Seiniä ja yhteisöllisyyttä rakennetaan yhtaikaa
Jätkäsaaressa suunnitellaan taloja asukkaiden ehdoilla ja kokeillaan yhteisöllisen asumisen muotoja.
Uudessa Jätkäsaaren kaupunginosassa toteutetaan monenlaista koerakentamista, sekä kokeellista arkkitehtuuria että uudenlaisia asumismuotoja. Tällaisia ovat muiden muassa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin talo tulevassa Sukupolvienkorttelissa sekä senioreiden itse itselleen rakennuttama Aikalisä-talo. Kummankin kantavana ideana on yhteisöllisyys.
Sukupolvienkortteli muodostuu kolmesta talosta. Hoasin lisäksi Asuntosäätiö rakennuttaa tavallista hitas-omistustaloa ja Setlementtiasunnot tarjoaa vuokra-asuntoja eri-ikäisille, osa niistä varataan pyörätuolia käyttäville. Hoasin talo valmistui vuodenvaihteessa, muut talot tämän vuoden lopussa. Valmiissa korttelissa tulee olemaan 262 asuntoa ja reilut 400 asukasta.
– Perusideana on tuoda eri-ikäiset ja eri tavoin asuvat ihmiset yhteen ja tarjota kohtaamiseen kannustavat tilat, kertoo Hoasin asiakkuus- ja viestintäjohtaja Liina Länsiluoto.
Hoas on jo vuosia tutkinut ja kehittänyt yhteisöllisyyttä osana opiskelijoiden asumista. Asunnot on pidettävä edullisina, minkä vuoksi ne ovat melko pieniä, mutta varsinkin uusimmissa taloissa on tasokkaat yhteistilat, joiden käyttöä asukkaat suunnittelevat itse.
– Esimerkiksi Jätkäsaareen muutama vuosi sitten valmistuneen talokompleksin kokemukset yhteisestä leffateatterista, baari- ja biletilasta ja askarteluhuoneesta ovat olleet erittäin myönteisiä, Länsiluoto kertoo.
Pesula, keittiö ja bänditila
Suurin osa Sukupolvienkorttelin yhteisistä tiloista tulee sijaitsemaan Setlementtiasuntojen talossa. Yhteiseen tekemiseen ja viihtymiseen on suunniteltu esimerkiksi asukastupa ja keittiö, hyvin varustettu pesula ompelutiloineen, stage ja äänieristetty bänditila. Tilojen käytöstä päättävät lopulta asukkaat, ja ne viimeistellään ja kalustetaan sen mukaan.
Talojen alimman kerroksen läpi kulkee käytävä, jota pitkin voi huonolla ilmalla vaikka lenkkeillä. Talojen välinen piha on myös yhteistä tilaa.
Asukkaiden palvelukseen tulee korttelivalmentaja, jonka tehtävänä on tukea ja kannustaa uutta naapuriyhteisöä kehittämään ja pitämään yllä yhteistä tekemistä ja harrastuksia.
– Periaatteena on, että jokaisella on oma tilansa ja rauhansa, mutta kortteli tarjoaa mahdollisuuden ja tilat yhteiseen tekemiseen, jos siltä tuntuu, Länsiluoto korostaa.
Ideasta on innostuttu – Hoasin talo täyttyi heti, ja Asuntosäätiön hitas-kodeista kilpaili arpajaisissa yli 700 hakijaa.
Vuoden vaihteesta lähtien talossa asunut opiskelija Ali Abdollahi on valintaansa tyytyväinen.
– Hyvä paikka! Täältä pääsee niin kätevästi kouluun, kertoo rakennustyömaan halki kotiinsa loikkiva, Metropolia-ammattikorkeakoulussa Bulevardilla opiskeleva Abdollahi. Sukupolvienkortteliin hän suhtautuu odottavalla mielellä.
Lenkkisauna, takkahuone ja sali
Pari sataa metriä Sukupolvienkorttelista itään seisoo maltillisempaa arkkitehtuuria edustava Asunto-osakeyhtiö Aikalisä. Talon nimi ja olemus jo kertovat, että siellä asuu seniorikansalaisia – vaan ei periksi antaneita sellaisia. He rakennuttivat kerrostalon itse itselleen.
Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Seppäsellä on hymy herkässä.
– Pääsimme alle budjetin ja talosta tuli alueen muita hitas-taloja edullisempi. Talo valmistui aikataulussa ja rakentamisen laatu on erittäin hyvää, Seppänen toteaa hankkeesta, josta osakkaat itse kantoivat viimekätisen vastuun.
Työuransa asuntosuunnittelijana ja arkkitehtuurin professorina tehnyt Seppänen kiittelee prosessia, jossa tulevat asukkaat pääsivät vaikuttamaan sekä talon yhteisten tilojen että omien asuntojensa suunnitteluun.
– Tämä oli pitkällä urallani ensimmäinen kerrostalo, jossa tiedettiin täsmälleen, keille asuntoja tehdään ja millaisia heidän tarpeensa ovat.
Aikalisän ulko-ovi avautuu avaraan, sohvin ja nojatuolein sisustettuun aulaan. Aulan vieressä on monitoimitila juhlien, jumppahetkien ja vaikka konserttien järjestämiseen. Talon ylimmässä kerroksessa on yhteinen sauna ja takkahuone, niin ikään viihtyisästi kalustettu. Talossa on myös hoitohuone, jossa esimerkiksi fysioterapeutti voi pitää vastaanottoa. Maksuton lenkkisauna tarjoaa säännöllisen kohtauspaikan.
Kaikkialla on ajateltu ikääntyvien tarpeita: porrashuoneissa on kaiteet, ovet avautuvat sähköisesti ja väljissä tiloissa on helppo liikkua rollaattorilla tai pyörätuolilla.
– Asukkaiden välinen seurustelu on lähtenyt viriämään aivan itsestään. Muutamanakin iltana olen tullut kutsutuksi naapurin luo lasilliselle, Seppänen kertoo. Naapurukset tutustuivat toisiinsa jo ennen talon valmistumista suunnittelu- ja rakennusvaiheen aikana.
Aulatilassa tavataan
Matti Seppänen pitää erityisen onnistuneena juuri sisäänkäynnin aulatilaa, jossa naapurukset kohtaavat spontaanisti.
Senioritalo Aikalisä ei ole palvelutalo, vaan yhteiset toiminnot järjestetään asukkaiden kesken vapaaehtoisesti. Näköpiirissä on myös mahdollisuus, että palveluita kuten siivousta hankitaan yhteisesti.
Yhteistä hauskanpitoa harrastetaan jo. Seppänen suunnittelee samassa talossa asuvan kitaristin kanssa Bellman-laulelmailtaa.
– Täytynee panna peruukki päähän, niin päästään tunnelmaan, Seppänen pohtii.
Samasta aiheesta:
Nuoret muuttavat vanhusten palvelutaloon
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jätkäsaaren kappeli toimii yhteisöllisesti korona-ajasta huolimatta
AjankohtaistaKappeli toimii yhteistyössä sijaintitalonsa asukkaiden kanssa. Keskiviikkona juhlittiin talon sisäpihalle valmistunutta taideteosta.