null Seimi vie joulun ytimeen

Tarja Rakeen tekemissä pienissä lasivitriinikaapeissa on koko joulun tarina. Kuva: Jukka Granstrom

Tarja Rakeen tekemissä pienissä lasivitriinikaapeissa on koko joulun tarina. Kuva: Jukka Granstrom

Hengellisyys

Seimi vie joulun ytimeen

Seimikaappiin mahtuu kokonainen tarina.

Vuosia sitten Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Tarja Rae pysähtyi Ahvenanmaalla polkupyörärippikoululaisten kanssa tutustumaan Kumlingen kirkkoon.

”Siellä on keskiaikainen alttarikaappi, jonka sisällä on kokonainen tarina. Jo silloin mietin, että ideaa voisi käyttää jotenkin.”

Ensin Kumlingesta mieleen jäänyt idea jalostui Espoon tuomikirkkoon pääsiäiskaapeiksi, myöhemmin Tarja Rakeen käsissä syntyi kymmenen seimikaapin sarja Nupurin kappeliin lähinnä lapsityön tarpeisiin. Seimikaapit ovat viehättäneet katsojia niin, että on kyselty, voisiko sellaisia tilata omaankin kotiin.

Nupurin seimikaapit ovat kuin kohtauksittain etenevä joulun tarina. Seimikaappien avulla lapsille voi kertoa joko koko joulun tapahtumat tai keskittyä vain johonkin osaan.

”Pieneen kaappiin ei kovin paljon mahdu, joten on ollut pakko pelkistää. Pelkistäminen ei tosin ole ikonimaalarin paras puoli”, naurahtaa Rae, joka sekä maalaa ikoneita että opettaa ikonimaalausta.

Vaikka pelkistäminen ei omimmalta alueelta tunnukaan, näprääminen on Tarja Rakeella verissä.

”Olen tottunut jo kotona käsillä tekemiseen – isä esimerkiksi teki minulle joulukalenterin kun olin viiden vanha ja hän myös rakensi nukkekodin. Itsekin olen näprännyt ihan pienestä asti. Äitiä taisi joskus hermostuttaa, kun joka puolella oli narunpätkää ja pahvihylsyä, kun rakentelin jouluasetelmia ja muuta.”

Nupurin seimiä tehdessään Rae mietti piispa Aimo T. Nikolaisen ajatusta siitä, että Raamatun lukemisessa ja tulkitsemisessa on palattava alkulähteille. 


Jeesuksen luo matkalla olevat tietäjät ovat yhden seimikaapin aiheena. Mukana tietenkin myös kameli. Kuva: Jukka Granstrom

”Mietin, minkälaisia olivat värit, minkälaisia vaatteet ja minkälaisessa miljöössä ihmiset elivät: minkälaista elämä kaiken kaikkiaan on ollut Jeesuksen syntymän aikoihin. Minusta on tärkeää koettaa näyttää senaikainen maailma niin todentuntuisena kuin se on mahdollista. Silloin joulun tapahtumista on helpompi kertoa.”

Vaikka joulun tarina on sama, seimien kirjo maailmalla on valtava aina äärimmäisen pelkistetystä runsaaseen ja koristeltuun.

”Itse haluan mennä kauas siihen aikaan, jolloin kaikki tapahtui. En oikein lämpene seimille, joissa on kuviteltu esimerkiksi millainen seimi olisi ydinsodan keskellä. En liioin innostu romantisoiduista ja koristeellisista seimistä.”

Monesti seimet ovat kodeissa, muiden näkymättömissä. Rakeesta olisi hienoa, jos seimiä näkyisi enemmän ihmisten kulkureiteillä.

”Esimerkiksi isot kauppakeskukset Espoossa voisivat suunnitella näyteikkunoihinsa omanlaisensa seimen. Seimi tuo esiin sen tärkeimmän, syyn miksi joulua vietetään. Jouluhan on ennen kaikkea lahjaa meille.”

"Pieneen kaappiin ei kovin paljon mahdu, joten on ollut pakko pelkistää."

Tarja Rae

Samasta aiheesta: http://www.valomerkki.fi/aiheet/usko/seimihahmot-heraavat-eloon-pekko-vasantolan

http://www.valomerkki.fi/aiheet/usko/seimiasetelmien-palikkamallit

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.