaalle ainut mahdollisuus päästä kuulemaan korkeatasoista elävää musiikkia, festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Ahokas perustelee.

Esiintyjien joukossa oli muun muassa keskiaikaista musiikkia esittävä Milargo, joka konsertoi viime perjantaina Laakson sairaalan kahvilassa. Muita sairaalakonsertin pitäjiä olivat kitaristi Timo Korhonen, sopraanot Anu ja Pia Komsi, Helsingin barokkiorkesteri, Q-Consort sekä Kaartin soittokunta – samoja huippumuusikoita, jotka esiintyivät festivaalin pääkonserteissa. He tekivät sen ilman maksua, ikään kuin kaupanpäällisinä.

– Muusikot ovat suhtautuneet pyyntöömme hyvin myönteisesti, Ahokas toteaa.

 

Milargo-yhtyeen soittajat ja laulajat Sanna Jacksen, Petra Schauman, Tiina Markkanen, Leena Paukkunen ja Anna Grundström suostuivat sairaalakonserttipyyntöön heti.

– Tällaisia tilaisuuksia voisi olla enemmänkin, sopraano ja viulisti Tiina Markkanen sanoi. He esiintyivät sairaalakeikkaa seuranneena aamuna Tuomiokirkon kryptan brunssitilaisuudessa, jossa oli nähtävillä myös taiteilija Riikka Juvosen Marian monet kasvot -näyttely. Milargo vei Laakson sairaalaan saman Ruusujen ruusu -ohjelman kuin kryptaan, joskin hiukan lyhennettynä.

– Sairaalan kahvila on tietysti erilainen tila esiintyä kuin tavalliset keikkapaikkamme, mutta ei lainkaan huono. Täällä on valoisaa ja yleisö on todella lähellä. Toisaalta akustiikka on sellainen, että jätimme sen vuoksi muutamia lauluja pois.

Kahvilan pieni hälinä ei häirinnyt muun muassa keskiaikamarkkinoilla ja ostoskeskuksissa esiintynyttä kokoonpanoa. Heidän musiikkinsakin on peräisin ajalta, jolloin ihmiset tuskin istuivat hiljaa paikoillaan kuuntelemassa. 

Yhtye säestää lauluaan harpulla, sellolla, nokkahuiluilla, viululla ja lyömäsoittimilla, muun muassa esiintyjän nilkkaan kiinnitettävillä kulkusilla. Laulut ovat milloin hartaita, milloin tanssillisen vauhdikkaita. Monet kappaleet ovat omia sovituksia materiaalista, jota on viime aikoina kaivettu esiin arkistojen kätköistä.

 

Potilaita ja omaisia oli saapunut paikalle melkein kahvilan täydeltä, ja moni tuli henkilökohtaisesti kiittelemään konsertista. Muuan potilaskuntaan kuuluva herra ojensi muusikoille tummanpunaiset ruusut ja suuteli heitä kädelle.

– Ihanaa laulua! Täytyykin ryhtyä seuraamaan, missä ja milloin te esiinnytte seuraavan kerran, sanoi rouva, joka tuli tervehtimään yhtyeen jäseniä.

Kirkko soikoon -festivaalin sairaalakonserttien järjestelyt on tehty yhteistyössä sairaalapappien kanssa. Laakson konsertin järjestelyistä ja konsertin emännöinnistä vastasi pastori Mari Kivinen.

– Tein mainokset, levitin niitä ympäri sairaalaa ja huolehdin, että tieto meni perille, Kivinen kertoi.

 

Laakson kahvilassa kuullaan elävää musiikkia muulloinkin kuin Kirkko soikoon -viikolla. Viime vuonna konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia on ollut toistakymmentä. Tilaisuudet kuuluvat Helsingin seurakuntayhtymän Musiikkia sairaalaan -hankkeeseen, jossa vapaaehtoiset musiikin taitajat käyvät ilahduttamassa potilaita ja laitosten asukkaita.

– Meillä Laaksossa seuraava musiikkitilaisuus on jo tällä viikolla, kun duo Jouko Pyhältö ja Ari Luoma pitävät yhteislaulutilaisuuden legendaarisen Dallapén ohjelmistosta, Mari Kivinen kertoo.

– On hienoa ja innostavaa nähdä, miten musiikki piristää, saa hymyn huulille, välillä kaipauksen kyynelenkin silmäkulmaan.

Salla Korpela

Jaa tämä artikkeli: