null Saku Tuominen uskoo, että juuri näin on hyvä

Saku Tuomisen mukaan uskomukset hallitsevat melkein kaikkea ajatteluamme ja toimintaamme. Pääministerikin esittää väittämiä, jotka ovat oikeasti vain uskomuksia. Kuva: Sirpa Päivinen

Saku Tuomisen mukaan uskomukset hallitsevat melkein kaikkea ajatteluamme ja toimintaamme. Pääministerikin esittää väittämiä, jotka ovat oikeasti vain uskomuksia. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Saku Tuominen uskoo, että juuri näin on hyvä

Luovan yrittäjän uudessa Uskonko-kirjassa kehotetaan kyseenalaistamaan uskomuksia ja hyväksymään kaiken epävarmuus.

Saku Tuomiselta putkahtaa kirjoja tasaiseen tahtiin. Italialaisten keittokirjojen sarja täydentyi viime syksynä Pizze-teoksella, jonka innoittamana monet opettelevat nyt pizzantekoa aitoitalialaisin ohjein.

Uusin kirja on psykologi-psykoterapeutti Annamari Heikkilän kanssa kirjoitettu Uskonko (Otava), jossa pohditaan erilaisia uskomuksia. Kirjan mukaan uskomukset hallitsevat melkein kaikkea ajatteluamme ja toimintaamme.

Uskonko on ulkoasultaan kaunis pieni kirjanen. Tuominen on seurannut koko uransa ajan digitaalisen median kehitystä, mutta hän uskoo painetun kirjan säilymiseen.

– Nykyään on etu, että voi vielä lukea jotakin, joka ei ole sähköisessä muodossa. Tykkään itsekin lukea kirjani paperilta edelleen, Tuominen sanoo.

Kirjojen tekeminen on Tuomiselle rakas harrastus ja tapa pakottaa itsensä opiskelemaan uusia asioita.

– Se on myös elämäntapavalinta. Kirjat sopivat siihen, että asun osan vuodesta Italiassa.

Tuomisen nykyinen päätyö on SCOOL-yhtiö, jossa suunnitellaan kouluihin liittyviä hankkeita. Myös yksi vireillä oleva kirjahanke liittyy kouluihin.

Uskomukset hallitsevat

Uskonko-kirja muutti Saku Tuomisen mukaan hänen elämänsä, sillä nykyään hän tunnistaa uskomuksia joka paikassa: politiikassa, taloudessa, parisuhteissa, mediassa, lasten kasvatuksessa.

Jätämme tekemättä asioita, koska uskomme, että emme pysty tai osaa. Pääministeri esittää väittämiä, jotka ovat oikeasti vain uskomuksia. Talouden johtavat asiantuntijat kiistelevät, pitääkö leikata vai elvyttää, ja kumpaakin kantaa voidaan perustella. Uskomuksia nekin, väittää Tuominen.

Myös pelot ovat pohjimmiltaan uskomuksia, kirjassa todetaan.

Entä tieto? Mikä sen merkitys on? Tuominen on nykyään, leikillään toki, valmis kyseenalaistamaan vaikka auringonnousun, koska edes siitä ei ole kenelläkään täyttä varmuutta.

– Joo, minusta tulee nykyään helposti rasittava keskustelukumppani, hän naurahtaa.

Uskomuksiin liittyy uskominen ja uskontokin. Kirjassa kysytään, mihin ihminen uskoo, kun hän lausuu uskontunnustuksen. Tai miksi aikuinen saa uskoa Jumalaan mutta ei joulupukkiin. Vastaukset jäävät ilmaan.

 

Uskon siihen, että kaikki on juuri kuten pitääkin olla. Ei ole epäonnistumisia. Asiat tapahtuvat minua varten, ja kaikki johtaa lopulta hyvään. Vaikka tulee vastoinkäymisiä, pystyn ajattelemaan, että hyvä kun kävi näin."

- Saku Tuominen
 

Kirja syntyi tiiviissä dialogissa Annamari Heikkilän kanssa. Alussa he ajattelivat jakaa ohjeita lukijoille, mutta tekoprosessin aikana tavoite alkoi muuttua melkein päinvastaiseksi.

– Nykymaailmassa annetaan koko ajan ihmisille erilaisia neuvoja, mutta me haluamme lopulta sanoa, että kun teet näin, et voi yhtään tietää, mitä siitä seuraa. Kirjan tavoitteena on ohjata lukijoita joustavaan ajatteluun.

Tuomisen yksi suosikkimotoista on peräisin Eeva Kilveltä: "Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotakin hyvää."

Myötävirran etsimistä

Juuri hyvään Saku Tuominen uskoo. Se on hänen uskontunnustuksensa.

– Uskon siihen, että kaikki on juuri kuten pitääkin olla. Ei ole epäonnistumisia. Asiat tapahtuvat minua varten, ja kaikki johtaa lopulta hyvään. Vaikka tulee vastoinkäymisiä, pystyn ajattelemaan, että hyvä kun kävi näin.

Yleensä tämä herättää muissa silkkaa epäuskoa, eikä Tuominen haluakaan esiintyä myönteisen ajattelun apostolina.

– Sitä ei voi pakkosyöttää kellekään, sillä ihmiset ovat erityyppisiä. Yksi ohje ei toimi kaikilla.
 

Miksi arvostetaan sitä, että tavoitteisiin päästään vaikeuksien kautta, vastavirtaan, sisulla ja hampaat irvessä?"
- Saku Tuominen

Tuominen on miettinyt suomalaista mentaliteettia. Miksi hankala on arvokasta mutta helppo ei? Miksi arvostetaan sitä, että tavoitteisiin päästään vaikeuksien kautta, vastavirtaan, sisulla ja hampaat irvessä?

– Olen itse opetellut tunnistamaan asioita, jotka tuntuvat pikemminkin helpoilta. Etsin yhä useammin myötävirtaa.

Tällä tavalla virran mukana hän on päätynyt myös nykyisten koulutushankkeiden pariin. Hän on seurannut suomalaista koululaitosta läheltä teini-ikäisen tyttären isänä, ja opettaminen on tullut hänelle itselleen tutuksi uran eri vaiheissa.

– Suomalainen koulu on menossa juuri siihen suuntaan, josta olen ollut kiinnostunut monta vuotta.

Nykyään hän kiertää kouluilla puhumassa ja valamassa nuoriin parempaa itsetuntoa. Uskomuksista on lähdettävä sielläkin.

– Miten lapselle voidaan luoda oikeanlainen, joustava uskomusjärjestelmä? Miten voi käytännössä opettaa hyvää kyseenalaistamisen mallia? Miten nuori pystyy säilyttämään koulussa avoimen mielen?

Tuominen on varma, että maailmakin parantuisi uskomuksia purkamalla.

– Jos edes joku sanoisi, että nälänhädän poistaminen on mahdollista, niin todennäköisesti prosessi nopeutuisi, kun usko kasvaisi. Kysymys on lopulta retoriikasta, ja tätä itse asiassa jo toteutetaan esimerkiksi Bill Gatesin säätiössä. Koko ajan tapahtuu valtavia harppauksia kohti hyvää.

Miten Tuominen aloittaisi keskustelun turvapaikanhakijoiden kanssa?

– Ensimmäisissä palavereissa kysyisin vain kysymyksiä ja kuuntelisin. Meillä on niin paljon uskomuksia siitä, mitä heidän elämänsä on, millaista se on ollut tai mitä he ajattelevat suomalaisista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.