null Seeli Toivion konsertti on yhtä juhlaa

Seeli Toivion konserteissa on näyttävyyttä. 4/5 musiikin tohtorin tutkinnon konsertti pidettiin Temppeliaukion kirkossa viime marraskuussa. Kuva: Risto Lammin-Soila

Seeli Toivion konserteissa on näyttävyyttä. 4/5 musiikin tohtorin tutkinnon konsertti pidettiin Temppeliaukion kirkossa viime marraskuussa. Kuva: Risto Lammin-Soila

Seeli Toivion konsertti on yhtä juhlaa

Temppeliaukion kirkossa kuullaan taiturisoittoa ja nähdään glamouria – ilmaiseksi!

Ensi maanantaina kuullaan Temppeliaukion kirkossa konsertti, jonka solistina on sellisti Seeli Toivio. Konsertin otsikko Celebration viittaa juhlaan, ja siihen on tällä kertaa monta syytä. Se on viides ja viimeinen Seeli Toivion musiikin tohtoritutkintoon sisältyvistä konserteista.

Illan aikana kuullaan monipuolinen ohjelma taiturimaista sellomusiikkia eri aikakausilta. Mukana on muun muassa Adrien François Servaisin Suomessa ja muuallakin päin maailmaa ennen kuulematon, romanttinen konsertto, Kalevi Ahon kaksoissellokonsertto sekä Pablo Casalsin Lintujen laulu sellolle ja jousille. Juhlallisuus ei rajoitu musiikkiin, sillä luvassa on myös visuaalisia iloja.

Sello soi omaperäisessä asennossa

Seeli Toivion soittamista kannattaa katsoa tarkasti. Hän ei nimittäin soita sellaisessa asennossa kuin perinteisesti opetetaan, vaan sello lepää hänen sylissään vinottain. Myös vasen käsi työskentelee otelaudalla omaperäisesti. Joissain kohdin hän ei paina sellon kieliä, vaan ”vetää” niitä kohti kämmentään.

– Olen soittanut aina näin, koska se tuntuu luontevalta. Ensimmäinen opettajani Jouko Paavola Päijät-Hämeen konservatoriossa huomautti välillä, että nyt ei mene oppien mukaan, mutta antoi minun kuitenkin soittaa niin kuin soitin, Seeli Toivio kertoo.

Sellonsoiton vasemman käden tekniikka on kiinnostanut Toiviota siinä määrin, että se on myös hänen tohtorintutkintonsa aiheena.

– Oma tekniikkani sallii erittäin nopean työskentelyn, mistä on etua esimerkiksi alun perin viululle sävellettyjen virtuoosikappaleiden soittamisessa.

Näytteenä tästä konsertissa kuullaan Pablo de Sarasaten Mustalaislauluja.

Soittaja saa näyttää hyvältä

Seeli Toivion taiteilijuuteen on nuoruudesta lähtien kuulunut myös näyttävä, huolellisesti suunniteltu ulkoasu. Näin silläkin uhalla, että suomalaiset musiikkikriitikot eivät aina ole katsoneet hyvällä ulkomusiikillisten keinojen käyttöä konserteissa.

– Kun minulle alkoi tulla julkisia esiintymisiä, äitini ryhtyi ompelemaan minulle esiintymisasuja. Me molemmat nautimme puvuista, äiti niiden ompelemisesta ja minä niiden käyttämisestä. Nähdäkseni yleisökin arvostaa sitä, että konsertti tarjoaa myös silmänruokaa.

Niinpä Seeli Toivio on tähdentänyt konsertissa soittavalle, enimmäkseen kavereistaan koostuvalle sinfoniaorkesterille, että orkesterin miesten on syytä tulla frakissa ja naisten iltapuvussa.

Celebration, Seeli Toivion suuri solistikonsertti ma 25.5. klo 19 Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli: