null Satuja saaressa

Yläilmoissa. – Pyramidista ei voi kukaan lähteä kesken kaiken pissalle sanomatta mitään, muistuttaa sirkusopettaja Kukka Eklund.

Yläilmoissa. – Pyramidista ei voi kukaan lähteä kesken kaiken pissalle sanomatta mitään, muistuttaa sirkusopettaja Kukka Eklund.

Satuja saaressa

Mustasaaren kesän sirkusesitys ja näytelmä mukailevat vanhoja satuklassikoita.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen


Hymyä Verna, muista hampaat!

Verna Heikkilä, 10, tasapainoilee parin metrin korkeudessa kavereidensa kannattelemana. Jalat ovat spagaatissa ja ryhti ylväs. Sirkusopettaja Kukka Eklund seuraa vierestä ja ohjeistaa.

– Pystytkö irrottamaan käden?

Heikkilän vasen käsi irtoaa tuesta ja ojentuu kauniisti sivulle. Asento on vakaa ja sirkusharrastajille rutiinia, mutta ulkopuolisesta meno näyttää hurjalta.

Ollaan Mustasaaressa ja käynnissä on lasten sirkusesityksen Neiti Mysteerin harjoitukset. Esitystä harjoitellaan ahkerasti, sillä ensi-ilta koittaa pian juhannuksen jälkeen.

Pikkusirkuksen esiintyjät ovat 9–15-vuotiaita Pukinmäen Taidetalon oppilaita. Osa esiintyjistä on erikoistunut akrobatiaan, osa tasapainoiluun ja muutama klovneriaan. Niiden lisäksi Taidetalolla opetetaan ilma-akrobatiaa, jongleerausta, yksipyöräisellä ajoa sekä erilaisia cheerleadingistäkin tuttuja ristiheittoja. Monet pikkusirkuslaiset harjoittelevat vähintään viitenä päivänä viikossa.

Kukka Eklund kertoo, että sirkusharrastuksessa oppii hienojen temppujen lisäksi paljon erilaisia myös sirkuksen ulkopuolella tarpeellisia taitoja. Itseilmaisun harjoittelu harrastuksen parissa helpottaa esiintymistä myös muissa tilanteissa. Luottamus itseen ja toisiin on sirkuksen elinehto.

– Pyramidista ei voi kukaan lähteä kesken kaiken pissalle sanomatta mitään, hän sanoo.

Neiti Mysteeri on mukaelma Tove Janssonin sadusta Kuka lohduttaisi Nyytiä. Erityisesti perheen pienimmille sopivan esityksen on ohjannut Eklund.

– Tarinassa yksinäinen Neiti Mysteeri viettää kaikki päivät kotonaan, mutta haluaisi tehdä jotain muuta. Sitten hän löytää sirkuksen ilmapiirin.

– Esityksen keskeinen teema on, miten voi olla oma itsensä.

Neiti Usvan roolin esittävän Verna Heikkilän mielestä esityksessä tärkeintä on kertomus ystävyydestä. Neiti Mysteeriä esittävä Aili Forsberg, 11, on samaa mieltä.

– Neiti Mysteeri kertoo siitä, että kaikki saavat ystävän, hän sanoo.

Heinäkuun alussa seurakuntien ylläpitämän Mustasaaren valtaavat Taidetalon 10–15-vuotiaat teatterioppilaat. He käyvät teatteriharjoituksissa vähintään kahdesti viikossa. Kesällä näytelmää hiotaan parhaimmillaan viidesti viikossa useita tunteja päivässä.

Teatteriopettaja Pekka Mattila kertoo, että harjoituksissa teatteritaitoja opetellaan usein erilaisten keskittymistä, vuorosanojen muistamista ja reagointia vaativien leikkien avulla. Välillä teatterioppilaat treenaavat myös tanssia ja sirkustaitoja.

Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama koko perheen näytelmä Vattumadon salaisuus on mukaelma Sakari Topeliuksen sadusta Vattumato.

– Olen yhdistänyt Topeliuksen satuun suomalaista metsään liittyvää mytologiaa ja taruhahmoja, hän kertoo.

Vattumadon salaisuus kertoo Ainasta ja Tessasta, jotka yrittävät pelastaa vattumadon viemällä sen takaisin metsään. Metsän henki Ajattara kuitenkin huiputtaa tyttöjä, ja he eksyvät.

– Näytelmän teemana on elämän suojeleminen ja kunnioittaminen, Mattila sanoo.

Tärkeää on myös erilaisten luonteenpiirteiden välinen dialogi.

– Toinen näytelmän tytöistä haluaa mennä suoraa päätä seikkailuihin ajattelematta mitään. Toinen tytöistä on varovaisempi. Hän haluaa miettiä asioita ja ottaa varman päälle.

– Rohkeus, elämään sukeltaminen ja toisaalta turva ovat molemmat elämässä läsnä jatkuvasti.

Neiti Mysteerin ensi-ilta tiistaina 24.6. kello 13. Muut näytökset keskiviikkona 25.6. kello 13, torstaina 26.6. kello 13 ja kello 15, lauantaina 28.6. kello 13 ja sunnuntaina 29.6. kello 13 ja kello 15.Esitys sopii kaikenikäisille. Esityksen kesto on 45 minuuttia, ei väliaikaa. Liput 5 euroa, maksu käteisellä.

Vattumadon salaisuuden ensi-ilta tiistaina 1.7. kello 13. Muut näytökset keskiviikkona 2.7. kello 13, torstaina 3.7. kello 13 ja kello 15, lauantaina 5.7. kello 13, sunnuntaina 6.7. kello 13 ja kello 15. Näytelmää suositellaan yli 3-vuotiaille. Näytelmän kesto on 40 minuuttia, ei väliaikaa. Liput 5 euroa, maksu käteisellä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.