Sid Hillen soitto kutsuu hiljaisuuteen
Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Sid Hillen soitto kutsuu hiljaisuuteen

Temppeliaukion kirkon penkin päässä istuu keskiviikkoaamuisin hiljainen mies. Kun kello tulee tasan 10.30, hän nousee ja kävelee flyygelin luokse, avaa kannen ja alkaa soittaa.

Mies on Sid Hille, pianisti, jazzmuusikko ja säveltäjä, joka on jo 13 vuoden ajan soittanut kirkossa keskiviikkoisin ilmaisen improvisaatiokonsertin.

– Tämä on minulle jokaviikkoinen rukous tai meditaatio. En haluaisi olla ilman, Hille sanoo.

Päiväsaikaan auki olevassa kirkossa on joskus vain muutama kuulija, parhaimmillaan heitä on satoja. Temppeliaukion kirkko on turisteille järjestettävien kiertoajelujen pysähtymispaikka, jonne välillä pelmahtaa bussilastillinen kamera kaulassa pyöriviä ihmisiä. Tämä ei yleensä häiritse soittajaa – mutta yleisön energiataso on osa hetkessä tapahtuvan improvisaation vuorovaikutusta. Joskus jonkun kännykkä on pärähtänyt soimaan, ja Hille on vastannut nivomalla soittoäänen osaksi musiikkiaan.

– Kutsun kuulijoita mukaan kauneuteen ja hiljaisuuteen. Parhaita hetkiä ovat ne, joina yleisö antautuu musiikin virtaan ja hiljenee. Sellaisina hetkinä soitan todella hiljaa, jotta hiljaisuuden kokemus korostuu.

Konsertit alkoivat, kun saksalaissyntyinen Sid Hille muutti muusikkovaimonsa kanssa Kokkolasta Helsinkiin. Hänen appivanhempansa asuivat aivan Temppeliaukion kupeessa, jolloin kirkkokin tuli tutuksi. Hän ihastui sen kauneuteen ja akustiikkaan.

– Silloin täällä soi aina levyltä yksi ja sama trumpettikonsertto. Rohkaistuin kysymään kirkon oppaalta, saisinko joskus tulla vaihtelun vuoksi soittamaan elävää musiikkia.

Kirkkoherra antoi luvan. Erityinen ilo soittajalle oli, kun kirkkoon hankittiin vuonna 2006 kunnon flyygeli vanhan pystypianon tilalle.

Konsertteja on kertynyt jo yli 300, ja juhlakonsertti on tulossa marraskuussa. Hille on tallentanut pianoimprovisaatioitaan äänilevyille, joita myydään kirkon aulassa. Turistit ovat vieneet kirkon tunnelman ja hiljaisuuden mukanaan eri puolille maailmaa, ja kiitoksia on tullut sähköpostitse Japanista saakka.

– Kirkon penkissä istuu jonkin verran myös vakioyleisöä. Jotkut tulevat konserttiin varta vasten hakemaan lohdutusta ja hiljentymistä.

Tunnin kestävän konsertin musiikki syntyy hetkessä. Hiljentyessään ennen konserttia soittaja miettii, mistä ja miten aloittaa. Musiikilliset ideat lähtevät siitä sitten kehkeytymään, ja Sid Hille toteuttaa ne rautaisella osaamisella ja kokemuksella.

– Kun on yksin, voi tehdä mitä tahansa. Joskus olen mietiskellyt aamulla esimerkiksi jotakin virsimelodiaa, mutta parempi on, kun ei kahlitse mieltään millään. Parhaina päivinä soitosta muodostuu luonteva kaari. Toisinaan taas huomaan, että ajatukseni on katkeillut.

Kun Hille ei improvisoi Temppeliaukion kirkossa, hän säveltää, keikkailee yhtyeensä kanssa ja tekee levyjä. Jousikvartetin kanssa tehtävä kiertue alkoi Lapista ja saapuu Kanneltaloon 29.10. Uusin levy Outer Space julkistetaan Kansi auki -festivaalilla 13.11. Työtä, suunniteltavaa ja harjoiteltavaa siis riittää.

– Juhlakonserttiin Temppeliaukion kirkkoon lupaan edelleen tulla harjoittelematta.

Salla Korpela
Sid Hillen juhlakonsertti Temppeliaukion kirkossa ke 12.11. klo 10.30.
Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli: