null Sateenkaariperhe antoi pohjan rohkeille valinnoille

Äidin tyttö. Ronja Salmelle äiti on tukipilari niin työssä kuin vapaa-ajalla. Hänestä on apua niin yrityksen palvelujen hinnoittelussa kuin sydänsuruissakin. Kuva: Sirpa Päivinen.

Äidin tyttö. Ronja Salmelle äiti on tukipilari niin työssä kuin vapaa-ajalla. Hänestä on apua niin yrityksen palvelujen hinnoittelussa kuin sydänsuruissakin. Kuva: Sirpa Päivinen.

Hyvä elämä

Sateenkaariperhe antoi pohjan rohkeille valinnoille

Ronja Salmi oppi äidiltä ja tämän puolisolta, että valmiita polkuja ei ole pakko kulkea.

Ala-asteikäisenä Ronja Salmi kertoi koulukavereilleen, että hänen kotonaan asuu äidin ja veljen lisäksi äidin kaveri. Hän toki tiesi, että oikeasti kaveri oli äidin puoliso, mutta ei halunnut joutua selittämään asiaa.

– Missään ei puhuttu naisparien perheistä, joten ehkä esikuvien puutteesta syntyi tällainen kiertoilmaus. Minua ei kuitenkaan koskaan kiusattu perhetaustastani, Salmi kertoo.

Hän syntyi 22 vuotta sitten äidin ja isän muodostamaan perheeseen. Vanhemmat erosivat, kun Salmi oli viiden, ja hän jäi pikkuveljensä kanssa äidin luo. Muutamia vuosia myöhemmin äiti kysyi, miltä kuulostaisi, jos kotona usein vieraillut nainen muuttaisi heille.

– Niin ostimme omakotitalon ja aloimme elää tavallista uusperhe-elämää, jossa tehdään mökkireissuja ja tapellaan siitä, kuka vie roskat.

Kahdeksannen luokan terveystiedon tunnilla eräs poika sitten möläytti, että kaikki homojen lapset ovat varkaita. Silloin Ronja Salmi päätti tulla kaapista. Hänen perheensähän oli maailman paras!

– Minä elän naisparin perheessä enkä tietääkseni ole varastanut sinulta mitään, hän sanoi koko luokalle.

Kaikki opettajaa myöten häkeltyivät, mutta myöhemmin poika pyysi sanomisiaan anteeksi.

 

Minä elän naisparin perheessä enkä tietääkseni ole varastanut sinulta mitään."
Ronja Salmi

Juontaja, käsikirjoittaja, toimittaja, kenttäratsastaja ja oman yrityksensä toimitusjohtaja. Siinä vain muutama kuvaus Ronja Salmesta nykyään. Hän ei ole tallannut valmiita polkuja.

– Äiti on monessa mielessä esikuvani: hän opetti, että voin päättää, mitä teen elämälläni ja että kannattaa olla uskollinen omalle intohimolle, Salmi sanoo.

Hyvä, hyvä, sanottiin kotona aina: silloin, kun Salmi yläasteikäisenä halusi leikata irokeesin ja koristella korvansa hakaneulalla, ja silloin, kun hän lukion jälkeen ei mennytkään opiskelemaan vaan perusti media-alan yrityksen.

– Äiti on aina uskonut, että voin saavuttaa mitä tahansa, kun vaan laitan peliin aikani ja energiani. Minua ei ole koskaan käsketty olemaan nätisti tai hiljempaa. Sen sijaan on opetettu argumentoimaan, Salmi kiittää.

Hän tietää, että moni olisi hillinnyt huomiohakuista, kovaäänistä tyttöä. Muissa yhteyksissä hän onkin kuullut olevansa milloin pomottaja, milloin pragmaattisuudessaan kylmä.

– Samanlaista poikaa kehutaan johtamiskyvyistä tai kylmähermoisuudesta! Kommenteista huolimatta tiedän, että voin itse määrittää, millainen nainen olen.

Mallina on ollut toimeliaan äidin lisäksi vanhemmista toinen, jota Ronja Salmi kuvaa perinteiseksi taiteilijasieluksi. Heidän kanssaan on aina puhuttu paljon politiikasta ja taiteesta mutta myös henkilökohtaisista asioista. Lapsia ei koskaan ajettu pois ruokapöydästä, kun aikuisten keskustelut alkoivat.

– Äidiltäni oli myös tosi hyvä veto näyttää meille erilaisia leffoja, joiden kautta pääsimme pohtimaan yhteiskunnallisia kysymyksiä, Salmi muistaa.

Mieleen on jäänyt esimerkiksi transmiehestä kertova Boys Don’t Cry. Sen ansiosta sateenkaariperheen tytär ymmärsi, että on olemassa myös transsukupuolisia ihmisiä.

– Kykyyni ymmärtää ja arvioida asioita on aina luotettu. Meillä ei ole ollut sääntöjä eikä rangaistuksia. Kamalin rangaistus oli se, että äiti sanoi olevansa pettynyt minuun.

Ronja Salmen äiti ja tämän puoliso erosivat tyttären ollessa lukiossa, mutta lasten yhteydet ex-puolisoon eivät katkenneet. Salmen mielestä perhettä ovat ihmiset, jotka rakastavat toisiaan, luottavat toisiinsa ja kantavat toisistaan vastuuta. Sillä ei ole väliä, mitä sukupuolta he ovat tai asuvatko he saman katon alla.

– Äidin entinen puoliso jäi elämääni tärkeäksi aikuiseksi. Kun hän kuukausi sitten sai uuden puolisonsa kanssa vauvan, minut nimettiin tämän siskoksi.

 

Kamalin rangaistus oli se, että äiti sanoi olevansa pettynyt minuun."
Ronja Salmi

 

Kaksi vuotta sitten, vain 20-vuotiaana, Ronja Salmi väitteli A-Studiossa perussuomalaisen kansanedustajan Mika Niikon kanssa siitä, tarvitaanko Suomeen tasa-arvoinen avioliittolaki. YouTubesta yhä löytyvällä nauhoitteella Salmi on eleettömän rauhallinen, vaikka kysymys on hänelle tärkeä: se määrittää, onko hänen perheensä lain edessä yhtä hyvä kuin muutkin perheet.

– Yläasteella kaverini heitettiin ulos kotoa, ja hän tuli kesäksi meille asumaan. Vitsailimme, että olisipa hienoa, jos voisimme adoptoida hänet. Silloin tajusin, että se tosiaan ei olisi mahdollista, vaikka hän olisikin meillä turvassa.

Ohjelmasta tuli niin paljon hyvää palautetta, että Salmi ei sen jälkeen ole epäröinyt puhua perhetaustastaan. Hänen tarinansa on mukana myös tänään ilmestyvässä teoksessa Sateenkaaren alla – kertomuksia perheistä (Atena).

– Toivon, että erilaisten tarinoiden julki tuominen muistuttaa, että hyvin monenlaisia perheitä on jo olemassa. Lainsäädännön pitäisi suojella heitä kaikkia, Ronja Salmi sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.