null Sanna Wuorio päätti rakentaa jäälinnan Arabianrantaan

Sanna Wuorio innosti arabianrantalaisia rakentamaan oman jäälinnan. Alueelle tehtiin toinenkin linna kovilla pakkasilla. Kuva: Sirpa Päivinen

Sanna Wuorio innosti arabianrantalaisia rakentamaan oman jäälinnan. Alueelle tehtiin toinenkin linna kovilla pakkasilla. Kuva: Sirpa Päivinen

Sanna Wuorio päätti rakentaa jäälinnan Arabianrantaan

Tämän talven juttu ovat olleet jäälinnat, joita on rakennettu ainakin Haagaan, Kalasatamaan, Maunulaan, Ruoholahteen, Viikkiin ja Arabianrantaan sekä radanvarren kaupunkeihin.

Arabianrannassa asuva Sanna Wuorio alkoi puuhata jäälinnaa omaan kaupunginosaansa heti pakkasten tultua.

– Luin Hesarista jutun Vantaan Leppäkorven jäälinnasta. Heitin idean alueellisiin Facebook-ryhmiin ja kysyin, että eikös mekin tehdä tällainen? Juttelimme siitä, minkä muotoisista ja kokoisista tiilistä linna olisi helppo kasata.
 

Tuhat jäätiiltä

Naapuruston parvekkeet ja pakastimet olivat pian täynnä vedellä täytettyjä tyhjiä maito- ja mehupurkkeja. Osa vesilitroista värjättiin vesi- tai elintarvikevärillä. Wuorion 9- ja 11-vuotiaat lapset innostuivat tiilien teosta, ja hänen äitinsä jäädytti tiiliin amarylliksen kukkia, havuja sekä kanelitankoja.

– Kyselin somessa, paljonko porukka on tuomassa jäätiiliä. Joku oli laskenut, että 600 tiiltä tarvitaan. Selvisi, että ainakin 900 tiiltä oli tulossa, joten ensimmäinen kehä sai olla säteeltään aika iso.

Sen kummempaa suunnittelua linnanrakennus ei vaatinut. Rakennustalkoot pidettiin sunnuntaina 10.1. ja laastina käytettiin lumisohjoa. Linnaan nousi "orgaanisesti" kolme huonetta.

– Oli hauskaa, että mukaan tuli kaikenikäisiä ihmisiä, ohikulkijoita ja koirankävelyttäjiä, muitakin kuin lapsiperheitä. Osa innostui pelkästä tiilien jäädyttämisestä, kun sai maitopurkit hyötykäyttöön.

– Sen verran katsoimme, ettei yläreuna nouse liian korkealle. Samoin katto päätettiin jättää tekemättä turvallisuussyistä.
 

Sehän on vain jäätä

Lähelle rantaa noussut jäälinna säilyi ehjänä lähes kaksi viikkoa ja oli suosittu leikkipaikka. Sitten pikkupojat rikkoivat sen.

Sanna Wuorio ei ota asiasta paineita.

– Sehän on vain jäätä! Facebookissa kommentoitiin, että rakentaminen oli kivaa, rikkominen hulvatonta ja korjaamisesta tulee hyvä mieli, hän naurahtaa.

Hän on asunut Arabianrannassa 11 vuotta ja kuuluu asukastalojen hallitukseen.

– Käytän paljon vapaa-aikaani näihin hommiin. Ennen olin tyyppi, joka ei paljon naapureita rapussa moikkaillut. Mutta lasten ollessa pieniä aloin tutustua ihmisiin hiekkalaatikolla. Nyt ei mene kauppareissua ilman, että pysähdyn juttelemaan tuttujen kanssa.

Wuorion mielestä asukastoiminta onnistuu erityisen hyvin uusilla alueilla, kun kaikilla on halu tutustua paikkaan ja ihmisiin. Vanhalla lähiöalueella yhteisöllisyyden luominen vaatii enemmän työtä.
 

Idea levisi somessa

Jäälinnavillitys saattoi alkaa kanadalaisesta blogista, jonka pitäjä teki ehkä ensimmäisenä sateenkaari-iglun. Idea värjätyistä jäätiilistä levisi somessa.

– Kalasatamassa aloitettiin ennen meitä. Tapaninvainiolla asia oli vireillä jo vuosi sitten. Ja jos en minä olisi kerinnyt ehdottamaan tätä täällä, joku muu olisi sen tehnyt, Sanna Wuorio veikkaa.

Jäälinnaa korjailtiin viime sunnuntain talkoissa. Siellä voi taas leikkiä vaikkapa Frozen-elokuvan prinsessa Elsaa itse rakennetussa linnassa.
 

P.S.

Minua ilahduttaa, kun toisilleen tuntemattomat ihmiset tekevät yhdessä hauskoja juttuja, kuten jäälinnoja. Tykkään innostumisesta, ja hauskinta se on muiden ihmisten kanssa. 

Vaadin kaupunginosiin kaupallisuudesta vapaita kohtaamispaikkoja, kuten asukastaloja.

Ihmettelen talvisen Helsingin kauneutta päivittäin.

Jaa tämä artikkeli: