null Sateenkaariväen oikeudet kehittyvät Euroopassa

Moldovassa homoksi tunnustautuminen on suorastaan hengenvaarallista, Leah sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Moldovassa homoksi tunnustautuminen on suorastaan hengenvaarallista, Leah sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Sateenkaariväen oikeudet kehittyvät Euroopassa

Suomalaisen sateenkaariväen oikeudet paranevat samansuuntaisesti kuin muuallakin läntisessä Euroopassa.

Suomessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat näkyneet otsikoissa Johanna Korhosen ja Alma Median välisen oikeusjutun sekä perheensisäisen adoptio-oikeuden laajentamista koskevan lain käsittelyn yhteydessä.

Toissa viikolla Järvenpäässä kokoontuneessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kristillisten järjestöjen ja verkostojen Eurooppafoorumissa erityisesti tuore laki perheensisäisestä adoptio-oikeudesta sai huomiota. Lain mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa oleva voi adoptoida kumppaninsa biologisen lapsen.

Samaa sukupuolta olevien perheoikeuksien laajuus vaihtelee Euroopassa maasta toiseen. Työlainsäädäntöä sen sijaan sitovat EU:n sopimukset.

Kehnoiten tasa-arvo toteutuu Itä-Euroopassa. Eurooppafoorumi joutuukin useissa alueen maissa tukemaan sateenkaari-järjestöjen toimintaa räikeiden ihmisoikeusloukkausten lopettamiseksi.

Randi Solberg, Norja

– Norjassa tuli vuoden alusta voimaan uusi avioliittolaki, joka takaa samaa sukupuolta oleville pareille täydet perheoikeudet, mukaan lukien adoptio-oikeuden – laki on hyvin edistyksellinen, kertoo Randi Solberg.

Norjalaisten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistyöryhmät tekivät paljon lain lobbaamiseksi. Lain tultua voimaan monet poliittiset konservatiivit ja uskonnollinen äärilaita ovat jatkaneet tuomitsevia puheita, Solberg kuvailee. Läpi mennyt lakipäätös kuitenkin osoittaa yhteiskunnan olevan avoin.

– Työmarkkinoilla tapahtuvaa syrjintää vastaan suojaa työlaki. Suuria otsikoihin yltäneitä kiistoja syrjinnästä ei ole ollut, mutta tietenkin työpaikoilla tapahtuu jonkin verran kiusaamista. Varsinainen ongelma on, että kirkolla ja uskonnollisilla yhteisöillä on lupa poiketa työlain säädöksistä. Oikeusasiamies pyrkii lain muuttamiseen, Randi Solberg sanoo.

Kerstin Soederblom, Saksa

– Työelämässä syrjintä sukupuolisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella on kiellettyä yleisen tasa-arvolain perusteella – poikkeuksena kirkot, joissa syrjintää esiintyykin, erityisesti katolisessa kirkossa, sanoo Kerstin Soederblom.

Tasa-arvonäkökulmasta myös perhelainsäädäntöön liittyy ongelmia.
– Saksassa on vuodesta 2004 ollut voimassa laki rekisteröidyistä parisuhteista, joka jättää pari keskeistä oikeutta vain avioliiton piiriin. Ongelmallista on tietysti se, että rekisteröidyssä parisuhteessa on oikeus perheen sisäiseen adoptioon, mutta ei yleistä adoptio-oikeutta. Oikeutta perheverotukseenkaan ei ole.

Avioliittolain laajentaminen on noussut uudelleen poliittiseen keskusteluun viime vuonna.
– Mutta etenkin kysymys samaa sukupuolta olevien pariskuntien oikeudesta adoptioon herättää voimakkaita ristiriitoja. Katolinen kirkko vastustaa adoptio-oikeutta ehdottomasti, luterilaisten ja reformoitujen kirkkojen suhtautuminen asiaan vaihtelee alueesta riippuen, Soederblom kertoo.

Leah, Moldova

– Euroopassa puhutaan siitä, kuinka homojen ja lesbojen pitäisi osallistua tasaveroisina keskusteluun kirkkojen sisällä ja yhteiskunnassa – kun ajattelen tilannettamme Moldovassa, se järkyttää minua, sanoo Leah.

Leah joutui osallistumaan Järvenpään foorumiin nimimerkillä, koska avoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen on Moldovassa vaarallista. Ortodoksisen kirkon ja maan poliittinen johto levittävät avoimesti homofobiaa. Juridisia perheoikeuksia ei tietenkään ole, eikä maassa ole toimeenpantu EU:n edellyttämiä syrjinnän vastaisia sopimuksia.

– Moldovassa ei tulla kaapista työpaikoilla, yliopistoissa tai edes oman perheen piirissä, sillä homoutta pidetään yleisesti sairautena tai Saatanan valtaan joutumisena.

Tänä keväällä Moldovan vaalien yhteydessä poliittisen opposition kannattajia pahoinpideltiin avoimesti.
– Ei saa olla poliittisesti toista mieltä. Mutta seksuaalinen erilaisuus on vielä pahempaa. Meillä on hyvin pitkä matka tasa-arvoon, Leah toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.