Seurakuntayhtymä torjuu taantumaa korjaamalla rakennuksia
Muutamassa vuodessa korjaustöitä olisi tarpeen tehdä 50 miljoonalla eurolla. Useita hankkeita yritetään nopeuttaa matalasuhdanteen vuoksi.
Huomenna vietetään Malmin hautausmaan uusien rakennusten harjannostajaisia. Viikin kolmion alueelle on rakennettu uusi ruokala ja uudet huoltorakennukset. Ne valmistuvat syksyllä.
– Myöhemmin syksyllä alkavat toimistorakennusten ja odotustilojen muutostyöt. Uusi vaihe kestää seuraavan talven. Nykyisestä ruokalasta tehdään uusi toimisto ja nykyisestä toimistosta omaisille paremmat odotustilat. Saattoväki saa mahdollisuuden odotella sisällä, kun monta siunaustilaisuutta osuu peräkkäin, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Markku Koskinenkertoo suunnitelmista.
Kuukauden sisällä alkavat työt myös Hietaniemen hautausmaalla. Vanhaa porttirakennusta korjataan ja vanhan siunauskappelin ruumishuonetta parannetaan.
Hautausmaiden korjaushankkeet työllistävät 20–30 ihmistä.
Tukiasuntoja suunnitteilla Ruskeasuolle
Myös uudisrakennushankkeita on vireillä runsaasti. Ne ovat kuitenkin vasta virkamiesten valmistelussa eivätkä etene ennen luottamuselinten päätöksiä. Hankkeiden yhteissumma nousee noin 60 miljoonaan euroon.
Ruskeasuon Paraistentielle suunnitellaan tukiasuntoja ja tavanomaisia vuokra-asuntoja sekä uusia seurakuntatiloja. Tämä 13 miljoonan euron arvoinen asuntohanke on tulossa helmi-maaliskuun vaihteessa yhteisen kirkkoneuvoston käsiteltäväksi.
Samaan sumaan on valmistumassa hankesuunnitelma Bulevardin seurakuntatalon peruskorjauksesta.
– Ideana on, että tuomiokapituli ja seurakunnat saisivat ensin tarkoituksenmukaiset, keskitetyt toimitilat, jotka palvelisivat hyvin seurakuntalaisia ja työyhteisöä. Yli jäävä tila vuokrattaisiin markkinoille. Esitämme, että seurakuntatalo yhtiöitettäisiin, Koskinen sanoo.
Kampin kappelin hankesuunnitelmaa laaditaan myös hallintokäsittelyyn. Viikissä selvitetään senioritalon rakentamista kirkon kupeeseen, ja Arabianrantaan tehdään hankesuunnitelmaa asuintaloista arkkitehtuurikilpailun pohjalta.
– Seurakuntayhtymällä on nyt rakennustarvetta. Se kannattaa ajoittaa matalasuhdanteeseen, kun rakennusala tarvitsee työtä ja hinnat ovat meidän kannaltamme kohtuullisia, Koskinen linjaa.
– Kiinteistösijoitustemme luonnetta kuvaa se, että kaksi kolmannesta sijoituksista on asunnoissa. Näin tarjotaan koteja helsinkiläisille ja saadaan niistä pientä tuloa toimintaan, vaikka esimerkiksi logistiikkakiinteistöistä voisi saada paremman tuoton.Myös Lehtisaaressa, jossa Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat paljon rakennusmaata, asemakaavan muutos on vireillä. Yhteinen kirkkovaltuusto päätti viime viikolla osaltaan hyväksyä seurakuntayhtymien ja Helsingin kaupungin sopimuksen Lehtisaaren keskusta-aluetta koskevan kaavan muuttamisesta ja maankäyttösopimuksesta. Lehtisaaren keskustaan on tarkoitus rakentaa uusia asuntoja ja senioritalo sekä parantaa kaupallisia palveluja.
Kolme kirkkoa peruskorjataan
Parhaillaan kiinteistötoimistossa selvitetään useiden kirkkojen julkisivu-, LVI- ja talotekniikkakorjauksia. Listalla ovat Roihuvuoren, Tapanilan, Kulosaaren, Lauttasaaren, Oulunkylän ja Hakavuoren kirkot sekä Matteuksenkirkko ja Mikaelinkirkko.
– Peruskorjausvuoroon ovat tulossa Töölön, Alppilan ja Hakavuoren kirkot. Jokainen näistä hankkeista maksaa yli viisi miljoonaa euroa, Markku Koskinen summaa.
Kirkkonummelle rakennetaan nyt kauppakeskusta hautainhoitorahaston varoin yhdessä paikallisen seurakuntayhtymän kanssa. Siellä työskentelee 60 henkeä, alihankintaketjut mukaan lukien. Tarkoitus on saada raha poikimaan niin, että sen tuotolla voidaan hoitaa hautoja sopimusten mukaisesti.
Kauppakeskushankkeen budjetti on lähes 40 miljoonaa euroa, mistä Helsingin osuus on kolmannes.
Markku Koskinen muistuttaa, ettei seurakuntayhtymän kiinteistösijoitustoiminta ole itsetarkoitus.
– Se turvaa osaltaan seurakuntayhtymän taloutta. Me hoidamme kirkon maa- ja rakennusvarallisuutta kuin talentinhoitaja tämän ajan oppeja soveltaen, silti sosiaalista ja eettistä näkökulmaa unohtamatta.
Jaa tämä artikkeli: