null Sairasta estetiikkaa

Sairasta estetiikkaa

Tammikuu on joulusta toipumisen aikaa. Onneksi on media, joka auttaa tässäkin siirtymässä. Aikakauslehtien herkkuja tuoksuvat numerot vaihtuvat laihdutusteemoihin, lahjaideat säästövinkkeihin. On taas vyön kiristämisen aika.

Näissä mietteissä törmäsin pieneen uutiseen Helsingin Sanomissa. Ranskalainen näyttelijä ja malli Isabelle Caro oli kuollut 28-vuotiaana anoreksiaan. Caro tuli tunnetuksi Nolita-nimisen vaatemerkin anoreksian vastaisen kampanjan mallina vuonna 2007. Noin 30 kiloa painanut malli poseerasi julisteessa alastomana. Kuvat oli ottanut provokatiivisista mainoskuvista tunnettu italialainen valokuvaaja Oliviero Toscani. Kampanja julkaistiin Milanon muotiviikoilla ja se herätti maailmalla suurta huomiota ja hämmennystä. Myöhemmin kampanja kiellettiin useissa maissa.

Jäin katsomaan Caron kuvaa ja miettimään uutista. Caroon, jos keneen, sopii sanonta, että hän oli yhtä aikaa nyky-yhteiskunnan sankari ja uhri. Isabelle Caro kamppaili muotimaailman kauneusihanteita vastaan suoraan sen omilla aseilla. Vaatii rohkeutta paljastaa oma rujoutensa, asettaa koko maailman silmien eteen roikkuvat ja litteät rinnat, luisevat raajat ja törröttävät luut. Toisaalta Caro ei olisi meille edes olemassa ilman tuota maailmaa. Kuka meistä oli kuullut hänestä ennen tuota kampanjaa? Nyt verkko on täynnä kuvia ja juttuja Carosta. Kuolleena nainen on kuuluisampi kuin koskaan.

Tämän päivän mediamaailma käy jatkuvaa taistelua näkyvyydestä. Caron tarina osoittaa, että kuolemansairaankin naisen kärsimys on mahdollista tuoda ja ottaa osaksi vallitsevaa julkisuuden estetiikkaa. Joku voisi väittää, että tällainen kärsimys jopa lisää muotimaailman glooriaa. Todellinen sankaruus vaatii aina uhrin.

Isabelle Caron tarkoitus oli varmasti vilpitön. Äitinä kysyn, auttavatko hänen kuvansa niitä nuoria ihmisiä, jotka pelkäävät sairastuvansa tai jo kamppailevat anoreksian kanssa? Millaisen viestin tapaus välittää niille, joiden kärsimyksestä kukaan ei ole näkyvästi kiinnostunut?

Toivon totisesti, että se ei ole viesti siitä, että kuuluisuus on suurempaa kuin elämä.  

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.