null Seurakuntalehdet satsaavat verkkoon

Mobiiliin mennään. Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtyminen yhteisellä verkkomedialla tavoitellaan jatkossa erityisesti niitä käyttäjiä, joita seurakuntalehdet eivät enää kiinnosta.

Mobiiliin mennään. Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtyminen yhteisellä verkkomedialla tavoitellaan jatkossa erityisesti niitä käyttäjiä, joita seurakuntalehdet eivät enää kiinnosta.

Seurakuntalehdet satsaavat verkkoon

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät perustavat yhteisen verkkomedian.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Esko Jämsä

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteiset kirkkoneuvostot ovat hyväksyneet sopimuksen yhteisestä mediasta.

Ensimmäisessä vaiheessa perustetaan verkkomedia, johon yhdistetään Kirkko ja kaupungin, Espoon lehden Essen ja Vantaan Laurin verkkopalvelut. Maaliskuussa 2015 se tulee sisältämään kaikkien kolmen lehden jutut ja varta vasten verkkoon toimitettua aineistoa.

Verkkomedialle muodostetaan yhteinen toimitus, joka koostuu kahdesta pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien yhteisen sähköisen viestinnän yksikön Toivontuottajien toimittajasta sekä yhtymien verkkotoimitukseen osoittamasta toimittajavoimasta. Toimittajien työsuhteiden ehdot eivät muutu. Verkkomedialle palkataan pikimmiten toimituspäällikkö.

Verkkomedian toimitus tulee operoimaan osana Toivontuottajia, joka toimii Ylen tiloissa Pasilassa.

Verkkomedian tekniikka rakennetaan nykyisen Kirkko ja kaupungin verkkolehden alustalle. Uudesta verkkomediasta on jo koekäytössä prototyyppi, johon lehtien aineistoja siirretään asteittain.

Uuden median päätoimittajuus jaetaan vuoden 2016 loppuun asti siten, että vastaavana päätoimittajana aloittaa Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola. Häntä seuraavat vuorollaan Vantaan viestintäjohtaja Pauli Juusela ja Espoon viestintäpäällikkö Urpu Sarlin. Siirtymäajan jälkeen medialle palkataan oma päätoimittaja.

Espoo ja Vantaa ovat aiemmin tänä syksynä päättäneet harventaa Essen ja Vantaan Laurin ilmestymistä puoleen nykyisestä. Lehtien toimittajien työpanosta ohjataan rakenteilla olevan verkkomedian palvelukseen.

Kirkko ja kaupungin julkaiseminen jatkuu entiseen tapaan aina vuoden 2016 loppuun saakka, jolloin kustannussopimus Suomen Lehtiyhtymän kanssa päättyy. Samana vuonna päättyvät myös Essen ja Laurin kustannusopimukset Kotimaa Oy:n kanssa.

Yhteistyösopimuksen toisessa vaiheessa tavoitteena on muodostaa yhteinen mediatoimitus, joka aloittaisi työskentelynsä vuoden 2017 alusta.

Seurakuntien viestinnästä vastaavat jättävät seurakuntayhtymien päättäville elimille tammikuussa 2016 ehdotuksen siitä, millaisissa muodoissa pääkaupunkiseudun seurakuntalehtiä ja sähköistä mediaa julkaistaan vuoden 2017 alussa.

– Malli voi olla esimerkiksi yksi yhteinen lehti, jossa on vaihtosivuja, tai kolme eri lehteä. Tulevaisuudessa on mahdollista, että Helsingissäkin harvennetaan lehden ilmestymistiheyttä, Seppo Simola arvioi.

Uudistuksella pyritään ennen muuta tavoittamaan sellaisia käyttäjiä, jotka eivät lue painettua lehteä.

– Verkkomedian linja lähtee reilusti kirkon arvopohjasta. Uskomme, että ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita hengellisistä asioista, mutta lähestyvät niitä osin erilaisista näkökulmista kuin ennen. Pyrimme harjoittamaan terävää ja totuudenmukaista, ymmärrystä lisäävää, vuoropuheluun pyrkivää, rakentavasti kriittistä ja avarasti kansankirkollista journalismia, Pauli Juusela kiteyttää.

Lehtien julkaisemisen kustannukset ovat viime vuosina nousseet arvonlisäveron korotuksen ja Itellan hinnoittelun vuoksi. Samaan aikaan seurakuntien resurssit ovat pienentyneet.

– Emme olisi pystyneet vastaamaan median kuluttamisen muutokseen, jos panostusta painettuun viestintään ei olisi saatu laskettua. Nyt ei säästetä sisällöistä, vaan muutetaan jakelutapaa, Urpu Sarlin sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.