Sibafest vuodenaikojen rytmeissä
Vierailija Yhdysvalloista. Jazzkitaristi John Scofield esiintyy Sibafestin avajaiskonsertissa. Kuva: Nick Suttle

Vierailija Yhdysvalloista. Jazzkitaristi John Scofield esiintyy Sibafestin avajaiskonsertissa. Kuva: Nick Suttle

Sibafest vuodenaikojen rytmeissä

Taideyliopiston Sibafestiä vietetään Musiikkitalossa 25.1.–1.2. Miksi festivaali järjestetään, taiteellinen johtaja Gustav Djupsjöbacka?

– Festivaali liittää Taideyliopistoon kuuluvat Kuvataideakatemian, Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian opiskelijat tiiviimmin yhteen. Samassa esityksessä voi olla kuvataidetta, tanssia ja musiikkia. Musiikkitalo tarjoaa monipuoliset tilat yli 30 tapahtumasta koostuvalle festivaalille.

Mistä tulee viidennen Sibafestin teema luonnon kiertokulusta ja ihmisen elämänkaaresta?

–Tietyt asiat toistuvat paljolti vuorokauden ja vuodenajan mukaan, mikä luo elämään omanlaistaan rytmiä. Esimerkiksi vuodenvaihteessa voi pohtia omaa elämäänsä, mikä siinä on ollut pysyvää ja muuttuvaa. Ohjelmassa on teeman mukaisesti useita vuodenaikoihin liittyviä konsertteja.

Millaista ohjelmaa muuten on tiedossa?

– Sibafestin ohjelmistoa ei ole koskaan rakennettu tunnettujen tähtien varaan, vaan kaikki esiintyjät ovat olleet jollain tavalla tekemisissä Taideyliopiston kanssa. Esimerkiksi Sibafestin avajaiskonsertissa Sibis Big Bandin kanssa esiintyvät jazzkitaristi John Scofield ja pianisti Jim McNeely opettavat Sibelius-Akatemian mestarikurssilla. Erilaisten esitysten lisäksi on myös paneelikeskusteluja ja luentoja.

– Festivaalin yhtenä osa-alueena on kirkkomusiikki. Sitä voi kuunnella vaikkapa Musiikkitalon Organo-salin luentokonsertissa Tuonpuoleisen kaikuja, jossa symbolismi kohtaa kirkko- ja urkumusiikin. Kirkkomusiikkia voi kuulla myös kirkoissa. Esimerkiksi Temppeliaukion kirkossa on Sibafestin perinteinen juhlajumalanpalvelus runsaan musiikkiohjelman kera.

Marjo Kytöharju
Lisätiedot: www.siba.fi

Jaa tämä artikkeli: