Säveltäjä haluaa pelastaa kirkon
Kuoro äänessä. Zagros Ensemble esittää Sven-David Sandströmin soitinteoksia Temppeliaukion kirkon konsertissa.

Kuoro äänessä. Zagros Ensemble esittää Sven-David Sandströmin soitinteoksia Temppeliaukion kirkon konsertissa.

Säveltäjä haluaa pelastaa kirkon

Kirkko soikoon -festivaalin säveltäjävieras, ruotsalainen Sven-David Sandström, 71, on kirkkomusiikin todellinen grand old man, jonka laajan tuotannon pääosa edustaa hengellistä genreä. Hän sanoo haluavansa olla työllään mukana ”pelastamassa kirkkoa”.

– Laadukas uusi musiikki on äärettömän tärkeä osa kirkon perinnettä ja sanoman välittämistä, Sandström toteaa puhelimitse USA:sta, jossa hän toimii Indiana University Bloomingtonin sävellyksen professorina.

– Ortodoksinen, meditoimaan kutsuva estetiikka on viime aikoina saavuttanut musiikissa paljon suosiota, erityisesti Arvo Pärtin ansiosta. Minä puolestani edustan luterilaista tyyliä.

Sandströmin tuotannon erikoisuus on jokaiselle kirkkovuoden sunnuntaille sävelletty 72 teoksen liturginen kokonaisuus. Tällainen systemaattisuus viittaa J.S. Bachin kantaattisarjaan, eivätkä yhtäläisyydet jää tähän. Hän on käyttänyt useissa teoksissaan samoja tekstejä ja esityskokoonpanoja kuin barokin mestarit muun muassa Matteus-passiossa ja Messias-oratoriossa.

– On hyvä tunne olla osa historian jatkumoa ja pohtia samoja kysymyksiä kuin kollegat satoja vuosia sitten. Ratkaisut ovat tietenkin erilaisia, sillä en koskaan käytä tyylisitaatteja, vaan kaikki musiikki on omaani, Sandström perustelee.

– Totta kai tämä panee kuulijan vertailutilanteen eteen, mutta se juuri herättää havainnoimaan ja tuntemaan, mitä musiikissa tehdään eri tavalla. Kaiken hengellisen musiikkini tarkoituksena on keskustella tekstin kanssa ja heijastaa sen merkityksiä.

Kirkkovuoden kattavasta teossarjasta valtaosa on tarkoitettu harrastajakuorolle. Se edellyttää keinovarojen pelkistämistä. Mukana on myös laajempia motetteja sekä soitinteoksia. Teossarja on räätälöity Tukholman Tuomiokirkon kanttorin Gustaf Sjökvistin ja Hässelbyn seurakunnan kuoronjohtajan Mona Ehntorpin kuoroille.

– Tekstit ovat pääosin Raamatusta, mutta halusin mukaan myös nykyajan näkökulmia. Yhden tekstin on tehnyt Ruotsin arkkipiispa, säveltäjä kertoo.

Viisi näistä kirkkopyhien liturgisista teoksista kuullaan Kamarikuoro Kaamoksen esittämänä Kirkko soikoon -festivaalin konsertissa Temppeliaukion kirkossa. Lisäksi ohjelmassa on Sven-David Sandströmin soitinteoksia Zagros Ensemblen tulkitsemana.

Kaamoksen johtaja Dani Juris luonnehtii kuoroteoksia yllättävän melodiseksi ja romanttiseksi musiikiksi, jossa kuoroa käsitellään kuin jousiorkesteria. Pelkistettyjä miniatyyrejä täydentää yksi mutkikkaampi 12-ääninen motetti.

Sandström aloitti säveltäjänuransa modernistina, mutta hän päätyi kirkkomusiikin ja oopperoiden, kuten Staden ja Jeppe – den grymma komedin, myötä emotionaalisiin keinoihin. Esimerkiksi requiemissaan Det ur alla minnen fallna hän tuo ilmoille holokaustin kauhut.

Säveltäjän Matteus-passio kantaesitettiin Berliinissä helmikuussa. Yli kaksi tuntia kestävä teos on tehty yhdeksälle solistille, isolle orkesterilla ja kuorolle. Evankelistan rooli on jaettu neljän solistin kesken. Hän luonnehtii kokonaisuutta oopperalliseksi

– Vaikeimman puolen sävellystyössä muodostivat koraalit. En halunnut käyttää olemassa olevia melodioita vaan tavoittaa yksinkertaisen, kansaa yhdistävän luonteen. Lopputuloksessa kuuluu ehkä pohjoisen folkloristiikan vaikutus.

Hyppiminen erilaisista tyyleistä toiseen sekä kompleksisuuden asteiden vaihtelu ovat tyypillistä Sandströmin sävelkielelle.

– Käytän usein yksinkertaisia, tonaalisia perussointuja, jotka sitten alkavat liikkua mutkikkaalla tavalla, hän tiivistää.

Harri Kuusisaari
Sven-David Sandströmin sävellyskonsertti ti 25.3. klo 20 Temppeliaukion kirkossa.

Mitäs messuat? -seminaari jumalanpalveluksen, jumalanpalvelumusiikin ja nyky-yhteiskunnan välisistä suhteista ti 25.3. klo 11–16.30 Musiikkitalon Organo-salissa. Paneelikeskustelun alustajana Sven-David Sandström. Näytteitä Sandströmin musiikista, Gloria-kuoroa johtaa Timo Nuoranne.


Ruotsinkielinen messu su 23.3. klo 11 Olaus Petrin kirkossa, Minervakatu 6. Mukana Sven-David Sandströmin ja Torsten Steniuksen musiikkia.

Jaa tämä artikkeli: