Senioritalossa satsataan esteettömyyteen
Viihtyisää. Vaikka Letkajenkan asunnot on suunniteltu ajatellen senioriväestöä, niitä voivat ostaa myös muut ikään katsomatta. Ikäihmiset voivat hankkia vieressä olevasta palvelutalosta palveluita.

Viihtyisää. Vaikka Letkajenkan asunnot on suunniteltu ajatellen senioriväestöä, niitä voivat ostaa myös muut ikään katsomatta. Ikäihmiset voivat hankkia vieressä olevasta palvelutalosta palveluita.

Senioritalossa satsataan esteettömyyteen

Seurakunnat rakennuttavat ennätysmäärän asuntoja.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Arkkitehtitoimisto Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy

Helsingin seurakunnat rakennuttavat parhaillaan senioritaloa Viikkiin Agronominkatu 10:een.

Nelikerroksisessa ja kuusi porrashuonetta käsittävä talossa on yhteensä 120 asuntoa. Asuntojen koot vaihtelevat 39 neliöstä 79,5 neliöön. Hinnat ovat 168 000 eurosta 347 000 euroon neliöhinnan ollessa noin 4 300 euroa. Talo valmistuu maaliskuussa 2015.

Suunnittelussa on ajateltu erityisesti turvallisuutta ja esteettömyyttä. Esimerkiksi ulko-ovissa on huomioitu liikuntaesteisten vaatimukset. Asunnot ja yhteiset tilat on varustettu sprinklereillä ja niissä on leveät ovet. Kylpyhuoneissa on matalat kynnykset ja korotetut wc-istuimet.

Talon ensimmäiseen kerrokseen tulee liiketilaa sekä asukkaiden käyttöön muun muassa kuntoilutila ja pesula. Talon toisessa kerroksessa on talosaunat, joista avautuvat suojaisat vilvoittelutilat ulos. Osassa huoneistoista on myös oma sauna.

Talon suunnitelma perustuu seurakuntayhtymän järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voittaneeseen Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy:n ehdotukseen nimeltä Letkajenkka. Talon rakennuskustannukset ovat 21 miljoonaa euroa.

Helsingin seurakunnilla on parhaillaan rakenteilla ennätysmäärä asuntoja, liki 280. Arabianrantaan valmistuu syksyllä yhteensä 100 asuntoa kahteen asunto-osakeyhtiöön. Berliininpihan asunnoista on myyty jo yli puolet. Lontoonpihan huoneistot vuokrataan.

Ruskeasuolle valmistuu syksyllä kaksi asuinkerrostaloa. Paraistentien palvelukeskukseen tulee kaksi asunto-osakeyhtiötä. Toiseen yhtiöön tulee 29 vuokra-asuntoa, jotka vuokrataan senioreille. Toiseen rakennetaan 28 pientä yksiötä ja kaksiota, jotka vuokrataan asuntolakäyttöön tuen tarpeessa oleville nuorille. Viisikerroksisten asunto-osien väliin sijoittuvat Meilahden seurakunnan ja yhteisen seurakuntatyön tilat.

Lehtisaareen valmistuneesta 42 asuntoa käsittävästä senioritalo Lehtihovista on myynnissä vielä muutama huoneisto.

Asuntojen rakentaminen kuuluu osana seurakuntien sijoitusstrategiaan, jossa asuntoja rakennetaan joko myyntiin tai vuokralle lainarahoin. Sijoittamiseen ei käytetä kirkollisveroja.

Seurakuntien käytössä olevien kiinteistöjen kirjanpitoarvo on noin 600 miljoonaa euroa. Sijoituskiinteistöjen arvo on tästä noin kolmannes eli 200 miljoonaa.

Kiinteistösijoitusten tarkoituksena on tukea seurakuntien ydintoimintaa.

– Asuntorakentamisen tuotoilla ylläpidetään ja kehitetään muuta kiinteistökantaa. Siten pystymme tarjoamaan seurakunnille hyvät toimitilat ilman, että se sitoo verotuloja. Ajatuksena on palvella näin seurakuntien hengellistä toimintaa, sanoo seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Rahaa tarvitaan myös jo olemassa olevien kiinteistöjen kunnostamiseen. Suurin hanke tällä hetkellä on Töölön kirkon peruskorjaus, jonka arvioidaan nielevän tänä ja ensi vuonna 10 miljoonaa euroa. Remontti alkaa toukokuussa, jos valtuusto hyväksyy hankkeen kokonaisarvion 10.4.

– Pitkän ajan tähtäimessä on vähentää seurakuntien käytössä olevia kiinteistöjä. On turha pitää sellaisia tiloja, jotka ovat hyvin vähällä käytöllä. Pyrimme kevyempään kustannusrakenteeseen, Heinonen sanoo.

Seurakuntayhtymällä on tällä hetkellä noin 700 asuntoa, joista puolet on vuokrattu henkilökunnan työsuhdeasunnoiksi. Yhtymä on viime vuosina myynyt vanhoja vuokra-asuntoja pois, koska uusien asuintalojen omistaminen tulee edullisemmaksi.

– Uusissa kaupunginosissa rakennetaan seurakuntien käyttöön muunneltavia monitoimitiloja, jotka voidaan tarpeen tulla myydä tai vuokrata pois. Uusia kappeleita tai kirkkoja ei kustannusyistä mielellään rakenneta, Heinonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli: