null Seniorit huolissaan uudesta alkoholilaista

Puheenvuorot

Seniorit huolissaan uudesta alkoholilaista

Pääkaupunkiseudulla nukumme alkoholiasioissa Ruususen unta, kun kuvittelemme, ettei meillä ole päihdeongelmaa.

Nyt tiedetään, että yhä nuoremmat lapset ovat alkaneet käyttää päihteitä sekä huumeita ja myös seniorien ja vanhusten alkoholinkäyttö on lisääntynyt huomattavasti. Alkoholin ja lääkkeiden käyttö samanaikaisesti on vanhuksille kohtalokasta.

Keskioluen siirtyminen vähittäiskauppoihin on aiheuttanut sen, että esimerkiksi naisten alkoholinkäyttö on kymmenkertaistunut. Olin itse kauppias silloin, kun keskiolut tuli myyntiin vähittäiskaupoissa. Olin muun muassa marketkauppiaiden puheenjohtaja ja kaupan työnantajaliiton hallituksen jäsen.

Taistelin näillä eväillä kaupanalan päättävissä elimissä estääkseni keskioluen tuomisen vähittäiskaupan valikoimiin. Hävisin!

Jos nyt vielä helpotamme alkoholin saantia lainmuutoksella, odotettavissa on varmasti entistä enemmän alkoholihaittoja sekä lisää hätää ja surua perheisiin. Näin tämän konkreettisesti Vapaaksi Huumeista ry;n toiminnanjohtajan työssä.

Mitä yhden lapsen sortuminen maksaa yhteiskunnalle?  Eräiden asiantuntijoiden mukaa lasku on noin 1,2 miljoonaa euroa, josta me myös maksamme suurimman osan.

Ennaltaehkäisevään työhön olisi perustettava tarpeeksi virkoja ja budjetoitava siihen huomattavasti nykyistä enemmän varoja. Myöskään raitistuneiden alkoholistien tietoja ja taitoja ei pidä väheksyä. Heidät on monesti havaittu parhaiksi työntekijöiksi hoitolaitoksissa.

 

Valto Meriläinen

Espoon Tuomiokirkkoseurakunta

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.