Seksuaalisuus ei muutu tahdonvoimalla

Seksuaalisuus ei muutu tahdonvoimalla

Laura Hirvosen kirjoitus (K&k 29) oli tarkoitushakuisuudessaan hämmentävä. Hirvonen rinnasti toisiinsa Älä alistu! -propagandakampanjan ja homosta heteroksi eheytyneen Amadeus Oilingin tarinan, joka julkaistiin Me Naisten numerossa 36/2013.

Oilingin tapaus ei ole poikkeuksellinen, sillä historia tuntee muitakin heteroiksi ”eheytyneitä” homoseksuaaleja. Yksi tunnetuimmista tapauksista lienee John Paulk, joka eli kymmeniä vuosia ”ex-homona” ja Focus on the Family -eheytymisliikkeen mannekiinina.

Totuus oli kuitenkin toisenlainen: Paulk eli kaksoiselämää homona. Nykyisellään hän on irtisanoutunut eheytymisliikkeestä ja pitää sen teorioita vahingollisina. Ainoa, mistä Paulk ei omien sanojensa mukaan ole luopunut, on kristinusko.

Myös Oilingin ”eheytyminen” herättää kysymyksiä. Homous on hänelle taakse jäänyttä elämää, mutta silti hän kertoo Me Naisten jutussa edelleen kaipaavansa miehen läheisyyttä.

Oilinki kertoo eläneensä stereotyyppistä homon elämää irtosuhteineen ja juhlimisineen. Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa, vaan kyse on siitä, millaista elämää ihminen päättää itse elää.

Älä alistu! -kampanja on vastenmielinen henkisen väkivallan muoto. Silloin tällöin joku onnistuu ”eheytymään”, ja hänen tarinansa painetaan lehteen ja väitetään ihmisen seksuaalisuuden olevan muutettavissa tahdonvoimalla. Sitä se ei ole.

Kolehdin kerääminen tällaisen vahingollisen propagandan tukemiseksi on vähintäänkin arveluttavaa.

Esko Juhola
filosofian maisteri

 

Jaa tämä artikkeli: