null Siihen aikaan kun isä keittiökoneen osti

Kasaria. Monitoimikone ja reseptikortit kuuluivat 80-luvun ruokakulttuuriin.

Kasaria. Monitoimikone ja reseptikortit kuuluivat 80-luvun ruokakulttuuriin.

Siihen aikaan kun isä keittiökoneen osti

Miksi Hotelli- ja ravintolamuseo kerää muistoja 1980-luvun ruokakulttuurista, museonjohtaja Anu Kehusmaa?

– Ideoimme Kadonneen kasarin metsästys -projektin ensi maaliskuussa avattavaa KASARI!-näyttelyä varten. 80-luku on heikoimmin edustettuna museon kokoelmissa ja näin voimme täydentää niitä yleisön avulla.

– Ruokakulttuuri muuttui tuohon aikaan siten, että ihmiset alkoivat kiinnostua ruoanlaitosta ja ruoasta yleensä. Tämä näkyi siinä, että keittiö sijoitettiin asunnossa keskeiselle paikalle ja koko perhe ryhtyi kokkaamaan ja viettämään siellä aikaa. Nousukauden ansiosta ihmiset alkoivat myös matkustella enemmän ja saada siten ruoanlaittoon uusia vaikutteita.

Millaista materiaalia toivotte?

– Erilaisia teknisiä keittiövälineitä, kuten sitruspuristimia, sähköveitsiä, munankeittimiä ja mikroja, joita alkoi ilmaantua keittiöihin 80-luvulla. Lisäksi keräämme 80-luvun reseptejä ja elintarvikepakkauksia sekä valokuvia keittiöistä ja ruokapöydistä. Kuvissa voisi näkyä esimerkiksi, mitä ruokaa tuolloin syötiin ja millaisia astioita käytettiin.

Miten keräysprojektiin voi osallistua?

– Nettiosoitteessa www.kadonnutkasari.fi on tarvelista siitä, millaista materiaalia kaipaamme. Museoon voi lähettää valokuvia ja reseptejä ja sinne voi ilmoittaa omista keittiövälineistään. Esineen mukaan on hyvä laittaa tieto, miten se on henkilölle päätynyt. Valitsemme näyttelyn materiaalin meille tulevien yhteydenottojen perusteella. Projektista pidetään myös blogia.

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.