null Sieni-ihminen pitää ravintolaa yhden päivän

Petri Salmela käyttää kuivattuja sieniä murustettuna täydellistämään monien ruokien makua. Kädessä hänellä on enokisieniä. Kuva: Jani Laukkanen

Petri Salmela käyttää kuivattuja sieniä murustettuna täydellistämään monien ruokien makua. Kädessä hänellä on enokisieniä. Kuva: Jani Laukkanen

Hyvä elämä

Sieni-ihminen pitää ravintolaa yhden päivän

Pop-up-ravintoloitsija Petri Salmela fanittaa sieniä täysillä.

Keskellä talveakin voi syödä tuoreista sienistä valmistettuja ruokia. Petri Salmela ja Sieni-ihmiset ry haluaa tarjota ihmisille yllätyksiä Mush Room Asia -ravintolassa Kalliossa.

– Ravintolapäivä on hieno mahdollisuus perustaa oma yhden päivän ravintola. Haluamme rohkaista ihmisiä kokeilemaan uusia tapoja käyttää sieniä. Esimerkiksi Helsingissä on saatavana tuoreita sieniä etnisistä kaupoista, vihannestukusta ja hyvin varustetuista liikkeistä, yhdistyksen puheenjohtaja Petri Salmela sanoo.

Pop-up-ravintolassa on myös maistiaisia matsutake-sienestä, joka on ollut perinteinen Japanin keisarin huippukallis herkku. Matsutakea eli tuoksuvalmuskaa kasvaa paitsi Japanissa, myös Pohjois-Suomessa.
 

Säilöttyjä metsäelämyksiä

Salmelan oman keittiön kohokohta on kaksimetrinen hylly ikkunan yläpuolella. Hyllyllä hohtelee lasipurkkirivistö, johon on säilötty ystävyydessä jaettuja metsäelämyksiä kuivattujen sienten muodossa.

Sieniä on 15 eri lajia. Purkeista kaunein on varattu matsutakelle.

– Käytän kuivattuja sieniä murustettuna täydellistämään monien ruokien makua. Sienten maku, umami eli lihaisa, on viides maku makean, suolaisen, karvaan ja happamen lisäksi, sieni-ihminen kertoo.

Pikkupoikana hän keräsi isänsä kanssa kangasrouskuja; muita sieniä he eivät tunteneet. Koti oli Pohjanmaalla, Vetelissä.

– Isä myös metsästi. Minä olen kasvissyöjä enkä metsästä, mutta sienestämisessä on sama jännitys. Et koskaan tiedä, mitä metsä antaa.

Salmela muutti 18-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun ja valmistui graafiseksi suunnittelijaksi. Samalla hän ystävystyi Saimi Hoyerin kanssa.

– Saimi vei minut kesämökilleen Punkaharjulle, missä on mahtavat sienimaastot. Huomasimme, että meillä on samanlainen luontosuhde. Saimi opetti minulle Ilta-Annikki-mummolta saamansa sienitiedon. Punkaharjusta on tullut minulle toinen kotiseutu.

Sieni on mystinen olio

Petri Salmelan mielestä sieniin on vaikea tutustua sienikirjojen kautta. Parhaiten niitä oppii tuntemaan toisen ihmisen kanssa. Sopiva oppimisvauhti on yksi tai kaksi uutta sientä vuodessa, tuntuman, hajun, värin ja jaetun ilon kanssa.

Sieni on sieniharrastajalle kaunis, mystinen olio, enemmän olio kuin kasvi. Se asuu maan alla ja ponnahtelee sieltä omia aikojaan ilmoille. Sienet voivat pelastaa maailman – tai ainakin ne voivat puhdistaa saastunutta maata, tuottaa ruokaa, tarjota lääkeaineita ja innovaatioita teolliseen käyttöön.

– Ilman sieniä maata peittäisi kuolleen orgaanisen aineen massa, Salmela huomauttaa.

Sienilajeja on Suomessa yli 5 000. Petri Salmelan harrastus on keskittynyt ruokasieniin, joita on lähes 500 lajia. Maut ovat hänelle tärkeitä.

– Haluan aina maistaa uusia makuja. En ole itse erityinen kokki mutta ystävät onneksi ovat.

Hän kirjoitti Saimi Hoyerin kanssa pari vuotta sitten kirjan Sieniä ja ihmisiä. Graafisena suunnittelijana, viestin välittämisen ammattilaisena, hän on voinut yhdistää leipätyönsäkin rakkaaseen harrastukseen ja sienisanoman välittämiseen.

P.S. Unelmoin siitä, että sienistä tulee normaali osa ravintoloiden tarjontaa.

Pelkään suvaitsemattomuutta.

Uskon, että jokaisessa asuu sieni-ihminen ja samoin jokaisesta löytyy se hyvä ihminen.

 

Mush Room Asia Ravintolapäivässä sunnuntaina 21.2. kello 12–16, Kalliolanrinne 4, 2. krs. Lisätiedot: www.sieni-ihmiset.fi

Satoja ravintoloita 24 maassa 21.2.: katso www.restaurantday.org

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mihin mennä Ravintolapäivänä? – englantilainen teehetki ja kahdeksan muuta vinkkiä pk-seudulle

Ajankohtaista

Ravintolapäivää vietetään jälleen ensi sunnuntaina. Kokosimme listalle houkuttelevimmat ravintolat.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.