null Seurakunnat voivat menettää kuuden miljoonan yhteisöverot

Seurakunnat voivat menettää kuuden miljoonan yhteisöverot

Talouden taantuma näkyy Helsingin seurakuntayhtymän tämänvuotisissa yhteisöverotuloissa. Yhtymän hallintojohtaja Riitta-Sisko Tarkka arvioi, että yhteisöveroja saattaa kertyä noin 35 prosenttia eli kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna.

– Ei tässä varmaankaan tarvitse tehdä mitään äkkijarrutusta, eikä toimintamenoissa ole tarvetta suuriin supistuksiin. Isoja muutoksia ei ole odotettavissa, koska hyvinä vuosina on kerätty rahaa säästöön suhdannemuutosten varalle.

Tarkan arvio on hyvin kirkkohallituksen tekemän ennusteen mukainen. Siinä arvioidaan, että koko kirkon verotulot putoavat viime vuodesta 1–1,5 prosenttia ja yhteisöverot noin 35 prosenttia. Tilanne vaihtelee alueittain, mutta yhteisöverotulojen osuus laskee todennäköisesti kaikissa seurakunnissa. Taantuman koettelemilla seuduilla putoaa myös kirkollisverotuotto.

Suurin osa seurakunnista selvinnee taantuman yli hyvin. Valtaosa luterilaisista seurakunnista on velattomia. Helsinki ja Espoo kuuluvat varakkaimpiin seurakuntayhtymiin.

Suomessa on myös 20–30 taloudellisissa vaikeuksissa olevaa seurakuntaa. Niiden talouden ennustetaan voivan taantuman takia entistä huonommin.

Yritykset ja yhteisöt maksavat valtiolle tilivuoden voitostaan yhteisöveroa. Osa siitä tilitetään luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle. Vuonna 2008 niiden osuus yhteisöveron tuotosta oli yhteensä 1,75 prosenttia. Luterilaisille seurakunnille siitä jaettiin 121 miljoonaa euroa.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.