null Satujen pöpelikkö

Eka kerta. Ikänsä kantakaupungissa asunut kirjailija Veera Salmi tutustuu Keskuspuistoon Maunulan majan lähellä. Hän vie syksyn lastenkirjassa myös Puluboin Hakaniementorilta avaraan luontoon.

Eka kerta. Ikänsä kantakaupungissa asunut kirjailija Veera Salmi tutustuu Keskuspuistoon Maunulan majan lähellä. Hän vie syksyn lastenkirjassa myös Puluboin Hakaniementorilta avaraan luontoon.

Satujen pöpelikkö

Kirjojen metsä kutsuu, mutta sen raateluoksat ja mätäsienet inhottavat.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Esko Jämsä

Keskuspuistossa on puita ja havuntuoksua, ja sinne pääsee bussilla kirjailija Veera Salmen (s. 1976) kotoa Kalliosta. Häneltä ilmestyi syksyllä 5–10-vuotiaille Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja, jossa kompastellaan juuriin samantapaisessa metsikössä.

– Puluboi on urbaani lintu, joten halusin, että metsässäkin kuuluu kaupungin häly taustalla.

Suositun Puluboi-sarjan kolmannessa osassa hirvikärpänen takertuu päähän ja mädäntynyt sieni lemuaa. Metsäkuvaus eroaa lastenkirjojen kaanonista, jossa luonto romantisoidaan pehmeiksi sammalvuoteiksi, makeiksi mansikkamättäiksi ja avuliaiksi eläimiksi usein opettavaan sävyyn.

Puluboi ei tunnista edes kuusenkäpyä. Hänen ihmisystäväänsä Ponia metsä pelottaa. Tarjotaanko tässä samastumiskohteita luonnosta vieraantuneille kaupunkilaislapsille?

– Lapsista Puluboi on hauska, koska se ei ymmärrä luonnosta mitään. En ole koskaan tavannut suomalaista lasta, jolle metsä olisi aivan vieras ympäristö. Varhaiskasvatusikäiset lapset tuntevat kyllä kävyt ja puulajit ja innostuvat metsäretkistä, Salmi vakuuttaa.

Salmi on työskennellyt 13 vuotta lastentarhanopettajana Suomen urbaaneimpien lasten kanssa Helsingin ydinkeskustassa. Viime keväästä Salmi on ollut täysipäiväinen kirjailija ja retkeillyt lähinnä omien 4- ja 10-vuotiaiden lastensa kanssa perheensä kesämajalla Kivinokassa.

– Oikeastaan koko Helsinki on metsää. Metsä puskee kaikista rakosista läpi, vaikka olemme asfaltoineet sen. Kalliossakin on paljon luontoa. Lasten taskuista tursuaa hevoskastanjoita ja risuja, kun panen vaatteita pesukoneeseen.

Puluboi-kirjat syntyivät kohderyhmän tilauksesta. Kun Veera Salmen vilkas päiväkotiryhmä ei jaksanut kuunnella lukemista, hän kysyi, millaisen kirjan lapset haluaisivat.

– Lapset kertoivat, että kirjassa pitäisi olla ripuli- tai kakkaukko, mainoksia ja jatko-osia ja olisi hyvä, jos siihen liittyvää krääsää saisi Mäkkäristä. Ajattelin ensin, että miten he tuollaista tahtovat, mutta päätin sitten ottaa toiveet vakavasti.

Ensimmäinen Puluboin ja Ponin kirja ilmestyi vuonna 2012. Salmen päiväkotiryhmä oli käsikirjoituksen koeyleisö.

– Kun lapset karkasivat legolaatikolle, merkkasin käsikseen, että tähän kohtaan tarvitaan mainoskatko.

Ensimmäisestä kirjasta valmistellaan parhaillaan Kansallisteatteriin näytelmää kevääksi 2015.

– Näytelmässä ollaan kuulemma uskollisia kirjalle ja siihen tulee paljon musiikkia.

Puluboi-sarjan ensimmäisestä ja toisesta osasta on tehty myös kuunnelma. Tänä vuonna Salmi voitti lastenkirjoistaan Kaarina Helakisa -palkinnon ja häneltä julkaistiin Puluboin ja Ponin pöpelikkökirjan lisäksi ensimmäinen aikuisten romaani Kaikki kevään merkit.

Kirjailija luonnostelee parhaillaan Puluboi-sarjan neljättä osaa. Jos suunnitelmista syntyy kirja, niin nyt seuraa juonipaljastus:

– Neljännessä Puluboissa katoillaan ja muutetaan pois Kalliosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.