null Siellä Jumala on

Siellä Jumala on

Moni on viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, että kulttuurin ja median virrassa käsitellään melko paljon uskonnollisia ja elämänkatsomuksellisia aiheita. Esimerkiksi teatterissa ja elokuvissa ilmiö on ollut silmiinpistävä.

Myös televisio ja radio ovat olleet kiitettävästi tässä ajan hengessä mukana. Ihan viime viikkoina olemme saaneet nähdä televisiossa muun muassa Klaus Härön hienon elokuvan Postia pappi Jaakobille sekä seurata miettimään pannutta keskustelusarjaa Kymmenen uutta käskyä.

Kulttuurin ja median tekijät ovat havainneet saman minkä tutkijatkin: elämän suurten kysymysten pohdinta ja hengellinen etsintä eivät ole hävinneet ihmisistä mihinkään. Omalla ammattitaidollaan ja kunnianhimoisilla toteutuksillaan he ovat antaneet erinomaisia aineksia tähän pohdintaan ja etsintään.

Viime vuosina on usein myös sanottu, että kirkko on ajautunut sivuraiteelle, kun ihmiset etsivät vastauksia elämänsä kysymyksiin. Monelle ei kelpaa valmiiksi pureskeltu paketti, jota he kokevat kirkon tarjoavan Jumalasta ja ihmisestä tai oikeasta ja väärästä. Tässä on varmaan paljon totta. Kirkossa ollaan usein omistavinaan ainoa oikea ja erehtymätön totuus, jota sitten tarjotaan nielaistavaksi sellaisenaan. Ei oikein maistu tämän päivän ajattelevalle ihmiselle. Kirkko on liian usein oman totuutensa vanki.

Toisaalta kirkko on yhä vahva toimija elämänkatsomuksellisten kysymysten areenalla. Sillä on ylivertainen kokemus, välineet ja voimavarat tavoiteltaessa hyvyyttä ja pyhyyttä.

Ei kirkko ole aivan syytön siihenkään, että hengen kysymykset ovat olleet mediassa voimakkaasti esillä. Moni tuotanto olisi luultavasti jäänyt tekemättä, ellei Kirkon mediasäätiö olisi tukenut niiden toteuttamista. Kirkko on ollut yhteistyökumppani, eräänlainen sponsori niille, jotka ovat käsitelleet kulttuurin ja median välinein sen arvomaailmaan liittyviä aiheita.

Kirkon pitää tänään ja tulevaisuudessa olla monella tavalla ja tasolla yhteistyökumppani kaikille niille, jotka etsivät oikeaa ja hyvää, kaunista ja pyhää. Sillä siellä, missä näitä etsitään, siellä Jumala on.

Seppo Simola

Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.