null Sikiön oikeudet tunnustettava

Sikiön oikeudet tunnustettava

Syntymättömän lapsen suojeleminen alkoholin ja tupakan haitoilta olisi lapsen koko elämän kannalta tärkeä asia. Joka kymmenes raskaana oleva äiti tupakoi, ja päihdeäidit synnyttävät maassamme arviolta jopa 3000 lasta, joista sadat pysyvästi vammautuneina.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) teki lakialoitteen päihdehuoltolain muuttamisesta siten, että odottava äiti voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon. Työryhmä valmistelee lainsäädännöllisiä muutoksia, minkä jälkeen ne lähtevät laajalle lausuntokierrokselle. Asiantuntijat kohtaavat kysymyksen, voiko sikiöllä olla äidistä riippumattomia oikeuksia. Jos he päätyvät siihen, että sikiöllä voi ja tulee olla oikeuksia, pitäisi heidän pystyä perustelemaan raskauden keskeytyksen perusteet uusiksi.

Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 aborttia, joista huikeat 90 prosenttia sosiaalisin perustein. Sikiön suojelematta jättäminen ei ole kestänyt eettistä tarkastelua vuosiin. Raskauden keskeytyksen sosiaalisia perusteita voivat olla vaikkapa lomamatka tai uraputki.

Sikiön tuntoaisti toimii kahdeksannella viikolla. Samoihin aikoihin ihmisalku alkaa myös liikahdella, ja sen korvien tasapainosolut ryhtyvät tunnistamaan suuntia lapsiveden virtauksesta. Sydän pumppaa, vaikkei verenkiertoa ole vielä nimeksikään. Silti aborteista neljäkymmentä prosenttia tehdään vielä kahdeksannella tai myöhemmällä raskausviikolla.

Valtio on suojannut naisen itsemääräämisoikeutta ruumiiseensa ja sikiöön, vaikka hän käyttäisi päihteitä tätä vahingoittaen. Syntymättömän lapsen olisi vihdoinkin vuoro saada aiempaa paremmin huomiota. Valtion tulisi taata syntymättömän lapsen oikeus terveeseen elämään. Ihmiselämän puolustaminen hedelmöittymisen hetkestä lähtien on sivistyneen hyvinvointiyhteiskunnan tuntomerkki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.