Papit jakavat leivän ja viinin pestyin käsin, jottei influenssavirus leviäisi heidän kauttaan. Kuva: Petri Juntunen/KuvaKotimaa
Seurakunnat varautuvat sikainfluenssaan
Seurakunnat ohjeistavat työntekijöitään pitämään kiinni hyvästä hygieniasta sikainfluenssan aikana.
Helsingin seurakuntien vuonna 2006 tekemissä valmiussuunnitelmissa on pohdittu tartuntatautien mahdollisuutta. Valmiussuunnitelmia työstäessään seurakunnat saivat informaatiota lääninhallitustasolta.
– Lääninlääkäri kävi puhumassa Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin ja seurakuntayhtymien yhteisessä valmiustyöryhmässä, sillä pandemian uhka piti huomioida. Vuonna 2006 oli lintuinfluenssa tapetilla. Nyt sikainfluenssan myötä seurakunnat ovat päivittäneet valmiussuunnitelmiaan, kertoo hiippakuntasihteeri Kirsti Poutiainen. Hän istuu hiippakunnan tuomiokapitulin edustajana Etelä-Suomen lääninhallituksen valmiustoimikunnassa.
Sikainfluenssa poistettiin heinäkuussa yleisvaarallisten tautien listalta, koska sitä ei katsota juuri normaalia kausi-influenssaa vaarallisemmaksi. Seurakunnat tekevät silti kaikkensa, jotta ne eivät turhaan levittäisi sikainfluenssaa.
Hiippakunnan tuomiokapitulissa seurataan työterveyshuollon, lääninhallituksen ja kirkkohallituksen ohjeita sikainfluenssasta. Tarvittaessa tuomiokapituli ohjeistaa seurakuntia.
Sikainfluenssaa hoidetaan levolla
Kysy influenssasta -puhelin p. 0800 02277 maanantaista perjantaihin kello 12–18. Lisätietoa www.thl.fi.
Lieväoireista sikainfluenssaa hoidetaan normaalilla kotilevolla. Sairastuneista riskiryhmiin kuuluvien tai voimakkaita oireita saavien tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Lisätietoja saa Laakson sikainfluenssapäivystyksestä kello 8–16 p. 09 3104 7936 tai terveyspalveluneuvonnasta p. 09 10023.
– Esimerkiksi kun toukokuun alussa oli hiippakunnan juhlamessu torilla, tuli kyselyjä, perutaanko tilaisuus sikainfluenssauhan vuoksi. Kokoontumiskieltoa ei kuitenkaan ole annettu, ja tärkeintä on toimia arjen mukaisesti. Tuomiokapituli seuraa, missä mennään. Syksyllä, kun lasten kerhotoiminta ja eläkeläisten ruokailut alkavat, voi olla syytä muistuttaa käsien pesusta, Kirsti Poutiainen sanoo.
Hiippakuntasihteeri mainitsee, että sosiaali- ja terveysministeriö on jälleen avannut Kysy influenssasta -puhelimensa.
– Tieto poistaa ylimääräistä paniikkia. Tavallaan saa mennä rauhallisin mielin, sillä terveydenhuolto on Suomessa hyvä, Kirsti Poutiainen miettii.
Papeilla kulkevat desinfiointipullot mukana
Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Matti Poutiainen kättelee työhuoneensa ovella tulijaa. Heti sen jälkeen kirkkoherra nostaa esille käsien desinfiointigeelin, jollaista hän ja muut työntekijät pitävät laukussaan mukana.
– Saimme työterveyshuollosta ohjeet, miten pitää toimia ennen tartuntaa ja sen saamisen jälkeen. Olemme lähettäneet papistolle erityisohjeita jumalanpalveluksia ja toimituksia koskien, Matti Poutiainen kertoo.
Jumalanpalveluksen alussa ja lopussa papit ovat yleensä ovella tervehtimässä seurakuntalaisia. Käytäntö jatkuu sikainfluenssan aikanakin, mutta epidemian aikana papit eivät tee aloitetta kättelyyn vaan lähinnä hymyilevät ja nyökkäilevät. Kättelyyn kuitenkin vastataan, jos joku seurakuntalainen ojentaa kätensä.
Hygienia kuuluu lähimmäisenrakkauteen
Tuomiokirkkoseurakunta lähetti heinäkuun lopussa ehtoollisavustajilleen hygieniaohjeita. Ohjeen mukaan myös uhrivirren aikana täytyisi käydä käsipesulla, vaikka kädet olisi puhdistettu ennen messua.
Yleisiä hygieniaohjeita:
- Älä turhaan koskettele suuta, nenää tai silmiä.
- Peitä suu yskiessäsi ja aivastaessasi kertakäyttönenäliinalla.
- Jos nenäliinaa ei ole, yski mieluummin hihasi yläosaan kuin käsiisi.
- Heitä käytetty nenäliina roskiin.
Matti Poutiainen kommentoi sanomalla, että kyllähän juuri ennen ruokailuakin pestään kädet. Uhrivirsi on mahdollisimman lähellä ehtoollisen alkua.
– Kyse on lähinnä siitä, jos on ollut muita tehtäviä messussa ja on koskenut esimerkiksi lukupulpetissa kirjoihin, kirkkoherra sanoo.
Leireillä hygieniataso on yleensäkin korkealla, koska sinne ei haluta riesoiksi vatsatauteja. Nyt leireillä ja retkillä on vain aihetta entistä suurempaan tarkkuuteen.
Matti Poutiaisen mielestä ylireagointiin ei ole syytä, mutta kun hygieniaan on kiinnitetty riittävästi huomiota, voidaan seurakunnassa keskittyä itse asiaan.
– Hygieniasta huolehtiminen on osa lähimmäisen rakkautta, kirkkoherra painottaa.
Jaa tämä artikkeli: