null Sakraalit samppanjaöverit ‒ tätä et tiennyt samppanjasta!

Vasemmalla piccolo, kolmas vasemmalta normaali 0,75 litran pullo, äärimmäisenä oikealla 12 litran

Vasemmalla piccolo, kolmas vasemmalta normaali 0,75 litran pullo, äärimmäisenä oikealla 12 litran "Balthasar". Isompiakin löytyy. Kuva: Wikimedia Commons

Hyvä elämä

Sakraalit samppanjaöverit ‒ tätä et tiennyt samppanjasta!

Raamatun kuninkaat Jerobeam, Rehabeam ja Nebukadnessar ovat inspiroineet myös samppanjan valmistajia.

Monilla on tapana juhlistaa uutta vuotta samppanjalla. Tavalliseen samppanjapulloon, kuten viinipulloihin yleensäkin, mahtuu 0,75 litraa jaloa juomaa. Yhdestä pullosta tulee kuusi reilun kokoista tai kahdeksasta kymmeneen vähän maltillisempaa lasillista.

Viinipullon koko on vakiintunut aikana, jolloin pullot puhallettiin käsi- ja keuhkotyönä. Kolme varttilitraa pystyy normaalikokoinen lasinpuhaltaja puhaltamaan kerralla ilman, että laatu kärsii ja työ hidastuu.

Vaikka viinipullot valmistetaan nykyään koneellisesti, vanhaan menetelmään perustuva kokostandardi näyttää pitävän pintansa.

Samppanjaa myydään myös puolikkaissa pulloissa, joiden tilavuus on 0,375 litraa sekä 0,1875 litran piccolo-pulloissa. ”Piccolo” on italiaa ja merkitsee pientä.

Kaksi kertaa normaalipullon vetoista pulloa kutsutaan magnumiksi. Se on latinaa ja merkitsee suurta. Monet samppanjantuottajat pitävät juuri magnum-pulloa ihanteellisen kokoisena samppanjan kypsyttämiselle.

Magnumia suuremmat samppanjapullot ovat saaneet nimensä Raamatun kuninkailta.

Tuplamagnumia eli kolmen litran samppanjapulloa kutsutaan Jerobeamiksi. Jerobeam oli viisaudestaan kuuluisan kuningas Salomon seuraaja Israelin kuninkaana 900-luvulla eKr.

Salomon kuoleman jälkeen Israelin valtakunta jakautui kahtia Juudaksi ja Israeliksi. Jerobeamin maine ei ole erityisen kunniakas. Hän oli kelvoton hallitsija, joka teki parhaansa pitääkseen valitun kansan mahdollisimman etäällä Jahven teiltä.

Juudan kuninkaaksi puolestaan tuli Salomon poika Rehabeam. Maineeltaan Jerobeamia parempana hänen nimikkopullonsakin on suurempi. Rehabeam on kuutta tavallista pulloa vastaava, siis neljän ja puolen litran pullo.

Seuraava pullokoko on Metusalem. Se vetää kokonaista kuusi litraa elämän eliksiiriä. Metusalem eli Metuselah oli Nooan isoisä. Hän oli huomattavan pitkäikäinen herra. Metusalemin kerrotaan eläneen peräti 969 vuoden ikäiseksi.

Kuudesta litrasta hypätään suoraan yhdeksään litraan. Metusalemia suuremmat pullot ovat jokseenkin harvinaisia, yleensä sellaisia käytetään lähinnä show-mielessä.

Metusalemia suuremmat pullot ovat jokseenkin harvinaisia, yleensä sellaisia käytetään lähinnä show-mielessä.

Yhdeksän litran pullo on nimeltään Salmanazar. Siinä on saman verran viiniä kuin normaalissa viinilaatikossa, kaksitoista kolmen vartin pullollista. Salmanazar kuulostaa sekä raamatulliselta että kuninkaalliselta, mutta ei ole kumpaakaan. Salmanazar on saanut nimensä sisilialaisesta Salman kaupungista ja tarkoittaa yksinkertaisesti salmalaista.

Kahdentoista litran samppanjapullo on Balthasar. Häntä ei mainita Raamatussa nimeltä, mutta perimätieto kertoo hänen olleen yksi itämaan tietäjistä eli yksi kolmesta Jeesus-lasta kumartamaan tulleesta kuninkaasta.

Kahdenkymmenen normaalipullon vetoinen eli viidentoista litran samppanjapullo on Nebukadnessar. Tämä todellinen megapullo on saanut nimensä Jumalan ruoskaksikin kutsutulta Babylonian kuninkaalta. Nebukadnessar valloitti Jerusalemin vuonna 597 eKr. ja vei Israelin kansan pakkosiirtolaisuuteen Baabelin virtain vierille.

Kahdeksantoista litran samppanjapullo kulkee kuningas Salomon nimellä. Salomo oli Goljatin kukistaneen kuningas Daavidin ja Batseban poika. Salomolla oli melkoinen haaremi: 700 kuninkaallista vaimoa ja 300 sivuvaimoa.

Kaikkein suurin samppanjapullo on kolmenkymmenen litran Melkisedek. Hän oli Saalemin kuningas ja pappi, joka tarjosi Abrahamille leipää ja viiniä ja siunasi hänet. Melkisedek kuuluu samppanjamaailman suuriin myytteihin, sillä kukaan ei tiettävästi ole koskaan nähnyt Melkisedek-pulloa.

Juhlijan kannattaa muistaa, että tavallisen kokoisessakin samppanjapullossa on noin kuuden ilmakehän paine, siis kolminkertainen auton renkaaseen verrattuna. Pullo kannattaa avatessa suunnata kasvoista poispäin, sillä silmäklinikalla on uudenvuodenyönä ruuhkaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.