null Siivu syvää maaseutua

Siivu syvää maaseutua

Maalaistie risteää Porvoontieltä etelään heti entiselle Sipoon alueelle tultaessa. Sänkipelto kumpuilee, mutka seuraa toista, varpushaukka virittelee draamaa pikkulinnun kintereillä. Parin kilometrin kuluttua tie muuttuu hiekkaiseksi ja ylittää ruovikkoisen ojan. Se on jäänne salmesta, joka 1800-luvulle saakka erotti Talosaaren mantereesta. Alava niitty palvelee ratsastuskoulun laitumena. Hevostytöt ovatkin ryhmä, jolle alue on tutuin.

Husön kartanon uljas päärakennus jää mäelle oikealle, ja alkaa tammirivin reunustama ulkoilutie. Närhet ja oravat keikkuvat terhohamstrauksessa, pollet hörähtelevät tarhassaan. Tie sukeltaa sankkaan sekametsään. Vastaan tulee avarakuistinen punainen huvila humisevan mäen sylissä, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen tyyssija.

Lopulta saavutaan honkaisen niemen nokkaan, kiviselle laiturirauniolle. Salmen takana näkyy iso Granön saari. Siellä toimi vielä 1980-luvulla kauppa, jossa vähälukuiset talosaarelaisetkin asioivat. Helsinki osti valtaosan Granöstä tontiksi ydinvoimalalle. Hanke haudattiin vähin äänin 1974.

Osana liitosalueita myös Talosaari vartoo yleiskaavaa. Miltä alueella näyttää 2030? Vehmas vanha kulttuurimaisema on kuin edustavinta Varsinais-Suomea. Sen hiljaisuus ja kauneus yltää sisuksiin asti. On etuoikeus, että jotain tällaista on näinkin lähellä.

Marko Leppänen
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.