Satuhetki

Satuhetki

Ruusukorva ja Kyyhkynen -kirjan julkaisemisen kunniaksi järjestetyn satuhetken suosio yllätti. Tilaisuuteen ilmoittauduttiin niin innolla, että paikat varattiin täyteen ennen kuin kaikki kutsutut olivat ehtineet kutsuaan avata. Uusi vastaava satuhetki järjestetäänkin piakkoin, jotta mahdollisimman moni halukas pääsee mukaan.

Ruusukorva ja Kyyhkynen lähetetään kolme vuotta täyttäville helsinkiläisille kirkon jäsenille. Tämä on osa Helsingin seurakuntien muutaman vuoden jatkunutta Pienelle parasta -hanketta. Sen myötä muun muassa tuotetaan erilaista materiaalia, jota jaetaan pienten lasten koteihin vanhempien kasvatustyön tueksi. Suuren suosion ovat saavuttaneet myös vauvaperheille järjestetyt konsertit.

Luterilaisessa ajattelussa lasten kristillinen kasvatus on vanhempien tehtävä. Se ei suinkaan ole vain eikä edes ensisijaisesti joidenkin uskonnollisten asioiden opettamista. Se on sitä, että lapsen kaikinpuolisesta hyvinvoinnista pidetään huolta ja että lapselle annetaan kaikkea sitä, mitä hän tarvitsee voidakseen kasvaa niin kehon kuin hengenkin puolesta. Satuhetket ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta.

Jostain suomalaiseenkin keskusteluun on noussut ajatus, joka kyseenalaistaa kristillisen kasvatuksen. Uskontoa pidetään tällöin ikään kuin kaikesta muusta elämästä erillisenä alueena, johon muka vasta aikuisena voidaan ottaa kantaa. Usko typistetään ideologiaksi, joka noin vain joko hyväksytään tai hylätään.

Ihminen kasvaa ja elää aina jossakin arvomaailmassa. Arvoton elämä on arvotonta. Vanhempien oikeus ja velvollisuus on kasvattaa lapsiaan oman elämänkatsomuksensa mukaisesti. Ihan yksin heidän ei onneksi tarvitse lasten kanssa pärjätä. Yhteiskunta, päivähoito, koulu ja omalta osaltaan myös seurakunta voivat olla tukena arvokasvatuksessakin.

Yksi kasvatuksen voimavara on usein ehkä turhan vähällä käytöllä. Kummien tehtävä on tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa. Kirkko voisi tarjota enemmänkin välineitä tähän. Mutta tänä vuonna ainakin jokaisen helsinkiläisen kolmivuotiaan kummi voisi viettää satuhetken kummilapsensa kanssa Ruusukorvan ja Kyyhkysen parissa.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: