null Selviytymisen mestarit

Selviytymisen mestarit

Ihmiset voivat joutua merkillisiin elämän-tilanteisiin. Kaikilla on omat selviytymis- keinonsa.

Teksti Marjo Kytöharju

KIRJA Balkanilla 1990-luvulla käydyn sisällissodan varjot näkyvät Téa Obrehtin Tiikerin vaimo -teoksen päähenkilön, Natalian, elämässä. Natalia saa viestin isoisänsä kuolemasta ollessaan lääkäriystävänsä kanssa työtehtävissä sodan jälkeen syntyneen uuden rajan toisella puolella. Ilmapiiri on yhä jännittynyt, ja sen aistii erityisesti silloin, kun Natalia hakee isoisänsä tavarat paikkakunnalta, jossa hän menehtyi.

Natalia alkaa tehdä surutyötä muistelemalla isoisänsä tekemisiä, tämän kertomia tarinoita ja heidän yhteisiä hetkiään. Heidän välinsä olivat olleet läheiset, ja Natalia jatkoi isoisänsä jalanjäljissä opiskelemalla lääkäriksi. Hänelle isoisä oli myös kertonut sairaudestaan, muille perheenjäsenille hänen kuolemansa tulee yllätyksenä.

Sisällissota vaikutti isoisän elämään siten, ettei hän voinut harjoittaa virallisesti lääkärinammattiaan. Hän kävi kuitenkin salaa vakioasiakkaidensa luona. Miehen rohkeutta ja sitkeyttä voisi kuvata tiikeri, jota hän meni usein katsomaan Natalian kanssa eläintarhaan tämän ollessa pieni. Näillä käynneillä hän myös luki tyttärentyttärelleen Viidakkokirjaa .

Isoisä oli kokenut jo lapsena monia merkillisiä tapahtumia. Yksi hänen tarinoistaan kertoo tiikerin vaimosta, teurastajan kuuromykästä vaimosta, joka rakastui kylällä liikkuvaan tiikeriin. Tärkeä on myös kertomus kuolemattomasta miehestä, johon hän törmää aikuisiällä muutaman kerran. Tapaaminen ei tunnu kovin miellyttävältä.

Tèa Obreht ei joutunut itse kokemaan sisällissodan hirveyksiä, sillä hän muutti sodan alkaessa pois silloisesta Jugoslaviasta. Hän on silti pystynyt kirjoittamaan kirjan, jossa kuvataan todentuntuisesti ihmisten hätää ja hämmennystä ja liikutaan samalla sujuvasti ajattoman myyttisessä maailmassa. Näin kirja tarjoaa erilaisia kiehtovia tulkintamahdollisuuksia.

KIRJA Kiinalaistaustaisen Yiyun Lin novellikokoelma Kultapoika, smaragdityttö kuvaa elämää jättivaltiossa. Ensimmäinen novelli Ystävällisyys kertoo yli sadan sivun verran Pekingissä asuvasta naisesta, jolla ei ole juuri ystäviä. Matematiikan opettajana työskentelevä nainen ei myöskään ole käynyt kotikaupunkinsa ulkopuolella lukuun ottamatta vuoden kestänyttä armeijaa.

Nainen kuvailee eleettömästi yksinäisyyttään, etäistä suhdettaan vanhempiinsa, omalaatuisia ihmissuhteitaan, vähäisiä kirjallisia harrastuksiaan ja pääosin ankeita armeijakokemuksiaan. Hän tietää olevansa omituinen eikä myönnä kaipaavansa elämäänsä suurempaa sisältöä. Naisen inhimillinen puoli pilkahtaa kuitenkin lopussa hänen muistellessaan surumielisesti erään armeijakaverinsa ystävällisyyttä ja kaunista laulua. Ehkä pinnan alla sittenkin kuohuu.

Myös Lin muut novellit ovat kuin pienoiselämäntarinoita, joihin sekoittuu kommunistisen maan historiaa ja politiikkaa. Ihmiset kehittävät erilaisia tapoja selviytyäkseen suruistaan ja pettymyksistään. Lin kerronta on yksinkertaista ja toteavaa.

Teoksen niminovelli Kultapoika, smaragdityttö kertoo Yhdysvalloista vanhenevaa äitiään hoitamaan palaavasta pojasta. Professorina toiminut äiti toivoo tämän avioituvan entisen oppilaansa kanssa. Selviää, että heillä kaikilla on omat salaisuutensa. Poika on vastahakoinen, mutta lopulta he päätyvät siihen, että kolmen yksinäisen ja surullisen ihmisen on hyvä asua saman katon alla.

Novelleissa esiintyvät myös tyttö, joka syyttää blogissaan isäänsä aviorikoksesta, tyttärensä menettänyt pariskunta, joka yrittää hankkia lapsen sijaissynnyttäjän avulla, sekä eläkeläisnaisten porukka, joka alkaa selvittää uskottomien aviomiesten tekosia.

KIRJA Ranskan Normandiaan sijoittuvassa Riikka Ala-Harjan Maihinnousu -romaanissa päähenkilö Julie on pahassa kriisissä. Hänen avioliittonsa on karilla, miehellä on toinen nainen. Samaan aikaan selviää, että perheen kahdeksanvuotias Emma-tytär on sairastunut syöpään.

Normandian maihinnousupaikoilla opastava Julie joutuu samalla työssään käymään läpi historiallisia kriisivaiheita. Romaanissa vuorottelevatkin toiseen maailmansotaan liittyvän maihinnousun eteneminen Julien henkilökohtaisten kipuilujen kanssa.

Ala-Harja kuvaa Julien tilannetta suoraviivaisesti, lyhyin lausein: kun kaikki on hajalla, ei pysty nukkumaan eikä jaksa huolehtia itsestään. Naisen pelon ja katkeruuden tuntemuksiin on helppo samastua.

Kuten monesti käy, myös Julie selviää vaikeuksistaan ja jatkaa elämäänsä entistä vahvempana. Hän vertaa omaa taisteluaan Normandian maihinnousuun, joka oli ohi parissa kuukaudessa kesällä 1944. Tällainen yksilöllisellä ja yhteiskunnallisella tasolla tehtävä vertailu tuntuu kuitenkin turhan yksinkertaiselta ja odotetulta ratkaisulta. Kirja ei anna lukijalle siinä mielessä mitään uutta ja kiinnostavaa.

Tea Obreht: Tiikerin vaimo. Suomentanut Irmeli Ruuska.
WSOY 2012. 362 s., 36 e.

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö. Suomentanut Seppo Loponen.
Tammi 2012. 259 s., 36,30 e.

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu.
Like 2012. 209 s., 25,40 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.