null Seurakuntien keskusrekisteri aloitti toimintansa

Seurakuntien keskusrekisteri aloitti toimintansa

Vantaan seurakuntien keskusrekisteri avasi ovensa Tikkurilassa vuoden alussa. Esimerkiksi sukuselvityksen ja avioliiton esteiden tutkinnan eli perinteiset kuulutukset saa jatkossa yhdestä paikasta riippumatta siitä, mihin Vantaan seurakunnista kuuluu.

Keskusrekisteri kalskahtaa viralliselta ja kankealta. Myös rekisteripäällikkö Emilia Launosta hänen työmaansa nimi huvittaa. Käytännössä uusi virasto helpottaa vantaalaisen asiointia seurakunnassa.

— Sukuselvitykset, virkatodistukset, avioliiton esteiden tutkinta, kirkkoon liittyminen. Nämä ovat asioita, jotka vantaalainen tästedes voi hoitaa keskusrekisterissä. Ei ole väliä, mihin Vantaan seurakuntaan kuuluu. Ja keskusrekisterissä saa palvelua myös ruotsiksi, Launonen selvittää.

Keskusrekisteri sijaitsee Unikkotiellä Tikkurilassa seurakuntien talossa. Aiemmin asioiden hoitamista varten oli otettava yhteyttä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

— Edelleen voi silti asioida myös oman kirkkoherranviraston kanssa, Launonen muistuttaa.

Moni asia hoituu netissä

Keskusrekisterissä voi asioida myös sähköpostitse ja internetin kautta. Avioliiton esteiden tutkinta vaatii kuitenkin sen, että tutkintapyyntö tulostetaan netistä ja tulevasta vihkiparista molemmat allekirjoittavat sen. Kirkkoon liittymisenkin saa alulle nettilomakkeella.

Keskittäminen yhteen toimistoon koskee vain rekisteriasioita. Kasteet, avioliittoon vihkimiset, hautaan siunaamiset ja muut tilaisuudet sovitaan edelleen omassa seurakunnassa.

Sukututkimuksen suhteen tilanne ei muutu keskusrekisterin myötä, koska vanhoja kirkonkirjoja on tähänkin asti säilytetty Tikkurilassa.

Tavoitteena yksi kirkon luukku 2010

Vantaan keskusrekisteri on myös askel kohti yhden luukun periaatetta koko kirkossa.

— Tavoitteena on, että vuonna 2010 luterilaisella kirkolla on koko maan kattava jäsentietojärjestelmä. Se merkitsee sitä, että seurakuntalainen saa tarvitsemansa palvelun mistä tahansa seurakunnasta missä päin Suomea tahansa.

Esimerkiksi läheisen kuollessa joutuu nykyisin pyytämään sukuselvityksen erikseen jokaisesta seurakunnasta, joissa läheinen on asunut. Yhteisen jäsentietojärjestelmän myötä pyynnön sukuselvityksestä voisi jättää mihin tahansa seurakuntaan, joka hoitaa koko palvelun.

Vuoden 2009 alussa käynnistyy kirkonkirjojen digitointi eli vanhojen jäsentietojen tallentaminen sähköiseen muotoon. Vantaalla digitoitavaa materiaalia — kirkonkirjoja ja perhelehtiä — on yli 510 000 sivua ja aukeamaa seitsemän seurakunnan kirkkoherranvirastoissa. Perhelehdiksi sanotaan A4-kokoisia sivuja, joihin on kerätty yhtä perhettä koskevia tietoja esimerkiksi avioliitoista, lasten kastamisista, konfirmaatioista ja kuolemista.

Vantaalla kirkonkirjoja on 1860-luvulta lähtien. Sitä vanhemmat on jo siirretty arkistolaitokseen.

— Keskusrekisterin perustaminen on myös voimavarojen keskittämistä. Nyt kirkkoherranvirastoissa voidaan keskittyä seurakunnan perustoimintaan liittyviin tehtäviin ja me paneudumme jäsenrekistereihin, sanoo Launonen.

Vantaan seurakuntien keskusrekisteri palvelee osoitteessa Unikkotie 5 B maanantaista perjantaihin kello 9–15. Keskusrekisterin puhelinnumero on 830 6345 ja sähköposti vantaa.keskusrekisteri@evl.fi. Nettisivujen osoite on www.vantaanseurakunnat.fi/vsrky/keskusrekisteri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.