null Seurakuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon vilkkaasti

Äänestys koulussa. Töölön yhteiskoulun lukion Tuomas Riikonen (vas.), Otto Kopra, Jessica Eklöf ja Aleksi Hokkanen ovat tyytyväisiä siihen, että heillä on mahdollisuus äänestää seurakuntavaaleissa. Helsingin eri oppilaitoksissa äänesti noin 1 500 nuorta. Kuva: Jani Laukkanen

Äänestys koulussa. Töölön yhteiskoulun lukion Tuomas Riikonen (vas.), Otto Kopra, Jessica Eklöf ja Aleksi Hokkanen ovat tyytyväisiä siihen, että heillä on mahdollisuus äänestää seurakuntavaaleissa. Helsingin eri oppilaitoksissa äänesti noin 1 500 nuorta. Kuva: Jani Laukkanen

Seurakuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon vilkkaasti

Helsingissä annettiin ennakkoääniä yli tuplasti edellisiin vaaleihin verrattuna.

Yhteensä 21 000 henkilöä äänesti viime viikolla ennakkoon seurakuntavaaleissa Helsingissä.

Edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten Helsingissä äänesti 9 155 henkilöä, eli ennakkoäänten määrä kasvoi runsaalla 100 prosentilla. Ennakkoon äänestäneiden helsinkiläisten prosenttiosuutta ei vielä voi laskea, sillä näissä luvuissa ovat mukana myös Helsingin äänestyspisteissä asioineiden ulkopaikkakuntalaisten äänet. Vastaavasti osa helsinkiläisistä on saattanut äänestää muualla maassa. Helsingissä on yhteensä 316 530 äänioikeutettua seurakuntalaista.

Video

Eniten äänestettiin kauppakeskuksissa. Yli kuusi tuhatta henkilöä äänesti kauppareissullaan Kampin Narikkatorilla, Itäkeskuksessa, Kannelmäen Prismassa ja Malmintorilla. Lähes 4 000 kävi äänestämässä Narikkatorin ennakkoäänestyspaikassa. Ennakkoäänestyspisteet jalkautettiin erityisesti nuoria ajatellen oppilaitoksiin, joissa äänesti noin 1 500 henkilöä.

Keskiviikkona 3.11. äänestettiin Töölön yhteiskoulussa ja tilaisuuteen tarttui muun muassa lukiossa opiskeleva Frans Peltonen, 17.

– Halusin antaa tällä tavalla ääneni homokeskusteluun. Valitsin ehdokkaani vaalijulisteen mottojen perusteella, kertoo Herttoniemen seurakuntaan kuuluva Peltonen.

Äänestämässä kävi myös Heli Rosendahl Tuomiokirkkoseurakunnasta. Hän kävi etukäteen tutustumassa ehdokkaiden näkemyksiin vaalikoneessa.

– Oman suosikin valinta oli helppoa, mutta äänestystoimitus aika mutkikas, kun oli monta lappua, leimoja ja kirjekuoria, Rosendahl arvioi.

 

Ennakkoäänestys oli erityisen vilkasta perjantaina. Kannelmäen kirkkoherra, vaalitoimikunnan puheenjohtaja Sakari Enrold vietti suuren osan viikosta Kannelmäen Prisman vaalipisteessä. Hän totesi, että perjantain kaunis ilma houkutti ihmisiä liikkeelle samoin kuin se, että lauantai oli pyhäpäivä ja ihmisten piti hoitaa viikonlopun kauppa-asiat jo perjantaina. Moni kävi samalla äänestämässä.

– Ihmiset ovat kiitelleet sitä, että äänestyspisteet on tuotu arkisiin asiointipaikkoihin, Enrold kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan äänestämässä käyneiden ihmisten kommentit ovat olleet voittopuolisesti myönteisiä ja kirkkoa tukevia.

– Tunteet eivät ole käyneet erityisen kuumina eikä ajankohtaisia, pinnalla olleita teemoja ole paljoakaan käsitelty. On toki ilmeistä, että homokeskustelu on osaltaan nostanut äänestysvilkkautta.

 

Seurakuntavaalien projektisihteerinä kirkkohallituksessa työskentelevä Kari Kanala on tyytyväinen vaaliviestintään.

– Kampanjan kärki on suunnattu nuorille, jotka pääsevät nyt ensimmäistä kertaa äänestämään. Viestinnän tavoitteena on ollut ohjata kiinnostuneet nettiin, Kanala sanoo.

Kanalan mukaan seurakuntavaalit ovat hyvä tilaisuus kertoa, että kirkko on moderni ja helposti lähestyttävä. Vaalikone on osoittautunut menestykseksi. Viikon mittaan vilkastunut ennakkoäänestys kertoo Kari Kanalan mielestä siitä, että ihmiset ovat oivaltaneet demokratian mahdollisuuden kirkossa.

– Todellinen, pysyvä muutos kirkossa voi tulla vain jäsenten vaikuttamisen kautta.

 

Kanala jännittää vaalitulosta paitsi virkansa puolesta, myös henkilökohtaisesti. Hän on luvannut, että jos valtakunnallinen äänestysprosentti kipuaa yli kahdenkymmenen, hän antaa tatuoida kirkkohallituksen logon ihoonsa. Jännitys jatkuu vielä viikon, varsinaisiin vaalipäiviin asti.  

– Haastan kaikki lähtemään vaalipäivänä kirkkoon ja samalla reissulla äänestämään. Jos se tatuointi tulee, niin saisi sitten tulla reilulla marginaalilla, Kanala yllyttää.

Salla Korpela

 

Varsinainen äänestys kirkoissa

Seurakuntavaalien varsinaisina äänestyspäivinä 14.–15.11. äänestetään Helsingin kirkoissa. Vaalitoimitus alkaa sunnuntaina 14.11. jumalanpalveluksen jälkeen ja päättyy kello 20. Maanantaina 15.11. äänestys jatkuu kirkoissa kello 11–18. Katso äänestyspaikkasi täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.