Sielun kuusi hyvää
Kallioilta valuvasta vedestä muodostunut jäälohkare Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.

Kallioilta valuvasta vedestä muodostunut jäälohkare Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.

Sielun kuusi hyvää

Paastonajan sanotaan olevan surkeilun sijaan iloon astumista. Tässä kuusi tapaa ilahduttaa sielua. Keinot sisäisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ovat vanhoja ja hyväksi havaittuja: rauhoittuminen, totuudellisuus ja toiminta.

1.

Ota reilu aikalisä. Kuuntele sisintäsi, tarkkaile missä olet ja mitä kaipaat. Kuuntele erityisesti tuskin alullaan olevia pieniä liikahduksia.
Hyviä tapoja itsetutkiskeluun ovat esimerkiksi kävelyt, vesijuoksu, rauhoittavat käsityöt, kirjoittaminen, maalaaminen tai vaikka kalaretki.

2.

Rukous on avointa ja tarkkaavaista valmiutta ystävyyteen Jumalan kanssa. Jos jumalakuvasi on pölyinen, saattaa olla aihetta syvempään tutkimiseen. Jumalakuvaan vaikuttaa koko historiasi, kohdatut ihmiset ja heidän tekemisensä. Onko Jumala elämässäsi nykyisin suuri vai pieni, kaiken keskellä, jossain nurkassa tai kokonaan poissa? Älä tuomitse, katsele vain sitä, mikä on totta.

3.

Mieli ja sielu toimivat kehon kautta, sillä ihminen on kokonaisuus. Joskus ruumis tuntee ennen kuin mieli tietää.
Oletko pitänyt hyvää huolta ruumiistasi? Nukutko tarpeeksi? Jos laihdutat, teetkö sen vaille jäämistä valittaen vai tekemällä tietoisesti hyviä valintoja tulevaisuutesi puolesta? Jos rehkit hulluna töissä, mikä on siihen syy?
Kriisissäkin, täysin epätietoisena tulevasta, voit tehdä itsellesi hyvää ja vähintäänkin kävellä.

4.

Uusi sisimpään tutustuminen johtaa ehkä rohkeampaan vastuunottoon omasta elämästä. Hyvä niin, sillä jokainen meistä elää itse oman ainutkertaisen elämänsä. Jumalakaan ei tarvitse aikansa eläneitä rakenteita ja tottumuksia, et sinäkään. Hänen seurassaan olet turvallisesti oman elämäsi keskuksessa, matkalla ja muutoksessa. Missä oletkin juuri nyt, olet hyvissä käsissä.

5.

Jos sisäinen peilauksesi on tuonut esiin ikäviä asioita ja riittämättömyyttä, älä tuomitse. Juutalaisen sanonnan mukaan ihmisen edellä kulkee aina kaksi enkeliä, jotka huutavat: ”Tehkää tilaa Jumalan kuvalle!”
Sinä olet kaunis ja arvokas. Koeta nähdä itsessäsi, muissa ja elämässäsi hyvää ja kaunista. Rakasta itseäsi, anna anteeksi.

6.

Varjelemalla itsetuntemusta ja jumalatilaa itsessäsi suojaat sisäistä vapauttasi. Se ihminen on näet vapaa, joka ei takerru asioihin ja ihmisiin, vaan suostuu muutokseen, osaa luopua ja luovuttaa. Hän ei juutu heikkouksiinsa, vaan kohtaa todellisuuden sellaisena kuin se on. Hän pitää kiinni omasta tilastaan ja oikeudesta etsiä oma tiensä, muuttua ja kiiruhtaa tarvittaessa hitaasti.
Valoisaa paastomatkaa sinulle. Olkoot askeleesi keveitä ja mielesi kirkas.

Jaa tämä artikkeli: