null Sami Mannerheimo jakaa funkyn ilosanomaa

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Sami Mannerheimo jakaa funkyn ilosanomaa

Kaikesta huomaa, että nyt on monta rautaa tulessa. Sami Mannerheimon, 47, puhelin soi solkenaan: eletään Funky Elephant -festivaalin kahdettakymmenettä juhlavuotta, ja tapahtuman järjestelyt ovat paraikaa kuumimmillaan.

– Olemme saaneet mielettömästi positiivista palautetta tämän vuoden ohjelmistosta sekä julisteiden ja flaijereiden ilmeestä. On sellainen fiilis, että tästä tulee ikimuistoista, Mannerheimo innostuu.

Mannerheimo on toinen mustaa rytmimusiikkia tarjoavan Funky Elephantin perustajista ja yhä edelleen sen primus motor. Kaikki alkoi vuonna 1992 Etelärannan Victor’s-ravintolasta. Mannerheimon työskentellessä siellä DJ-puuhissa ilmeni, että Helsingissä on mustan rytmimusiikin festivaalin mentävä aukko.

– Olen kuunnellut tätä musiikkia lapsesta asti. Soitin Tavastian johtajalle Juhani Merimaalle ja hän kiinnostui funkyn festivaalin järjestämisestä välittömästi.

Funky Elephantia on aina tehty intohimolla ja pieteetillä, mutta juhlavuosi on kaivannut erityishuomiota. Niinpä myös toinen perustajajäsen Bruno Maximus lähti jälleen mukaan ja toteutti visuaalisen ilmeen.

Kiireiden vuoksi festivaalijohtaja Sami Mannerheimon päätyön eli valokuvauksen on pitänyt joustaa.

– Viime vuonna siirryimme Tavastialta Circukseen, mikä oli askel suurempaan mittakaavaan. Nyt rakennamme sinne vielä kaksi lisälavaa. Luvassa on tanssia, sirkusta ja upeita dekoraatioita, Mannerheimo luettelee.

Mannerheimo vastaa ohjelmistosta ja bändikontaktoinnista yhdessä Joonas Kervisen kanssa. Musiikillinen kattaus on tänäkin vuonna monipuolinen ja puhaltaa tuulahduksen maailman eri kolkkien musiikkiperinteistä. Pääartistit ovat syyrialainen Omar Souleyman ja ghanalainen Ebo Taylor.

Kahdenkymmenen vuoden kokemuksella Mannerheimolla on hyvä näppituntuma siitä, millaista tapahtumien tuottaminen on tämän päivän Helsingissä. Kilpailu on kovaa ja erottuminen yhä työläämpää. Siksi tiedotukseen ja markkinointiin pitää panna rutkasti paukkuja.

Toisaalta juuri uudistuminen on ylläpitänyt henkilökohtaista kiinnostusta tuotantotehtäviin.

– Parikymmentä vuotta sitten ei ollut tällaista tarjontaa. Tänä päivänä Helsinki on todella aktiivinen kulttuurikaupunki.

Erilaisuus on Mannerheimon mielestä urbaani hyve.

– Henkilökohtaisesti katson, että kansainvälistyminen on Helsingille rikkaus. Funky Elephant on värikäs ja monikulttuurinen tapahtuma, jonne aivan kaikki ovat tervetulleita.

Isältä perityn musiikki-innostuksen lisäksi Sami Mannerheimo kulkee myös muotokuvaajana tunnetun äitinsä jalanjälkiä. Nuorempana äidiltä saadut kamerat eivät houkutelleet ja tuppasivat häviämään, mutta aikuisiällä mieli muuttui ja hän päätti kouluttautua alalle.

Mannerheimo tekee kuvauskeikkoja yrityksille ja bändeille. Sykähdyttävin viitekehys löytyi Latinalaisesta Amerikasta.

– Brasiliassa iskee aina mieletön inspiraatio kuvata. Kotikulmilla niin ei aina ole, mikä johtuu usein kiireestä.

Mannerheimo pitää itseään erityisesti henkilökuvaajana. ”Hyvän viban” levittäminen arjen pienissä teoissa on Mannerheimolle sydämen asia, mikä näkyy hänen optimistisissa valokuvissaan.

– Mielestäni mediassa saisi olla esillä paljon enemmän positiivisia uutisia.

Antti Möller
Funky Elephant -festivaali Kampin Narinkkatorin Circuksessa 3.–6.4.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.