Seurakuntayhtymä myönsi 70 000 euroa Kirkon mediasäätiölle
Hyvän kulttuurin puolesta. Kirkon Mediasäätiö on rahoittanut useita elokuvia. Viime aikoina esillä on ollut Dome Karukosken ohjaama Leijonasydän.

Hyvän kulttuurin puolesta. Kirkon Mediasäätiö on rahoittanut useita elokuvia. Viime aikoina esillä on ollut Dome Karukosken ohjaama Leijonasydän.

Seurakuntayhtymä myönsi 70 000 euroa Kirkon mediasäätiölle

Jokaisen helsinkiläisen seurakuntalaisen kirkollisverosta siivutetaan vuosittain 17 senttiä Kirkon mediasäätiölle. Syntyneellä potilla on tuettu suosittuja elokuvia.

Teksti Juhani Huttunen
Kuva Jaana Rannikko / Helsinki-filmi

Kirkko Helsingissä on päättänyt jatkaa Kirkon mediasäätiön tukemista 70 000 eurolla vuosittain. Päätös koskee kolmivuotiskautta 2014–2016.

– Tuen määrä perustuu pitkälti säätiön perustaneiden seurakuntien maksusuositukseen, joka on 0,17 euroa jäsentä kohden vuodessa, kertoo säätiön asiamies Juha Rajamäki.

Suuren jäsenmääränsä vuoksi Helsingin seurakunnat on suurin mediasäätiön yksittäinen tukija.

– Kirkkohallitus on maksanut vuosittaista 30 000 euron maksua, mutta nosti osuuttaan tälle kaudelle 35 000 euroon, Rajamäki kertoo.

Vuonna 2005 perustettu Kirkon mediasäätiö tukee uskontoa ja elämänkatsomusta käsitteleviä ohjelmia. Tukea myönnetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Rajamäen mukaan säätiön talousarvio perustuu kokonaan perustajatahojen maksamaan tukimaksuun.

– Säätiö toimii tietyssä mielessä ”läpivirtaus”-periaatteella, eikä sillä ole muita tuottoja. Hallintokulujen jälkeen säätiön rahat jaetaan tukena ohjelmantekijöille.

Syyskuussa 2013 kirkollisessa nettikeskustelussa nousi pientä porua, kun TV1 esitti Jouko Aaltosen ohjaaman dokumenttielokuvan Hyppy, joka kertoo Hare Krishna -liikkeestä. Dokumentti oli osittain Kirkon Mediasäätiön rahoittama.

Myöhemmin marraskuussa kirkolliskokous päätti muuttaa Kirkon tiedotuskeskuksen (KT) toimintalinjaa kohdassa, joka koski muiden uskontojen pitämistä esillä omassa viestinnässään. Kirkolliskokouksen mukaan ei ole oikein, että Kirkon tiedotuskeskus pitää esillä muita uskontoja. Heijastuuko kirkolliskokouksen päätös Kirkon mediasäätiön toimintaan?

– Kirkon mediasäätiö on muiden säätiöiden tapaan itsenäinen toimija, jonka toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteri, Juha Rajamäki sanoo.

– Mediasäätiön tuenjakoperiaatteiden mukaisesti säätiö voi tukea myös muita uskontoja käsitteleviä ohjelmia, koska asiallisen tiedon lisääminen myös muista uskonnoista on nähty tarpeelliseksi.

Tähän asti vuonna 2005 perustetun Kirkon mediasäätiön runsaasta 180 tuetusta hankkeesta kaksi ohjelmaa on Rajamäen mukaan käsitellyt muita uskontoja. Hänen mukaansa joidenkin seurakuntien päätökset lakkauttaa mediasäätiön tuki ei kuitenkaan johdu ideologisista erimielisyyksistä.

– Kaksi seurakuntaa on jättäytynyt pois alkavalta kaudelta seurakuntien taloudellisen tilanteen vuoksi. Hyppy-dokumenttiin kukaan säätiön perustajataho ei ole erikseen ottanut kantaa.

Jaa tämä artikkeli: