null Sateenkaarikansa on kuin oma seurakuntansa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnuksena käytetty sateenkaarilippu kuvaa moniarvoisuutta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnuksena käytetty sateenkaarilippu kuvaa moniarvoisuutta.

Hyvä elämä

Sateenkaarikansa on kuin oma seurakuntansa

Johanna Kallio ja Gun Strandberg tuntevat olevansa sateenkaarimessussa omiensa parissa. Sarjassa käydään uskonnonharjoituksissa valtakirkon sisä- ja ulkopuolella.

Kymmentä vaille viisi lauantai-iltapäivänä Alppilan kirkkoon astelee nais- ja miespareja, mutta moni tulee myös yksin. Tulijoita on vanhuksista parikymppisiin, yksi pieni lapsikin. Kun messu alkaa, väkeä on nelisenkymmentä.

Jos kirkon takaosaan ei olisi ripustettu sateenkaarilippua, olisi vaikeaa arvata olevansa seksuaalivähemmistöille suunnatussa jumalanpalveluksessa. Messu etenee niin kuin mikä tahansa jumalanpalvelus. Saarna on kuitenkin tälle yleisölle suunnattu. Julkisuudessakin homoseksuaalisuudestaan puhunut pappi Laura Mäntylä kutsuu seurakuntalaisia ”meidän sateenkaarikansaksemme”.

Johanna Kallio ja Gun Strandberg käyvät sateenkaarimessujen ohella vuosittain retriiteissä.

Saarnan aiheena on vaikeus rakastaa lähimmäistä, joka on loukannut tai jonka mielipiteitä ei hyväksy. Mäntylä kertoo Kouvolan kirkkopäivillä kohtaamastaan naisesta, joka oli ilmoittanut ajattelevansa konservatiivisesti, mutta olevansa ”prosessissa” suhtautumisessaan seksuaalivähemmistöihin. Mäntylä muistuttaa naisen osoittavan kauniisti lähimmäisenrakkautta pyrkiessään ymmärtämään asiaa, jonka hän on oppinut olevan syntiä.

Suurin osa messuun osallistuneista jää sen jälkeen kirkkokahveille seurakuntasaliin. Ihmiset selvästi tuntevat toisensa hyvin. Keskustelu pöydissä on vilkasta.

Kahvittelu keskeytyy vähän väliä johonkin tiedotettavaan asiaan. Puhutaan Pride-viikon tapahtumista, seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kristittyjen European Forum -tapaamisesta ja eduskunnan käsittelyyn todennäköisesti tulevasta kansalaisaloitteesta, joka pyrkii estämään avioliittolain muuttamisen tasa-arvoiseksi.

Messun toisena pappina toimi Sanna Uusitalo.

Kahvilla istuvat myös Johanna Kallio ja Gun Strandberg. He tulevat sateenkaarimessuun aina kun pääsevät, vaikka Kallio kuuluu Paavalin seurakuntaan ja Strandberg Johannes församlingiin. 

– Emme muissa enää käykään.Tänä lauantaina väkeä on heidän mukaansa selvästi vähemmän kuin tavallisesti. Syynä ovat ehkä samalle päivälle osuneet lakkiaiset.

Vaikka messu ei tavallisesta jumalanpalveluksesta juuri eroa, Kalliolle ja Strandbergille pienetkin seksuaalivähemmistöille suunnatut elementit tuntuvat tärkeiltä. Kirkkokahveilla myös jaetaan tietoa, mitä ei ehkä muualta saisi.

Heihin vetoaa sateenkaarimessussa kuitenkin eniten se, että siellä he kokevat olevansa omassa yhteisössään. Suurin osa seurakuntasalissa istuvista on heille tuttuja.

– Jos menemme tavalliseen jumalanpalvelukseen, siellä tunnemme olevamme vierailijoita. Tämä on meidän seurakuntamme.

Mikä sateenkaarimessu?

Sateenkaarimessut ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville sekä heidän läheisilleen suunnattuja luterilaisia jumalanpalveluksia.

Sateenkaarimessujen yhteistyökumppani on Yhteys-liike, joka on kirkkojen rajat ylittävältä pohjalta toimiva solidaarisuus- ja tukiryhmä. Yhteys-liike pyrkii edistämään ihmisarvoista ja kristillistä tapaa suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Sen taustajärjestö on Ekumeeninen Yhteys -liikkeen tuki ry.

Helsingissä sateenkaarimessu vietetään pääsääntöisesti kuukauden viimeisenä lauantaina. Seuraava on perjantaina 26.6 klo 18 Kallion kirkossa.

Muokattu 11.6.2015.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.